Det finns flera anledningar till att du ska använda en cykeldator när du tränar. Inte minst för att den gör träningen både roligare och effektivare, menar Caroline Young på Wahoo. Det finns flera anledningar till att du ska använda en cykeldator när du tränar. Inte minst för att den gör träningen både roligare och effektivare, menar Caroline Young på Wahoo.
Du kan få massor av statistik genom en cykeldator, samtidigt som det är en perfekt navigationskompis på dina cykelturer. Du kan få massor av statistik genom en cykeldator, samtidigt som det är en perfekt navigationskompis på dina cykelturer.
Utöver statistik finns det även möjlighet att få tips på rundor och rutter med hjälp av en cykeldator. Utöver statistik finns det även möjlighet att få tips på rundor och rutter med hjälp av en cykeldator.
Innan du köper en cykeldator kan det vara bra att fundera på hur du ska använda den. Innan du köper en cykeldator kan det vara bra att fundera på hur du ska använda den.
Sponsrad artikel

Så gör en cykeldator träningen både roligare och effektivare

2024-04-23

Äntligen är det dags att ta fram racern och börja trampa mil inför Vätternrundan. Skaffa en cykeldator så gör du träningen både roligare och mer effektiv.
    – Det är ett perfekt tillbehör som hjälper dig att nå dina mål. Att kunna följa statistik är något som triggar de allra flesta. Lockas du inte av det är cykeldatorn också en perfekt navigationskompis för den som vill utforska nya vägar och stigar, säger experten Caroline Young, på RLVNT, som är distributör för Wahoo.

Nedräkningen är i full gång och temperaturen stiger – i dubbel bemärkelse. Utesäsongen är snart här med full kraft och med det tid att börja samla mil inför säsongens lopp.    

Något som hjälper dig att utvecklas och öka motivationen är, enligt Caroline Young, en cykeldator.
    – Det finns mängder av fördelar med att använda en cykeldator, som verkligen är avsedd för ändamålet, i stället för exempelvis en smart telefon, säger hon.
    – En anledning är batteritiden. Använder du dig av navigeringsfunktioner i din mobiltelefon dränerar det batteriet ganska snabbt. En annan är att den är designad för att titta på och användas i rörelse under ditt pass. Huvudsaken är att den ska vara enkel att använda när du cyklar och därmed förbättra upplevelsen på sadeln.

Wahoo – ledande inom träningsteknologi och uppkopplad träning

Wahoo är ett av de ledande företagen inom träningsteknologi och uppkopplad träning. Deras produkter används bland annat av proffscykelstall som Lifeplus– Wahoo, Trek – Segafredo och EF Education–Easypost, flera triatleter i världseliten samt även svenska Škoda Cycling Team.

I Wahoos utbud av cykeldatorer finns två modeller Bolt och Roam, som kostar omkring 3 000–4 000 kronor.
    – Med fördelar i design och träningsfunktioner passar Bolt bra för träningscyklister som vill ha en slimmad, mindre form. Den har fokus på prestation och är väldigt enkel att använda. Den har bland annat bakgrundsbelysning som gör det lättare att se allt på skärmen, säger Caroline Young.
    Roam, å andra sidan, är den kraftfullaste och mest noggranna GPS-cykeldatorn någonsin från Wahoo. Den har större skärm än Bolt och med den kan du lättare utforska såväl nya platser som äventyr i din träning.

En cykeldator gör din träning roligare och effektivare

Möjligheterna med dagens moderna cykeldatorer är oändliga. Förutom all nödvändig statistik som du får ut från den, som hastighet, tid, höjdmeter och distans, finns mängder av andra funktioner som underlättar din träning och gör den roligare.
    – Du kan exempelvis på bara några knapptryck komma åt tusentals rutter, såväl i Sverige som utomlands, om du vill utforska nya platser. En cykeldator är också lite som ett kontrollcenter som samlar in data från andra appar som du kan koppla den till.
    – Det går också att parkoppla till exempelvis kadenssensorer eller pulsband för att få ännu mer detaljerad statistik.

Vad behöver jag tänka på när jag ska köpa en cykeldator?
– Som alltid är det bra att fundera på vad du ska använda den till och vad för typ av cykling som du ägnar dig åt. Vill du ha en stor eller liten skärm? Hur viktigt är det med en färgskärm? Är du tävlingscyklist är kanske låg vikt en betydande faktor, men troligtvis inte är lika angeläget om du är ute för naturupplevelsen och helst vill använda kartor.

Uppdatering av mjukvaran ingår i köpet

Just vikt är en av de detaljerna som har utvecklats mest på de senaste cykeldatorerna. Precis som batteritiden och skärpan på displayen.
    – Wahoos enheter förbättras så klart hela tiden. Men köper du hårdvaran så ingår också alla framtida uppdateringar av mjukvaran, vilket gör att den får en väldigt lång livstid, säger Caroline Young, som ger ett avslutande tips:
    – Om du inte redan har en, se till att skaffa en cykeldator så snabbt som möjligt när du börjar cykla ute. Då kan du logga dina mil från start och följa utvecklingen fram till loppen i sommar.

Tips på cykeldatorer 

Wahoo Elemnt Roam

Elemnt Roam är gjord med cykelturen i fokus. Den har en smart navigationsfunktion som är lättanvänd med inställningar via app. Det är enkelt att navigera på enheten, inklusive en ”Back on Track”-funktion som tar dig till din destination även om du kör fel.

Den har också en färgskärrm som gör det lättare att se dina rutter och statistiken, samt bakgrundsbelysning som automatiskt anpassar sig till omgivningens ljusförhållanden. Batteritiden är hela 17 timmar. 

Wahoo Elemnt Bolt

Elemnt Bolt är en GPS-cykeldator med aerodynamisk design för att passa tävlingscyklister. Datorn är lätt att använda, med tre knappar i konvex, som är lätta att hitta och gör att du enkelt kan skrolla även med handskar. Elemnt Bolt har flera funktioner utformade för att ge dig det självförtroende som du behöver för att utforska nya vägar och anta nya tävlingsbanor.

Wahoo

Wahoo är ett av de ledande företagen vad gäller träningsteknologi och uppkopplad träning. I sortimentet finns alltifrån smarta trainers och cykeldatorer till pulsmätare. Wahoos produkter har i drygt tio år försett atleter och motionärer med produkter som har hjälpt dem att nå sina mål – oavsett nivå.