Åre blir platsen för Sveriges första nationella MTB-konferens. Åre blir platsen för Sveriges första nationella MTB-konferens. Foto: Emrik Jansson
Mountainbike och att bygga cykelleder är något som ligger Fredric Piper nära om hjärtat. Mountainbike och att bygga cykelleder är något som ligger Fredric Piper nära om hjärtat. Foto: Privat
Artikel

Så vill Cykelfrämjandet utveckla MTB-Sverige

2023-11-09

Mountainbikesporten i Sverige fortsätter att växa. Men det finns fortfarande mycket att göra. Det menar Cykelfrämjandet, som vill utveckla MTB ytterligare. I slutet av november arrangerar de därför Sveriges första nationella mountainbike-konferens.
    – Vi vill göra cyklingen och lederna runt om i Sverige tillgängliga för fler. Det här kan bli ett bra startskott, säger Fredric Piper, projektledare på Cykelfrämjandet.

Målsättningen med konferensen är att skapa ett gemensamt driv i Cykelsverige för att utveckla mountainbiken.
    – Det finns så mycket bra som händer ute i landet, med mängder av profiler och lokala krafter som gynnar sporten. Samtidigt är det ganska fragmenterat och det är många som konkurrerar om samma projektpengar. Nu vill vi samla alla aktörer och få till en samverkan i stället för att alla ska dra sina egna lass, säger Fredric Piper.

Cykelfrämjandet arrangerar konferensen tillsammans med Åre kommun och Åre Destinationsbolag. Och att det är just den jämtländska orten som står som värd för premiären är inte särskilt konstigt.
    Under de senaste decennierna har den nära på blivit synonymt med svensk mountainbikecykling. Inte minst med tanke på Åre Bike Park som öppnade 2005 och har utvecklats till en av världens största och – av många ansedd – bästa cykelparkerna i världen.
    Tanken är dock att konferensen framöver ska ambulera i Sverige.
   
– Förhoppningsvis blir det här ett årligt event som ska växa. Vi har sökt bidrag för att kunna utveckla vidare och då vill vi att det ska flytta runt i landet. Och vi har märkt ett stort intresse. Konferensen är redan slutsåld, vilket känns fantastiskt kul.

”Vi vill visa att cykeln är en viktig del av friluftslivet”

Men först är det den 27–28 november i år som gäller. Under två dagar får deltagarna lyssna på några av de ledande namnen i Europa kring mountainbikeutveckling, liksom några av de svenska pionjärerna.
    Dessutom finns regionala aktörer på plats för att berätta hur de har valt att jobba med att förbättra lederna i sina trakter. Och däremellan finns det utrymme för diskussioner.
    – I Sverige finns väldigt mycket kunskap och nu skapar vi en möjlighet att påverka den hållbara utvecklingen för mountainbiken. Vi vill visa att cykeln är en viktig del av friluftslivet. Det är de som kan frågorna som är bäst på att skapa riktlinjerna. Då ska de också komma närmare de som bestämmer och involveras mer i besluten, avslutar Fredric.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Emrik Jansson, Privat