Century CX är ett lopp som arrangeras för att samla in pengar till Suicide Zero och uppmärksamma psykisk ohälsa. Century CX är ett lopp som arrangeras för att samla in pengar till Suicide Zero och uppmärksamma psykisk ohälsa.
Oscar Ekstam arbetar med loppet, dels ideellt, dels i rollen som fritidschef på Mönsterås kommun som är en partner till loppet. Oscar Ekstam arbetar med loppet, dels ideellt, dels i rollen som fritidschef på Mönsterås kommun som är en partner till loppet.
Century CX har funnits i sju år och har under åren samlat in omkring 130 000 kronor till Sucide Zero. Toppåret var under pandemin, då det arrangerades såväl ett fysiskt som digitalt lopp och man fick in 36 000 kronor. Century CX har funnits i sju år och har under åren samlat in omkring 130 000 kronor till Sucide Zero. Toppåret var under pandemin, då det arrangerades såväl ett fysiskt som digitalt lopp och man fick in 36 000 kronor.
Artikel

Century CX – loppet som vill belysa psykisk ohälsa

2022-10-10

I dag är det World Mental Health Day. Men redan första helgen i oktober arrangerades Century CX i Mönsterås. Loppet som vill belysa den psykiska ohälsan i samhället och varje år samlar in pengar till Suicide Zero.
    – Det är ett folkhälsoproblem som är viktigt att prata om, säger Oscar Ekstam, fritidschef på Mönsterås kommun, som är en partner till loppet.

Century CX har funnits i sju år och cyklas på grusvägar på den småländska ostkusten. Och det var efter det första ”teståret” 2015 som insamlingsinitiativet kom till.
    – Vi har satsat ganska hårt på vårt folkhälsoarbete i kommunen med exempelvis en handlingsplan mot psykisk ohälsa. Den satsningen var ganska ny då, vilket gjorde att det blev naturligt att överskottet av loppet skulle gå till Suicide Zero. Sedan dess har det rullat på, säger Oscar Ekstam, som utöver sin roll som kommunal tjänstemän även lägger ned mycket ideell tid på evenemanget.

Ett lopp med fokus på gemenskap

Loppet har två sträckor, där den långa 16-milsrundan under de senaste åren har kompletterats med en över halva distansen. Båda med fokus på gemenskapen.
    – Vi har inga funktionärer ute som visa vägarna, utan de flesta cyklar tillsammans med guider som håller olika tempon. Från en snabbgrupp som höll mäktiga 31 kilometer i timmen i år, , ett medelsnabbt eller medellugnt tempo. Vi har också ett lunchstopp för alla och återsamling med fika efteråt.

Under pandemiåren lade arrangörerna även till ett digitalt lopp, där cyklister över hela landet hade chansen att vara med.
    – Vi ville få folk att röra sig och komma hemifrån. Att komma ut i naturen och motionera är viktigt för den psykiska hälsan. Inte minst under pandemin, säger Oscar Ekstam.

Har samlat in över 100 000 till Suicide Zero

Under årens lopp har Century CX samlat in uppemot 130 000 kronor till Suicide Zero. Men loppet handlar inte bara om pengar.
    – Psykisk ohälsa är ett av våra största problem i samhället. Det går inte att gräva ned det och låtsats som att det inte finns, utan det är viktigt att prata om. Även om det nyligen kom siffror som visar att självmorden bland unga tack och lov inte har ökat har vi fortfarande en lång väg att gå.

Även Oscar Ekstam själv mår mycket bättre när han rör på sig – inte minst på cykelsadeln.
    – För min del handlar cykling om att komma ut och rensa huvudet. Det är en jättebra ventil som minskar stressen i kroppen och rensar huvudet från alla tankar man har. Samtidigt är det också en inspirationskälla. Det kommer kreativa tankar och många goda idéer under timmarna på cykeln, säger Oscar som har en gedigen cykelbakgrund.
    – Jag har hållit på sedan slutet av 90-talet, då jag tävlade mycket. Sedan blev det mer sporadiskt och nu lite då och då veterannivå. Men jag har aldrig släppt cyklingen, bara ambitionsnivån, säger han och skrattar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Oscar Ekstam


Här kan du läsa om fler som cyklar för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

World mental health day

World mental health day, som äger rum den 10 oktober varje år, är dagen som är till för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa och hälsa runt om i världen. Den instiftades år 1992 av World Federation for Mental Health. Årets kampanjslogan är ”Make mental health & well-being for all a global priority”.

I Sverige ökar den pyskiska ohälsan, inte minst bland ungdomar. Under ett år drabbas omkring en miljon svenskar, varav en av fyra personer mellan 16 och 18 år.

Fem knep för att främja psykisk hälsa

1. Få upp pulsen och bli andfådd tre gånger i veckan
Forskning visar att lätt fysisk aktivitet är lika effektivt som tuff fysisk aktivitet för att förebygga psykisk ohälsa. Det hjälper också till att hantera stress, oro och sömnproblem. Om du lider av en psykisk sjukdom kommer motion kanske inte att läka dig – men det kan lindra symptomen. Kom ihåg att all rörelse räknas och gör skillnad – något är bättre än inget.

2. Värdesätt återhämtning
På samma sätt som vår kropp och muskler behöver vila efter ett träningspass, behöver vår hjärna likväl få en vilopaus efter dagens alla intryck.

3. Umgås med nära och kära
Trygga och stöttande relationer är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för en god psykisk hälsa. Underhåll dina relationer, hör av dig löpande och umgås med personer som får dig att må bra. Kom ihåg att ditt bemötande kan ha stor effekt för personer runt omkring dig – ett hej eller ett leende kan göra någons dag.

4. Prioritera vad som ger dig positiv energi
Lägg tid på det du finner meningsfullt och ger energi i vardagen. Det ökar inte bara din motivation utan även känslan av glädje och tacksamhet.

5. Du är inte dina tankar
Vi får omkring 60 000 tankar per dag och majoriteten av dessa saknar förankring i det som pågår eller behöver göras just nu. Tankar kommer och går och definierar dig inte som person. Ibland kan det vara lätt att fastna i destruktiva tankemönster, prova då att låta den störande upplevelsen och tankarna passera istället för att aktivt agera på dem.

Källa: Uppdrag Psykisk Hälsa

Här finns hjälp om du mår dåligt

Både för den som har självmordstankar och för den som stöttar kan det vara en bra början att kontakta någon på en stödlinje eller telefonjour. Här finns personer som kan ge råd om hur du ska komma vidare och vart du kan vända dig om du behöver mer hjälp.

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Barn och ungdomspsykiatrin : Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon 116 111.

Jourhavande präst : Chatt eller telefon 112.

Jourhavande medmänniska : Chatt eller telefon 08-702 16 80.

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se eller telefon 90 101.

Folkhälsomyndigheten har också en samlingssida med information och råd till den som mår psykiskt dåligt.

Källa: mind.se