Jonas och Karin Anderö brinner för cykling och framför allt MTB. En passion som de delar med sina två söner. Jonas och Karin Anderö brinner för cykling och framför allt MTB. En passion som de delar med sina två söner.
På vintern blir det gärna skidåkning för Jonas, Charlie, Karin och Sam. Helst utför, men längdåkning funkar det också. På vintern blir det gärna skidåkning för Jonas, Charlie, Karin och Sam. Helst utför, men längdåkning funkar det också.
På somrarna tas självklart cyklarna med på semestern. Den här gången blev det cykelparken i Ramundberget som testades. På somrarna tas självklart cyklarna med på semestern. Den här gången blev det cykelparken i Ramundberget som testades.
Naturupplevelserna och att möta årstiderna på cykeln är fantastiskt, menar Jonas. Naturupplevelserna och att möta årstiderna på cykeln är fantastiskt, menar Jonas.
Både Jonas och Karin är ungdomsledare i Vreta SoMK. Och när det börjar närma sig juletider blir det ibland Tomtecykling med kubben. Både Jonas och Karin är ungdomsledare i Vreta SoMK. Och när det börjar närma sig juletider blir det ibland Tomtecykling med kubben.
Det gemensamma MTB-intresset tar Jonas och Karin runt till olika banor i Sverige. Bland annat Keas Bana i Mjölby. Det gemensamma MTB-intresset tar Jonas och Karin runt till olika banor i Sverige. Bland annat Keas Bana i Mjölby.
Artikel

Fyrdelad cykelglädje hos Familjen Anderö

2023-11-03

Hos familjen Anderö utanför Linköping är det fyrdelad cykelglädje som gäller.
    Här är cykling – och framför allt MTB – det centrala och gemensamma intresset.
    – Barnen har vuxit upp med cykling. Från cykelvagnen efter racern till sina egna cyklar, säger pappa Jonas Anderö.

För Jonas och Karin Anderö har cykling varit en passion sedan länge. I dag står MTB högst på listan, men det blir även en del landsväg. Gärna också Zwiftlopp under den kallare och mörkare tiden av året.
    Cyklingen var även det som gjorde att Jonas och Karin träffades. För 14 år sedan var båda på samma multisportresa i de franska alperna och sedan dess är de ett par.
    – När jag var 15 år stod en heldämpad MTB högst på önskelistan, inte för moped. Det blev en cykel och sedan dess har intresset funnits där, säger Jonas.
    – Landsväg är härligt på sitt sätt och jag har kört Vätternrundan, absolut, men det är de tekniska utmaningarna i MTB som lockar mig.

Karin känner igen sig i Jonas tankar. När hon studerade gjorde hon och några kompisar Klassikern, men det var när hon började pendla till arbetet som cyklingen verkligen blev den stora favoritidrotten.
    – Jag har alltid tränat och cykling handlar så mycket om gemenskap och den sociala biten. Man känner ett sammanhang i en grupp där man peppar varandra och har roligt tillsammans.

Ungdomsledare i Vreta SoMK

I dag är båda passionerade MTB-åkare sedan länge. På fritiden är de även ledare för varsin ungdomsgrupp i Vreta SoMK. Så att just cykling skulle bli ett stort intresse för hela familjen var ingen stor överraskning när sönerna Charlie och Sam växte upp.
    – Barnen har varit med sedan start. Till en början i vagn efter racern och sedan på egna cyklar. De har helt enkelt vuxit upp med det och det är kul vi har det som ett gemensamt intresse, säger Jonas och får medhåll av Karin:
    – Det är inte bara cykling, de engagerar sig även i fotboll och vattenpolo. Men att vi kan göra saker tillsammans, hela familjen, är väldigt roligt. Exempelvis under våra sommarsemestrar som gärna går till olika cykeldestinationer runt om i Sverige.

Vad är det då som lockar mest? Båda nämner gemenskapen, såväl inom familjen som i klubben. Dessutom även bland vänner som har ”smittats” av kvartetten Anderös stora cykelintresse.
Men här finns även de tekniska utmaningarna som MTB innebär och att få komma ut i naturen.
    – Jag är med i en tjejgrupp som cyklar tillsammans, något som verkligen är både roligt och givande. Vi sporrar varandra under turerna och det som till en början kändes läskigt på en runda i skogen är inte det längre, säger Karin.

Gärna skidåkning på vintern

För pappa och mamma Anderö är cykling en året-runt-sport. Under jobbpendlingen och så länge vädret tillåter blir det träningspass såväl i skogen som på landsväg. Målet nästa år för dem båda är att köra hela långloppscupen, vilket håller motivationen uppe under vinter.
    – I ärlighetens namn blir det väl inte lika mycket cykling utomhus i december som det blir i juli, men i stället blir det desto mer på Zwift på hemmaplan, säger Karin och nämner både SWE Cupen och Zwift Racing Leauge.
    – Jag har faktiskt köpt min första vintercykel i höst, så den kommer att bli perfekt att träna på när vädret blir sämre. Vinterträning känns lite mer som en kravlös period, samtidigt som det är fantastiskt att möta årstiderna på en cykel, säger Jonas.

När cyklarna får vila under vintern blir det i stället mycket skidor, gärna utför men även på längden.
    – Hela familjen älskar det. Vreta SoMK har bland annat även skidträning i sin verksamhet, så det kör vi också, säger Karin.
    – Många i klubben, både barn och vuxna, går mellan idrotterna beroende på årstiderna vilket är mycket roligt. Det skapar ytterligare gemenskap i föreningen, säger Jonas.

När Cykla.se pratar med Jonas och Karin är oktoberdagen så där grå och kall som höstdagar kan vara. Men vädret stoppar inte paret Anderö. Karin har precis kommit hem från en träningsrunda och Jonas har eftermiddagen spikad:
    – Nu ska jag montera ihop den nya vintercykeln och sedan får det bli en tur. Det ska bli härligt!

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Familjen Anderö

Består av: Mamma Karin, 42, pappa Jonas, 40, och barnen Charlie, 11 och Sam, 8.

Bor: Linköping.

Cykelklubb: Vreta SoMK.

Intressen: Jonas: ”Jag arbetar som ingenjör, så jag har ett stort teknikintresse, men jag gillar även musik.”
Karin: ”Att resa, både med familjen och vänner. Jag jobbar med livsmedel, så mat och smak tycker jag är spännande.”

Bästa cykelminnet: ”Vi träffades på ett multisportläger i de franska alperna, cyklandes uppför slingrande cykelvägar, så det är det bästa minnet. I Sverige är det tveklöst Funäsfjällen med magisk natur att cykla i. Där har man inte bråttom.”

Cykelupplevelse som vi vill göra: Karin: ”Det finns så mycket, så att hitta på nya saker är det minsta problemet. Exempelvis att cykla i Alperna igen och då även med barnen den här gången.”
Jonas: ”Att cykla i Kenya är en dröm, men även att cykla vägarna och vara med som publik på Girot som är lite av cykelkulturens moder. Det är tror jag blir speciellt.

Följ familjen Anderö på Instagram här!