Artikel

Cykelprofilen som älskar höst- och vintercykling

2019-11-21

En frihetskänsla som slår det mesta. Så vill cykelinspiratören Sara Rönne beskriva hur det är att ge sig ut på cykeln under hösten och vintern.
    – Det är bland det bästa som finns, säger hon.

Stoppa inte undan cykeln – bara för att temperaturen sjunker och dagarna blir kortare. Att ta ut hojen på en kall höst- eller vinterdag är en upplevelse utöver det vanliga, menar Sara Rönne.
    – Att cykla är en frihetskänsla oavsett när man gör det. Men på vintern får man en större belöning. Det är ett magiskt ljus och det glittrar i luften, säger hon.

Även om hon cyklar året runt, är det på vinterhalvåret Sara Rönne njuter mest. Gärna på en mindre skogsväg. Och skulle snön ha kommit är inte det något hinder.
    – Många som drar sig för att vintercykla gör det ofta på grund av halkan. Men med dubbdäck har man sjukt bra grepp. Då känns det både väldigt tryggt och roligt, säger Sara.
    – Uppe i Norrland är myrarna vanligtvis ganska mjuka och kletiga, men när det är fruset är det hårt och perfekt att cykla på. När jag flyttade till Åre för sex år sedan köpte jag en cykelcross som kom i november med dubbdäcken på. När jag väl testade kändes det ganska självklart från start och sedan dess har jag upplevt tjusningen med att cykla på vinterhalvåret.
    – Det är något riktigt härligt med en tom skogsväg och ljudet när man hör dubben mot isgatan. Eller när man kör i mörker med pannlampa och hamnar i sin egen lilla värld tillsammans med alla snökristaller.

Vilka är dina bästa experttips för vintercykling?
– Den perfekta dagen är en kall dag, då ger det perfekt underlag. Men det gäller att klä på sig ordentligt – glöm inte effekten av vinden, särskilt om du har bra fart. Ett bra tips är att välja en backig runda, vilket är effektivt för att hålla värmen. Lättast är det att frysa om händerna och ansiktet, så jag rekommenderar en bra buff och ett par bra ”klo-handskar”.
    – Samtidigt bör man inte tänka så mycket på vädret. Det är bara att ge sig ut och cykla. Man behöver heller inte vara ute lika länge på vintern. Småpassen kan bli ganska härliga och en timme räcker ganska långt.

Sara Rönne upptäckte cyklingen för ett decennium sedan och har sedan dess blivit en stor profil i Cykelsverige. Inte minst med anledning av bloggen Träningsglädje, där hon delar med sig av sina upplevelser och äventyr. Inte sällan från cykelsadeln.
    – Jag började med den mest för att jag var uttråkad på mitt jobb och digitala kanaler är ett bra sätt att nätverka på. Sedan älskar jag att träna och genom det här har jag hittat många vänner som gör samma sak. Men det är också en inspirationskälla – inte minst inom cykel. På nätet finns en stor guldgruva till stigar och leder som man kan köra på när man är ute och reser i landet.

Vad har du själv för favoritcykelställen, höst- och vintertid?
– Senhöst, innan skidsäsongen har dragit i gång, är Idre Fjäll superbra. Även Järvsö. Annars så har hela Hälsingland mycket fin skogsväg, som är gjord för att cykla på.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Sara Rönne

Ålder: 38.
Bor: Åre.
Yrke: Marknadschef och digital strateg.
Familj: Sambo och jaktcockerspanieln Hazelwing.
Intressen: Träning utomhus; Cykling, skidor och trailrunning. Och att äta god mat.

Följ Sara Rönnes blogg Träningsglädje – frihet, upplevelser och äventyr på traningsgladje.se