Cykelprofilen Gary Fleming vill tipsa om Kattegattleden.
Rövardöttrarna Evelina Danielsson och Marija Aurell slår ett slag för att ta cykeln när man ska på utflykt på sommaren.
Fjällcykling är en av Sara Rönnes sommarfavoriter.
Johan Alfredsson och Dennis Klaar, som driver Instagramkontot The Bikepack, tycker att det är viktigt att man anpassar tempo efter alla under cykelsemestern.
Missa inte fikat under cykelturen! Det är Stephan Wilsons bästa tips för cykelsommaren.
Artikel

Cykelprofilernas sommartips: Kattegattleden, fika och fjällcykling!

2020-07-27

Vad passar bättre under sommaren än cykling och cykelsemester? Här ger några profiler i Cykelsverige sina bästa tips på hur du kan utnyttja hojen under din ledighet!

Gary Fleming, Vätternrundan-veteran från Norrköping

– Jag skulle rekommendera Kattegattleden. Det funkar att cykla med alla typer av cyklar. Jag skulle dock tipsa om att börja i Landskrona och Landskronaslottet eller Citadellet som den Danske kungen Christian III upprättade. Den är välbevarad och längs med fina stränder.

– Sedan är det bra cykelvägar och vägar upp för kusten mot Helsingborg. Det är alltid värt att stanna i den lilla fiskebyn Råå och fiskemuseet som ligger där, vackert läge och kunnig ägare.

– Andra tips är att stanna vid Sofiero Slott och Trädgård, hela tiden på Led 1 Kattegattleden, eventuellt i Arild och restaurangen Flickorna Lundgrens. Och väl där testa deras Äggakaka (finns även vegansk). Ett magiskt ställe och fantastiskt käk.

– Att tänka på: Se till att mobilen är laddad ordentligt (och gärna en powerbank) för det blir många kort. Några ombyte av kläder om det bli regn (välsluten med plastpåsar). Dra ner tempot och njut.  Glöm inte badkläder, det finns många fina badstränder på vägen upp.

Rövardöttrarna Evelina Danielsson och Marija Aurell, årets amabssadörer för Vätternrundan

Vårt sommartips är att ta cykeln när vänner och familj ska ut på utflykt. Att cykla hem från jordgubbsplocket och komma hem när grädden är vispad eller att ta cykeln till campingen där vännerna står redo med husvagn och grillen tänd blir det bästa av två världar. I den dealen ingår att det ibland är vi som får ta bilen, men det är en härlig känsla att kunna hjälpa någon annan att ha en härlig cykelupplevelse!

Sara Rönne, cykelinspiratör som bloggar på Träningsglädje.se 

– Stekenjokk-området är fantastiskt för mtb-cykling. Att upptäcka fjäll på cykel är magiskt. Räkna med en hel del vad och massor med magiska vyer!

– På min sommarlista står mtb-cykling i Hjulsta (Bergslagen) och Rörbäcksnäs (Dalarna), men framför allt kommer jag att cykla massor i Järvsö. Under sommaren kommer flera nya leder stå klara och här finns massor av stig, downhill-leder och pump tracks!

– Jag gillar att kombinera cykling med bad i en älv eller tjärn – och fika på nygräddade bullar!

Dennis Klaar och Johan Alfredsson, duon bakom Instagramkontot The Bikepack 

– Första tipset är att inte planera för långa rundor/ etapper. Det ska vara njutbart hela resan för alla som följer med så man får anpassa sig till den med sämst form för dagen!

– Det andra tipset hänger mycket ihop med de första, att man skall njuta av cyklingen och anpassa farten till syftet! Att låta etappen ta tid för att hinna uppskatta omgivningen och Sveriges vackra landskap!

– Hitta en sovplats tidigt. Det kan bli dålig stämning om man gör det för sent, då man ofta är hungrig och det blir mörkt snabbare än man tror! Som alltid är det lager på lager som gäller när det kommer till hur man skall klä sig. Morgnarna är ofta lite kyligare än resten av dagen.

– 3 snabba: Ta alla chanser du kan för att fylla på vattenflaskorna, kyrkogårdar och bensinmackar funkar alltid. Fyll alltid på dina fickor med de du är sugen på, det är viktigt att äta och blir mycket roligare då! Glöm inte att kolla upp från styret – det är en vacker värld vi lever i!

Stephan Wilson, tv-profil och en av dem bakom #Minklassiker

– Mitt absolut viktigaste tips till dig som ska cykla i sommar är att ha en energiplan. Och då med på fokus på fika. Så se till att ta med fika under cykelturen eller ha en plan för detta. Du kan redan innan start när du bestämmer din rutt söka efter möjliga fikaställen på webben. Jag personligen älskar att drömma mig bort till fikastunderna. Det kan vara allt ifrån en saftig bulle till en smarrig bar. Eller varför inte en läskande dryck och en svalkande glass?