Amanda Bälter, 19, ska genomföra En Svensk Klassiker och vill inspirera fler unga till att göra samma sak.
Artikel

Amanda vill inspirera fler unga med sin Klassiker

2024-04-18

Hon är boll- och lagsportaren som har blivit frälst i motionsidrott. Nu har Amanda Bälter satt upp ett stort mål – att klara av En Svensk Klassiker innan hon har fyllt 20 år.
    – I år är sista chansen, säger hon och skrattar.

 Amanda Bälter har alltid varit idrottsintresserad. I unga år var det främst handboll och andra bollsporter som låg närmast hjärtat. Det skulle dock ändra sig. När hon för tre år sedan genomförde Tjejklassikern tillsammans med sin mamma fick hon upp ögonen för det här med individuella konditionsidrotter.
    – Det var där det väcktes. Jag gillar att det är jag själv som sätter mina egna gränser, men framför allt är det utmaningen som lockar, säger hon.

Sedan Tjejklassikern har Amanda utökat meritlistan med fler motionslopp, främst löpning och skidor. Som exempelvis i vintras när hon tog sig an såväl Tjejvasan som Öppet spår. Det blev också starten på ett nytt äventyr – även om hon inte visste det då. Nu har hon nämligen bestämt sig för att genomföra En Svensk Klassiker.
    – Jag fick helt plötsligt för mig att jag skulle göra det innan jag fyller 20, så det var inget att välja på, säger nu 19-årige Amanda.

Efter att ha börjat cykla på en racer: ”Så mycket roligare”

Vad gäller Cykelveckan i sommar hade hon redan tidigare planerat att cykla Vätternrundan 100 km. Amanda hade bland annat ansökt om att vara med i Stadiumutmaningen, och kommit med. Men nu blir det alltså den tredubbla sträckan i stället.
    – Först och främst känns det väldigt långt. Under exempelvis Vasaloppet eller om du springer ett maraton är du i gång länge. Men det är fortfarande ungefär hälften av tiden som de flesta är ute på banan under Vätternrundan.

Hon har dock goda minnen från Cykelveckan och Tjejvättern för ett par år sedan.
    – Jag minns att det var otroligt varmt den dagen. Men framför allt den härliga stämningen och fantastiska atmosfären.

Då cyklade hon på en ”vanlig” cykel. Nu är det i stället en racer som gäller.
    – Det är väldigt mycket roligare att cykla på en sådan. Även om jag än så länge inte har gjort det så mycket. Jag började testa lite på mammas, men nu har jag köpt mig en egen. Det var lite nervöst till en början, inte minst att sitta fast med skorna. Men efter hand klarar man det också.

Amanda inspireras av allt ifrån elitidrottare till motionärer

Genom sina deltaganden i alla olika motionslopp hoppas hon också kunna inspirera andra unga att upptäcka hur kul det är.
    – Det känns som att det finns en allt större vilja hos många unga att träna och hålla på med idrotter som tar lite längre tid. Och jag hade tyckt det var kul om fler i min ålder, inte minst tjejer, också ville ta sig an sådana här utmaningar.
    – Jag inspireras mycket av andra. Alltifrån elitidrottare till motionärer som håller på för att det är kul. Det är ofta jag ser något, och tänker att: ”det här vill jag också göra”. Det kan vara svårt för mig som enskild individ, men jag hoppas ändå att det kan sporra någon att testa.

Vad är det som lockar?
– Gemenskapen, allt runt omkring start, mål och vätskekontroller. Det händer så mycket roliga grejer på vägen. Sedan är det så klart också känslan av att klara av någonting. När du är som tröttast efter målgången kanske du inte känner att du vill göra det igen. Men ganska snart efteråt inser du hur kul det är och funderar på vilken utmaning du vill göra härnäst.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Vill du också cykla något lopp under Cykelveckan? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Amanda Bälter

Ålder: 19.

Bor: Torslanda, Göteborg.

Familj: Mamma, pappa, storasyster och hunden Nikki.

Yrke: Livsnjutare, student soon to be.

Intressen: Skidåkning, friluftsliv, träning i alla möjliga former samt bak och matlagning.

Dold talang: Städning (en mycket dold talang!).