MIdnattscyklingen under premiärkvällen av Åre Bike Festival beskrivs som magisk av Jesper Johnsson. MIdnattscyklingen under premiärkvällen av Åre Bike Festival beskrivs som magisk av Jesper Johnsson.
Fräcka trick är en av del av festivalen, där Jesper Johnsson bland annat lyfter fram Whip it good-tävlingen under fredagen. Fräcka trick är en av del av festivalen, där Jesper Johnsson bland annat lyfter fram Whip it good-tävlingen under fredagen.
Under MTB-festivalen finns det mängder av aktiviteter att ägna sig åt. Under MTB-festivalen finns det mängder av cykelaktiviteter att ägna sig åt.
Många av de spektakulära tävlingarna under eventet lockar bra med publik. Många av de spektakulära tävlingarna under eventet lockar bra med publik.
Åre Bike Festival anordnades första gången 2010 och har sedan dess utvecklats till Skandinaviens största MTB-event. Åre Bike Festival anordnades första gången 2010 och har sedan dess utvecklats till Skandinaviens största MTB-event.
Kalfjället uppe på Åreskutan erbjuder mäktiga vyer från sadeln. Kalfjället uppe på Åreskutan erbjuder mäktiga vyer från sadeln.
Artikel

MTB-festivalen i Åre lockar tusentals: ”Uppåtgående trend”

2023-07-07

Midnattscykling, clinics, tävlingar, shower och SM i downhill. Årets Åre Bike Festival erbjuder ett mastigt smörgåsbord för alla som är sålda på mountainbike.
    – Det är en häftig känsla att vara här bland alla tusentals cyklister, säger Jesper Johnsson, ordförande i arrangörsklubben Åre Bergscyklister. 

Åre har blivit Sveriges mountainebike-mecka. Inte så konstigt när orten erbjuder Skandinaviens största bike park, med 50 kilometers cykling fördelat på 39 leder och med 853 fallhöjdmeter som mest.
    Varje sommar sedan 2010 bjuder man också in till Åre Bike Festival, där tusentals cykelfrälsta kan uppleva i stort sett allt som MTB kan erbjuda.

Årets upplaga pågår mellan den 5 och 9 juli – fem dagar fyllda med alltifrån clinics och shower till tävlingar.
    – Vi försöker ha en bredd i aktiviteter, så att det finns något för alla. Och vi utvecklar arrangemanget för varje år, säger Jesper Johnsson.

Magisk midnattscykling under premiärkvällen

Under veckan finns det också möjlighet att uppleva midnattscykling, något som lockade mellan 350 och 400 cyklister under premiärkvällen.
    – Att kunna cykla på kalfjället, som man kan göra här på Åreskutan, är något unikt. Det är en helt magisk upplevelse att få sitta på cykeln till både solnedgång och soluppgång här. I onsdags var vädret perfekt, så det var nog den bästa hittills genom åren, säger Jesper Johnsson.

Han, och organisationen bakom Åre Bike Festival, märker att intresset för MTB är stort i Sverige.
    – Tittar man på det långsiktiga perspektivet ser vi helt klart en uppåtgående trend. Det som är viktigt för att det ska fortsätta att öka är att det ska vara lätt att välkomna nya in i sporten. Det är också något som vi har satsat mycket på här, inte minst med clinics inom många olika områden.

Vad ser du för trender?
E-bikes är något som blir allt hetare. Tidigare var det mest de som var lata som ägnade sig åt det, men numera är det också mer erfarna som använder e-bikes för att exempelvis få till fler åk.

Sveriges bästa downhill-cyklister ska utses

Bland höjdpunkterna under årets evenemang nämner Jesper Johnsson bland annat fredagseftermiddagens ”Whip it good”. En publikfriande showtävling, där deltagarna gör upp om vem som gör det bästa whip-tricket i det nybyggda hoppet i VM-arenan.
    Dessutom ska Sveriges bästa downhill-cyklister utses på söndag, när det för första gången arrangeras en SM-tävling under festivalen.
   
– Det kom ganska sent på, men det ska bli kul att vi som en ideell förening mäktar med att arrangera ett SM samtidigt som vi ska få till det övriga arrangemanget. Vi har folk ute just nu som bygger det sista på SM-banan. All hed­­er till dem, avslutar Jesper Johnsson.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Emrik Jansson