Han upptäckte tjusningen med cykling i vuxen ålder och numera blir det omkring 400 mil på sadeln varje år. För Cykla berättar idrottsminister Jakob Forssmed (KD) om varför föräldrar ska sluta skjutsa sina barn till skolan, ”det utskällda cykelplagget” som han älskar och backen från barndomen som bara måste upplevas.
Hösten 2022 presenterades Jakob Forssmed som Sveriges nya socialminister, med ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhälle. Och det är ämnen som han brinner för. Bland annat att få barn och unga att röra på sig.
– Vi vet hur positivt och viktigt det är med aktivitet och rörelse. Inte bara för det fysiska välmåendet, utan också det psykiska. Att så många lever ett stillasittande liv är ett underbetyg åt samhället. Och något som vi ser allvarligt på, säger han.
En anledning, menar Jakob Forssmed, till den negativa utvecklingen är att allt färre barn går och cyklar till skolan.
– Det i sin tur beror på att föräldrar verkligen älskar sina barn och vill skydda dem ifrån allt. Det gör att det skjutsas till såväl skolan och förskolan som träningar och andra aktiviteter för att barnen till 100 procent ska komma fram. Men jag tror att det är en björntjänst. Dels för att cykling är ett sätt för dem att utveckla både motorik och kondition, dels för att man minskar deras självständighet. Cykeln är ett underbart redskap att upptäcka världen med.
Alla bör stimuleras till att röra på sig
Jakob minns tillbaka på hans egen barndom.
– När jag var ung var det naturligt att cykla, vart man än skulle. Det skulle vi behöva komma tillbaka till, så klart med hänsyn till ålder och trafikvett.
Hur ska vi lyckas med det?
– Framför allt är det upp till kommunerna och föräldrarna. Och jag tar de tillfällen jag kan för att prata om hur viktigt det är att gå över till en aktiv transport där det inte sker. Och från regeringshåll stöttar vi såväl RF som föreningslivet i stort.
Men det är inte bara barn och ungdomar som bör stimuleras till att motionera mer, menar Jakob Forssmed.
– Även vuxna behöver så klart aktiva transporter och vi behöver främja folkhälsan för alla på olika sätt. Där är cykling en utmärkt motionsform. Det fungerar för de flesta oavsett vilken kroppskomposition man har. Samtidigt passar det bra att göra det ihop med andra, även om man är på olika nivåer – någon kan ta vind exempelvis – och på det sättet kan man få ta del av en stark gemenskap, säger han.
– Ett annat sätt är pendlingscykling. Där tycker jag att arbetsgivare runt om i landet har en stor roll att stimulera sina anställda. Exempelvis genom fördelaktiga förmånscyklar, som många företag borde nappa på. Dels för att agera ett bra föredöme, dels ur miljö- och hälsoaspekten.
Har alltid hållit uthållighetsidrott nära hjärtat
Cykelpendling är något som Jakob Forssmed själv ägnar sig åt frekvent. Runt tre till fyra dagar i veckan försöker han ta hojen från hemmet i Sollentuna till riksdagshuset i centrala Stockholm. Och när han inte har möjlighet till det, tar han gärna ut racern.
– Varje dag som jag inte får cykla är en förlorad dag. För mig är det avstressande om jag kan cykla till och från jobbet. Min mentala hälsa blir bättre, jag får en bra bas för min träning och det gör att jag kan tänka på annat en stund.
Uthållighetsidrott är något som han alltid har hållit varmt om hjärtat. Från början var det mest löpning, men när han fick problem med en skada upptäckte han tjusningen med cyklingen.
– Det finns så mycket med den sporten som jag gillar. Alltifrån den utskällda cykeltröjan, som jag anser är ett fantastiskt plagg med 150 år av förfinad design, till tanken av att cykeln bär dig om du själv är trött. Sedan kan jag inte sticka under stol med att farten ger en härlig känsla på racern. Den svarar på ett sätt som jag inte har upplevt tidigare, säger han.
I år hoppas han komma upp i 400 mil, något mindre än de senaste åren. Kanske beroende på årets sämre höstväder?
– Jag är en liten fint-väder-cyklist, erkänner Jakob.
– Jag älskar att sticka ut och cykla på landsvägarnas fina asfalt under en solvarm, skön sommardag. Till skillnad från när man kommer hem efter att cyklat hem från jobbet i tre mil genom snö och slask. Då är inte att ge sig ut på vägarna igen det första som jag längtar efter, säger Jakob och skrattar.
Drömmer om Tour de France-backar
För Jakob sker cykelträningen mest på egen hand. Främst för att det är svårt att planera in att göra det tillsammans med andra.
– Jag har cyklat i klunga några gånger och då blir det fantastisk cykling. Bland annat i Thailand faktiskt. Men oftast blir det själv. Jag får ofta ta tillfällena som bjuds helt enkelt.
Vad har du för drömresemål med cykeln?
– Det finns mycket. Jag tittar en del på Tour de France på somrarna och det finns en del bergsetapper där som hade varit kul att uppleva någon gång, som Alpe d’Huez till exempel. Det hade varit häftigt.
En rejäl stigning som han däremot redan har kört är Norra Klevaliden i Huskvarna. Det är där, vid Vätterns södra spets, som Jakob Forssmed är uppväxt och under barndomen såg han cyklisterna i den svenska etapptävlingen Postgirot Open på 1980- och 1990-talet ta sig uppför den klassiska svenska cykelbacken. För något år sedan testade han själv samma klättring.
– Den är rejält brant och något som alla cykelfantaster bara måste testa.
”Motionslopp har stor betydelse för folkhälsan”
På tal om cykellopp. Under 2023 ställdes ett flertal motionslopp in i Sverige. Detta efter ett beslut från Trafikverket som innebar kraftigt höjda kostnader att anordna lopp på svenska vägar. Turerna var många under året och fortfarande står det inte klart hur kostnadsfördelningen ska se ut. Något som bland annat Vätternrundans vd Oskar Sundblad har varit kritisk till.
– Det är så klart en situation vi är medvetna om och arbetar med för att lösa. Det ska varken vara onödigt krångligt eller innebära orimliga kostnader att arrangera sådana evenemang, säger Jakob Forssmed och utvecklar:
– Motionslopp, såväl stora som små, har stor betydelse för folkhälsan. Att ha ett mål ger motivation till att träna och skapar en stor samhörighet. Efter pandemin har många haft svårt att hitta tillbaka till många gemenskapssituationer. Jag anser därför att vi behöver hitta tillbaka till det som är gott och nyttigt. Inte minst motionslopp och andra liknande aktiviteter.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet