Non Plus Ultra CK Hammarby är cykelföreningen som vill hylla gruppcykling – och framför allt medlemmarnas stora favoritklubb. Non Plus Ultra CK Hammarby är cykelföreningen som vill hylla gruppcykling – och framför allt medlemmarnas stora favoritklubb. Här ses cyklisterna Dan, Kalle, Håkan, Micke, Daniel och Torben.
Varje lördag samlas medlemmarna i NPU CK Hammarby vid Lidl i Hammarby Sjöstad för att ge sig ut på en tvåtimmarsrunda. Varje lördag samlas medlemmarna i NPU CK Hammarby vid Lidl i Hammarby Sjöstad för att ge sig ut på en tvåtimmarsrunda.
Det blir allt fler som dras till Non Plus Ultra CK Hammarby för att cykla. Såväl för fikarundorna på lördagarna som på träningsrundorna på måndagarna. Det blir allt fler som dras till Non Plus Ultra CK Hammarby för att cykla. Såväl för fikarundorna på lördagarna som på träningsrundorna på måndagarna.
Fikan efter rundorna är minst lika viktig som cyklingen i sig, menar både Torben och Bobo. Då samlas de på caféer i Bajenland. Fikan efter rundorna är minst lika viktig som cyklingen i sig, menar både Torben och Bobo. Då samlas de på caféer i Bajenland.
Artikel

Bajenfans som cyklar i favoritlagets färger: ”Kan inte bli mer än bra”

2024-04-29

De är Bajensupportrar sedan länge. Nu får de också möjligheten att bära föreningens färger. Bobo Olsson och Torben Freytag är två av medlemmarna i den växande föreningen Non Plus Ultra CK Hammarby. Klubben som vill hedra Hammarbys cykelhistoria och föra vidare ”det fantastiska med gruppcykling”.
    – Jag mår så bra av det här. Samtidigt som det är så himla kul är det också skönt att röra på sig. Man blir helt ren i själen, säger Bobo Olsson.

Storhetstiden från delar av 1900-talet är för tillfället ett minne blott. Men den kanske kommer tillbaka. Torben Freytag, Bobo Olsson och övriga i klubben hoppas i alla fall att de ska sätta Bajen på den svenska cykelkartan igen.
    – En kombination av cykling och Hammarby kan inte bli mer än bra. Både för motionen och att få dela upplevelsen tillsammans med andra. Det blir en stolthet på något sätt, att som en grupp cykla tillsammans i likadana tröjor, säger Torben Freytag.

Han är uppväxt i Eskilstuna, tio mil söder om Stockholm. Men efter flytten till huvudstaden och söderort blev det naturligt vilket lag som skulle bli ”hans”. Därför kände han ett lyckorus när han upptäckte cykelklubben Non Plus Ultra CK Hammarby.
    – Jag började cykla seriöst 2018–2019 och tyckte att det var jättekul. Men när pandemin kom tappade jag allt. Sedan såg jag ett inlägg på Facebook om att det var några bajare som cyklade tillsammans och att det bara var att dyka upp. Jag åkte dit på vinst och förlust, men hittade rätt direkt, säger Torben.

Ingen officiell cykelsektion i Hammarby för tillfället

För ungefär ett år sedan gjorde Bobo Olsson honom sällskap i föreningen. Då som relativt färsk cyklist.
    – Jag började cykla aktivt så sent som förra året. Efter en bikepacking-resa på Gotland blev jag helt såld. Då hade jag en gravel, men blev alltmer sugen och skaffade mig en racer. Då upptäckte jag hur mycket jag gillar landsvägscykling och letade efter några att cykla med. Till slut hittade jag den här gruppen, säger Bobo och fortsätter:
    – Det är jävligt mäktigt att få dra på sig Bajen-tröjan och ge sig ut på cykeln. För mig är det lika skönt att stå i Bajenklacken som att dra ut med ett gäng bajare på cykeln. Sedan är det underbart när någon åker förbi, rutan åker ned och någon lirare vrålar: ”forza Bajen”! Vilken skön feeling. Det är tydligt att Hammarbyismen finns överallt där man minst anar det, säger han.

I dag har Hammarby IF ingen officiell cykelsektion. Men anorna finns där. Under den första halvan av förra seklet var Bajen en stormakt och var på 1930- och 1940-talet exempelvis en av arrangörerna av landsvägstävlingen Sexdagarsloppet – en föregångare till sentida Postgirot open. Dessutom representerade cykelprofilen Roberto Vacchi föreningen under två år i slutet av 1970-talet. Det är också de anorna som Non Plus Ultra CK Hammarby vill hedra.
    Bland annat genom att ibland bära replikatröjor från storhetstiderna under rundorna.
    – Innan jag gick med här hade jag ingen aning om att klubben hade en sådan rik cykelhistoria. Men det känns fint att kunna axla den manteln, säger Torben.

Cykelfikan – en viktig del för gemenskapen

Sedan grundandet 2019 har medlemsantalet växt kontinuerligt och nu samlas mängder av grönvita cyklister varje lördag för att cykla tillsammans.
    Starten går vid Lidl i Hammarby sjöstad och efter några timmars hojande avslutas rundan med en gemensam fika – i Bajenland så klart. Antingen på Johans fik i Eriksdalshallen eller cykelfiket Le Mond på Södermannagatan.
    – Alla ska med. Det handlar om gemenskap, om att ha kul och njuta ihop, säger Bobo och får medhåll av Torben:
    – Finns det något bättre än att slå sig ned för en fika eller en bärs efter att ha varit ute och cyklat under ett par timmar? Nej, jag tycker inte det. Samtidigt är det också något otroligt vackert med gruppcykling. Att vi är så mycket starkare tillsammans, säger han.

Utöver fikarundan på lördagar har några av medlemmarna också börjat träna lite mer aktivt även under veckodagarna. Bland annat för att komma redo till sommarens Vätternrundan, som fem av NPU-cyklisterna ska delta i – däribland Torben och debutanten Bobo.
    – Jag kände att jag bara måste göra det. Det är något som jag ser fram emot och det ska bli väldigt kul, säger han.

Torben har bara goda minnen att dela med sig av från hans tidigare lopp under Cykelveckan.
    – Det är en fantastisk upplevelse. Inte minst att få dela den tillsammans med andra. Även om själva loppet i sig är häftigt, så minns man också alla träningar som har lett oss dit. Det är också det magiska med hela äventyret. Att resan är en så stor del av målet, säger han och fortsätter:
    – Allt handlar om att hitta gemensamma värden. Då kan man skapa stora saker ihop och allt blir fint till slut.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Non Plus Ultra CK Hammarby

Non Plus Ultra cykelklubb Hammarby bildades år 2019 och är en del av kulturföreningen Bara Bajare. Klubben vill föra vidare det fantastiska med gruppcykling och Hammarby IF:s stolta cykeltraditioner.

De som cyklar för NPU CK bor i, eller närheten av, Södermalm i Stockholm. Samlingspunkten för cykelturerna är alltid entrén vid Lidl i Hammarby sjöstad. Varje lördag, perioden april–oktober samlas gruppen för gemensamma social rides. Där är grundregeln att alla skall kunna följa med på turen som är mellan två till två och en halv timme lång. De avslutas alltid med en gemensam fika, antingen på Johans fik i Eriksdalshallen eller på cykelfiket Le Mond på Södermannagatan.

Under cyklingen försöker medlemmarna ha på sig klubbens egen grön-vit-randiga tröja. De använder också replicas av tidigare cykeltröjor från 1920, -50 och – 80-talet.