Blogg

Throwback Thursday – Cykelskor och spd

Cyklar du inomhus i vanliga träningsskor? En av de absolut viktigaste investeringarna du kan göra för att få ut mest av din cykelträning. Cykelskor.

Det är nästan sorgligt att gymmen inte är bättre på att berätta vikten av en cykelsko för de medlemmar som väljer att köra inomhuscykling. En del av din utrustning som borde vara lika viktigt och självklar som en sportbh eller löparskor.

En investering som håller extremt mycket längre än en vanlig träningssko – eftersom den inte behöver bytas pga att dämpning etc slits ut utan mer för att den till slut förmodligen luktar illa. Dock så kan man undvika det med i det längsta. Riktigt duktiga cyklister kan tycka att skon tappar styvhet efter ett tag. Men då är man oftast extremt duktig.

Det som händer när du cyklar med en cykelskor är att du får ett bättre rundtramp. Eller rättare sagt du får äntligen ett rundtramp. Du kan involvera fler muskler, får bättre ekonomi i rörelsebanan och genererar större kraft på pedalen. Du blir både en starkare, smartare och bättre cyklist.

Du slipper också den domnande känsla i fötterna som lätt kommer när man sitter med för mjuka skor på pedalen. Det här med att korgen ibland är för liten eller för stor och begränsar dig att få pedalen precis under den bredaste delen på foten, försvinner. Pedalen vill du alltså ha där du kan få mest kraftutveckling under foten.

Det är verkligen enbart fördelar med att köpa en cykelsko och du kommer aldrig vilja cykla utan igen. Är du osäker på hur du kommer i klipset på pedalen, be instruktören om hjälp. Vi är där för att hjälpa dig. Jag svarar gärna på fler frågor etc om just cykelskor.

Jag tycker, att om du cyklar inomhus – köp ett par skor. Är du cykelinstruktör och inte  cyklar i cykelskor – ändra omedelbart på det.

Butiken eller någon annan monterar på clipsen på skon. Tyvärr så tar det ofta stopp där. Det kan bli så olyckligt fel om man inte håller koll på just  den lilla metallbiten under skon. Att man faktiskt cyklar med den och ställer in den rätt för att undvika felbelastning.

Om clipsen är placerade i fel vinkel så att hälen antingen pekar för mycket utåt eller inåt så belastar du ligamenten i knä- och fotled tokigt och du kan få ”oförklarliga” problem när du tex springer och går. Det kan faktiskt vara så att du inte känner något alls när du cyklar utan enbart när du gör annan aktivitet och anledningen kan vara clipsens placering.

Clipsen kan du också skjuta fram och tillbaka, dels så påverkar det var du har din ”pushpoint”, dels så kan det kännas obehagligt och domningar kan komma krypande om du får tryck precis på nerver i foten. Utöver detta så påverkas underbenet av clipset placering i längdriktning fram  och bak. Pressar du ned hälen för mycket aktiverar du framsidan av vaden onödigt mycket, tvärtom gäller om du pekar med tårna nedåt, då kopplas baksidan av vaden in mer än nödvändigt. Det första kan ge irritation i benhinnan och det sistnämnda kommer på sikt att förkorta hälsenan vilket i sin tur kan leda till till en kedjereaktion av problem över dina ligament hela vägen upp till höften.

En korrekt placering är att om du ser dig själv framifrån ska knäet peka rakt fram och ej tendera inåt eller utåt. Be någon kika när du sitter på cykeln. Det finns också fantastiska inläggsulor, typ som i löparskor som korrigerar foten mer eller mindre i pronation/supination. Jag har sådana i alla mina cykelskor.

 

[insert]

[/insert]

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.