Artikel

Cykelteknik – här är knepen

2016-04-21

Bara att sätta sig på sadeln och börja trampa när du ska starta träningen inför Vätternrundan? Nej, om du vill bli en bättre cyklist finns det många små knep som gör dig snabbare, din runda lättare och att din kropp mår bättre.

Bromstekniken
För att nå maximal stoppeffekt – bromsa med frambromsen. Även om det inledningsvis kan kännas otäckt att främst använda den, kommer du bli en säkrare cyklist om du lär dig bromsa på rätt sätt.

Hur lär man sig det då? Börja med att träna på att bromsa med både bak- och frambromsen samtidigt, även om det mesta trycket ska gå till frambromsen. Fortsätt att trampa medan du gör detta för att benen ska känna när bakhjulet börjar sladda. Öva sedan hårdare och hårdare stopp, så att du får in känslan att kunna stoppa fort – på gränsen till att bakhjulet lyfter.

Vana elitcyklister bromsar 95 procent med frambromsen, men det finns tillfällen då även de tar till bakbromsen. Bland annat när det är halt, gropigt, när framhjulet får punktering eller när det är något annat fel på frambromsen.

Styret
”Rätt höjd” på styret är väldigt individuellt. Det viktigaste är att det ska kännas bekvämt. Som motionär behöver man inte ligga över cykeln, som snabbcyklister gör för att minska luftmotståndet. Att sitta upprätt är dock inte heller att rekommendera. Välj i stället ett mellanting. Då får du bra viktfördelning på cykeln, klyver vinden hyfsat och kan involvera bålen och armarna i arbetet på ett bättre sätt.

Cyklingen
Var avslappnad i överkroppen, axlarna och armarna. Det är benen som ska göra jobbet.
Armarna ska vara lätt böjda och händerna ska hålla bestämt, men inte för hårt, i styret. Använd rygg- och magmusklerna för att hålla upp överkroppen, ryggen ska tryckas bakåt i en båge. Gå inte på för tunga växlar till en början. Då är risken stor att du drabbas av knäproblem.


Detta är en del ur nybörjarguiden. Fler artiklar ur serien: 
Tecken som hjälper dig på vägen
Ät rätt inför rundan
Så klär du dig rätt
Skaderisker för nybörjare
Träningen som gör dig redo inför Vätternrundan
Så cyklar du i grupp