Fin upplevelse att cykla längs Göta kanal. Längs med Göta Kanal finns cykelvägar vid vattnet där man enkelt kan bli uppslukad av naturens skönhet. Foto: Oskar Lüren/Creative Commons, Göta Kanal
Göta Kanal byggdes mellan 1810 och 1832. Den krävande grävningen utfördes huvudsakligen för hand. I dag är Göta Kanal en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner och förutom båtlivet på kanalen har upplevelseturismen och aktiviteter runt omkring kanalen blivit ett allt viktigare inslag. Foto: Can Sahin/Creative Commons, Göta Kanal
Artikel

Semestertipset: Göta Kanal med cykel

2020-07-22

I Sverige finns det massor att se. Genom att semestra inom landets gränser sparar du på såväl ekonomin som miljön. Ett alternativ är att cykla längs Sveriges mest kända kanal – Göta kanal

På vägen mellan Motala och Söderköping finns det många härliga sevärdheter och skön natur att ta in. Genom att resa mellan orterna på cykel blir det ännu enklare att stanna till när det behövs. Och när du kommer i mål i Söderköping finns den stora belöningen – en av Smultronställets fantasifulla glasskreationer.

Börja cykelsemestern i Motala och ta dig mot Borensberg. Under sträckan möter ni sjön Boren som tyvärr inte har någon bilfri cykelväg längs med kanalen. I stället får du cykla på lite blandade vägar, däribland några trafikerade bilvägar en bit från sjön. Men misströsta inte! I Borensberg kan ni se det välkända hotellet – Göta Hotell – från filmen Göta Kanal. För den matintresserade lockar kanske även Börslycke gård som tillverkar kola, kolasås och andra härligheter till köket och matlagningen.

Från Borensberg är det sedan en bilfri cykelväg ända fram till Bergs slussar. Här passeras slussar, broar och kanalens två akvedukter. Förutom de här sevärdheterna finns även Brunneby Musteri som mustar egen juice. Medan ni är i Ruda kan ni dessutom kliva av cyklarna en snabbis och hälsa på Göta kanals egna kanalfår. På vägen mot Bergs slussar stillas sötsuget vid Cloettas godis-outlet i Ljungsbro. Väl framme vid Bergs slussar, som i sig är en av kanalens största sevärdheter med sin unika slusstrappa, finns även en intressant utställning om kanalen.

Därefter går det att antingen cykla runt Roxen mot Norsholm eller förbeställa en cykeltransport över sjön med RoxenSnabben om benen behöver vilas. Viktigt att komma ihåg är att båten måste förbokas och tar sex–åtta passagerare, beroende på packning.

Under den sista biten från Norsholm mot Söderköping passeras bland annat det mysiga Brådtoms slusscaféet innan slutstationen nås. Och där finns det mycket att uppleva – även utöver Smultronstället. Varför inte klättra upp på Ramunderberget och se ut över hela Söderköping? Eller kanske strosa runt i såväl staden som hamnen för att leta efter Madicken och titta på båtar?

För att hinna med att uppleva allt som Söderköping har att erbjuda, kan det behövas mer än en dag. Det kan därför vara smart att packa med ett tält och stanna över på en av Söderköpings campingar. Ett billigare alternativ som förlänger semestern.

Göta kanal

Göta kanal löper genom Götaland. Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar kanalen en 390 kilometer lång vattenväg från Östersjön till Kattegatt. Göta kanal har 58 slussar.

Hans Brask var, vad man vet, den förste som föreslog att en kanal skulle förbinda Vänern med Vättern och därmed skapa en förbindelse mellan Sveriges kuster. Avgörande pådrivare blev till slut Baltzar von Platen som presenterade sin idé år 1806. Förslaget skulle göra att Öresundstullen och besvären med Hansan försvann. Planerna fick stöd av Gustav IV Adolf, och 1810 var tillståndet för byggandet på plats.

På senare år har cykelturer längs kanalen blir väldigt populärt. Vägarna är fina, breda och passar alldeles utmärkt för såväl familjer som snabbcyklande vänner.

Dessutom är Göta kanal inte minst känt för att vara skådeplats för filmklassikern med samma namn från 1981.

Källa: Wikipedia