Artikel

Veteranen tackar Min Vätternrundan för årets medalj

2020-05-08

Efter 27 målgångar i Motala får han i år göra det på hemmaplan.
    Tack vare Min Vätternrundan får veteranen Gary Fleming en medalj även 2020.
    – Det var ett fantastiskt motdrag av Vätternrundan att komma med den här idén, säger han.

Gary Fleming är en riktig Vätternrundanveteran. Den 56-årige cykelprofilen från Norrköping har tagit sig runt Vättern 27 gånger och dessutom cyklat alla Halvvättern sedan starten 2005. Men i sommar blir det en annorlunda Cykelvecka, för Gary och för alla andra entusiaster.
    Att Vätternrundan tvingades ställas in på grund av coronapandemin är såväl tråkigt som något man får acceptera, menar han.
    – Det är lite kluvet. Det är ju en sådan cykelfest i Motala i juni. När man tänker på alla bilar som kommer åkande med cyklarna på taket och inte minst alla gamla bekanta och stjärnor man får träffa. Men samtidigt känns det tryggt i allt som händer att man ändå kan får genomföra loppet och att det räknas in i statistiken, säger han.

För precis som de flesta andra år är han anmäld till både Vätternrundan och Halvvättern även i år. Och kommer att kunna cykla det på hemmaplan tack vare Min Vätternrundan, som ersätter årets Cykelvecka. Initiativet innebär att man kan cykla sträckan var man vill från den 5 till 13 juni, registrera sig och sedan få såväl medalj som diplom för sin insats.
    – Min Vätternrundan blir lite av min räddning. Det var ett fantastiskt motdrag av organisationen att komma med den här idén, säger Gary och fortsätter:
    – Man får se det som en kul grej att få vara med om. Det året man cyklar Vätternrundan, utan att köra runt Vättern.

Efter årets genomförda lopp har han två år kvar innan det stora målet är nått – att ha cyklat runt sjön 30 gånger.
    – Jag är ganska inställd på att göra 30 Vätternrundor och sedan hålla mig till Halvvättern. Det loppet är mer i linje med min ålder och innebär inte lika hårt jobb. Samtidigt tycker jag att Halvvättern är ett av de bästa loppen i Sverige. Det är så fint, så fin natur och Omberg är fantastiskt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Gary Fleming

Ålder: 56.
Bor: Norrköping
Meriter: Har cyklat Vätternrundan 27 gånger och Halvvättern 15 gånger.

Gary var även gäst i avsnitt 6 av Cyklapodden 2018, vilket du kan lyssna på här.