Artikel

Lär dig klättra med Tobias Ludvigsson

2016-02-09

Landsvägsstjärnan Tobias Ludvigsson grundlade sin klättringsteknik i backarna i hemstaden Huskvarna. Cykla tog med till Sveriges kanske tuffaste backe, den beryktade Klevaliden.
    – Den är tuff. Riktigt tuff, säger Tobias Ludvigsson.

För Tobias Ludvigsson är det oftast klättringen som lägger grunden till hans resultat.
    – Jag är ju inte så bra på att spurta, så jag måste försöka avgöra tidigare i loppen, säger han.

Hur tränar man för att bli bra på att cykla uppför?
– Cykla fina rundor, med mycket backar. Kör tempoträning, intervaller på 20 minuter med lite lugnare tempo däremellan. Se till att ha bra sadelhöjd; är den för låg måste man stå upp hela tiden och är den för hög sliter det mycket på knäna.

Ska man stå, sitta eller variera sig?
– Variera. I de riktigt branta partierna kan man stå, men då ökar också pulsen. När du sitter ska du sitta still och inte röra på överkroppen. Sedan är det jätteviktigt att man cyklar med rundtramp – att dra trampan hela varvet runt i stället för att bara trampa nedåt.

Hur övar man på det?
– Ett tips på en sådan övning kan vara att man kopplar ur ena trampan och endast cyklar med ett ben under en period. Efter ett tag byter du, så att det andra benet tränas.

Hur ska man tänka när man närmar sig en tuff, lång och brant backe?
– Tryck på lite grann innan, så att du kommer in med fart. Växla ner successivt i lugn takt – annars är det lätt att braka ihop – och se till att du har en bra växel i redan innan, så slipper du skifta mitt i backen. Känn dig bekväm med växeln, så att du ligger på en kadens där du inte trampar luft.
    – Cyklar man i grupp sparar det energi om man ligger skyddad mitt i klungan. Kom in i en bra position, behåll farten och koncentrationen, säger Ludvigsson.

När man har tagit sig upp för en lång uppförsbacke är det ofta dags att bege sig neråt igen. För Tobias Ludvigsson kan det ibland innebära hastigheter uppemot 100 kilometer i timmen.
    – Då är man inte så kaxig. Man ligger nära varandra och i den farten kan det hända mycket. Men det gäller att vara fokuserad, det händer att folk gör lite dumma grejer på grund av att man är trött efter uppförsbacken och då kan det gå illa.

Hur ska man bete sig annars när det går utför?
– Var uppmärksam. Varna andra om det uppkommer problem och lär dig vilka varningstecken som finns.

Och om man tänker tekniskt?
– Undvik att trampa, det behövs inte.

Text och Foto: Pierre Henriksson (Texten publicerades i Cykla 4/2013)


Tobias tipsar – så blir du en bättre klättrare

  1. Träna mycket intervaller i backar
  2. Ställ in rätt sadelhöjd på cykeln
  3. Växla före backen
  4. Träna på rundtrampning
  5. Bygg benmuskler, med benböj och benpress
  6. Lär dig varningstecken