Artikel

Så klär du dig rätt

2016-04-20

Klä dig rätt och undvik smärta, skavsår och kyla. Vad du har på kroppen kan ofta vara avgörande för hur du mår när du vaknar upp dagen efter ett cykelpass. Visst kan du cykla i dina vanliga träningskläder, men specifika cykelkläder är praktiska och nyttiga under både tränings- och tävlingsrundan. 

Underkroppen

Fötterna
Cykelskor ska sitta fast i pedalen. Har man inga bra sedan tidigare bör man gå till en kunnig cykelaffär och testa ut ett par. Det är -viktigt att de sitter skönt och att det är rätt storlek. Tänk på att cykelskor ofta är små i storleken. För att undvika blåsor och skavsår är det en fördel om de är lätta och luftiga.

Benen
Vid kyligare temperaturer behövs byxor med långa ben. Då bör de vara smala (för att inte trassla in sig) och vindtäta (för att stå emot vinden). Långa cykelbyxor bör dock – precis som långa cykeltröjor – undvikas vid långa lopp. Då är ben- och ärm-värmare att föredra, i och med att de är lättare att ta av sig.

Rumpan
Ett par ordentliga cykelbyxor med skön stoppning både i grenen och rumpan gör din resa på sadeln mycket behagligare. Ett par med hängslen rekommenderas, så att inte byxorna åker ner och paddingen därmed hamnar fel. Undvik underkläder under cykelbyxorna, de är gjorda för att sitta direkt mot huden.

Tvätta cykelbyxorna efter varje pass för att slippa sadelsår. Dessutom bör man snabbt byta om efter träning för att inte låta bakterierna slå rot.
Om irritation ändå uppstår kan man badda sprit i kombination med någon bra salva för att torka ut bölderna.

Överkroppen

Hjälm
Hjälm är ett krav i Vätternrundan. Se till att du har en hyfsat ny hjälm. Rannsaka dig själv och svara ärligt på frågan ”har jag en bra hjälm?”. Är svaret nej på den frågan; köp en ny! Vare sig du vill det eller inte så sker vurpor och en gammal hjälm skyddar dåligt.

När du provar en hjälm i butiken ska du tänka på att den inte ska kunna glida ner i nacken, trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Den ska vara lätt att ta på och av.
Ett CE-märke på hjälmen visar att tillverkaren av hjälmen har fått ett certifikat som innebär att den uppfyller de krav som Sveriges lag ställer.

Händerna
Ett par handskar är att föredra – oavsett väderlek. De skyddar nämligen inte bara mot kyla utan även mot skrubbsår om man skulle falla omkull.
Samtidigt minskar de risken för att få stumma fingrar och stress i armbågar, axlar och rygg. De bör vara förstärkta på handflatan för att lindra vibrationen.

Överkroppen
Kläderna kan bestå av cykellinne, cykeltröja och cykeljacka/väst. Riktlinjerna är dock desamma – använd kläder som andas. Risken är annars att du svettas och så småningom börjar frysa.

En vindtät väst ses ofta som ett måste för en cyklist. En väst gör att man håller sig varm om bålen och blir det sedan för varmt kan man smidigt rulla ihop västen och sätta under sadeln. En fördel är om tröjorna har fickor där du kan stoppa mat, vattenflaskor, energikakor eller andra prylar.

Ansiktet
Under träning och tävling kan det vara bra att skydda ögonen.
Inte bara för att undvika all skit som stänker upp från vägen under cyklingen.
Ett par glasögon skyddar även mot insekter, solens UV-strålar och inte minst vinddraget.


Detta är en del ur nybörjarguiden. Fler artiklar ur serien: 
Tecken som hjälper dig på vägen
Ät rätt inför rundan
Cykelteknik – här är knepen
Skaderisker för nybörjare
Träningen som gör dig redo inför Vätternrundan
Så cyklar du i grupp