Efter hjärtstoppet där han överlevde, åkte han tillbaka till samma plats ett år senare. Efter hjärtstoppet åkte Adam tillbaka till samma plats som olyckan ägde rum exakt ett år senare.
En bild från samma dag som olyckan ägde rum på den spanska sydkusten. Som tur var fick han snabbt hjärt-lungräddning, vilket räddade Adams liv. En bild från samma dag som olyckan ägde rum. Som tur var fick han snabbt hjärt-lungräddning, vilket räddade Adams liv.
Cykling är fortfarande en stor passion för Adam, som cyklar i stort sett varje dag. Cykling är fortfarande en stor passion för Adam, som cyklar i stort sett varje dag.
Artikel

Adam överlevde hjärtstoppet – mot alla odds

2022-10-07

För snart fyra år sedan drabbades den då 25-årige Adam Esser av ett hjärtstopp – mitt under en cykeltur på den spanska sydkusten. Som tur var upptäckte hans pappa vad som hade hänt och räddade livet på honom, tack vare snabb hjärt-lungräddning.
    – Jag hade inte suttit här om han inte hade gjort det, säger Adam.

Adam Esser föddes med ett hjärtfel och gjorde två operationer som 5- respektive 15-åring. Men det har inte stoppat honom från att vara aktiv. Som ung var han en stor fotbollstalang, men när han lämnade den sporten började han i stället nörda ned sig i cykling. Det var också på cykelsadeln som hans liv höll på att sluta, den där ödesdigra dagen i början av november 2018.

Efter en högintensiv och stressig tid på jobbet kände Adam att han behövde några dagars ledighet. Tillsammans med en kompis och pappa Klaus åkte han därför till spanska Costa Blanca för sol, värme … och cykling.
    – Jag var i mer eller mindre i min fysiska toppform och väldigt förberedd för passen i bergen. Men under ett av dem började jag känna ganska tidigt att det var något som inte stämde med mitt flås. Det var inte som det brukade, säger Adam.

Föll handlöst i backen på den spanska landsbygden

De bestämde sig därför att det skulle bli en lugn fikarunda och mest njuta av novembervärmen. Det var också precis vad de gjorde, fram till dess att det återstod några kilometer av turen. Helt plötsligt föll Adam handlöst i backen – på en landsväg, mitt ute på den spanska landsbygden.
    – Pappa, som körde moppe bredvid, var först på plats och började omedelbart göra hjärt-lungräddning. Helt på instinkt, han hade ingen HLR-utbildning över huvud taget. Men såväl läkare som expertis har i efterhand bekräftat att det var det som gjorde att jag överlevde. Det visar på att det är bättre att försöka och agera på något sätt, även om man inte vet hur, än att inte göra något alls.

Inledningsvis såg det dock illa ut. Hjärtstoppet varade i en timme och den hjärtstartare som polisen, som kom före ambulansen, testade gav inget utslag alls.
    – Jag har fått berättat för mig att jag var tom och helt borta, säger Adam.

Svävade mellan liv och död under lång tid

När väl ambulansen kom sattes han i respirator för att sedan föras till ett sjukhus han beskriver som ”spartanskt” och liknar vid ett fältsjukhus. Där skulle han sedan sväva mellan liv och död med familjen vakande över honom under en lång tid framöver.
    – Det gick upp och ned för varje dag. Vissa nätter sa de att de hade förlorat mig flera gånger. Det är tufft att tänka på mina föräldrars och min systers situation. Det var många gånger då de kom på morgonen och inte visste om jag var vid liv. Att dessutom få se son ligga i koma och bara försvinna kroppsligt. Jag såg ut som ett skelett. Nu kan jag inte sätta ord på hur mycket jag älskar dem och uppskattar deras stöd.

Den 10 december – exakt en månad efter olyckan – var det dags att flyga hem till Sverige, för en operation på Karolinska sjukhuset.
    – Det var också en chansning egentligen. De visste inte om jag skulle överleva flygresan heller, men riskbedömningen att stanna i Spanien var likartad. Dessutom är Karolinska ansett som ett av världens bästa sjukhus vad gäller sådana operationer.

Har inte fått någon förklaring

Under den kritiska operationen fick han en ny mekanisk klaff inopererad i hjärtat och därefter började den långa rehabiliteringen. Han hade mirakulöst överlevt … och dessutom, lika mirakulöst, undvikit hjärnskador.
    – I 99 fall av 100 har man kraftiga hjärnskador efter en sådan operation, så det hade inte varit konstigt om jag hade blivit handikappad på något sätt. Men nu sitter jag här i dag och får nypa mig i armen.

Någon förklaring till att just han klarade sig så pass bra finns inte. Även om han var ung och vältränad var många andra omständigheter de allra sämsta. Vid hjärtstopp och syrebrist är det viktigt att snabbt kyla ned kroppen. För Adam var förutsättningarna tvärtom. Efter några timmar på sadeln i den spanska värmen var han varm och svettig.
    – Det förstärker historien på något sätt. Jag har helt enkelt haft en enorm tur…

Inte heller någon orsak till hjärtstoppet har kunnat konstaterats.
    – Jag hade kontrollerat mitt hjärta och läkarna hävdade att det såg bra ut. Beskeden jag fick var att jag kunde träna så mycket jag ville. Men med facit i hand har jag insett att den rådgivningen jag fick kanske var något felaktig. Samtidigt vill jag verkligen påpeka att vården är fantastisk på alla sätt och vis.

Har fortfarande en stor passion för cykling

Intervjun görs snart fyra år efter olyckan. Adam Esser har precis avslutat ett av veckans alla cykelpass. För cyklar gör han fortfarande regelbundet … och mycket.
    – Det är fortfarande min stora passion och jag kör minst sex pass i veckan. På sommarhalvåret är det mycket landsväg, men nu är det mest trainer som gäller. Jag tränar ganska hårt fortfarande för att hålla kroppen i form och för att det så klart är så kul. Inte så att jag ligger och kräks efteråt, men svettas ordentligt i alla fall.
    – Jag går på regelbundna kontroller och allt ser bra ut. Jag litar på läkarna som säger att det inte ska hända igen. I övrigt får jag tänka lite på vad jag äter och dricker i med tanke på att jag tar blodförtunnande medicin. Men att ta några tabletter känns helt okej, med tanke på hur det hade kunnat gå.

Hur har olyckan påverkat dig i övrigt?
– När det fortfarande var ganska färskt pratade jag mycket i klyschorna om att ta vara på livet mer. Och visst… jag har försökt anamma det. I början var det lätt, men ju mer tiden går flyter vardagen på och det händer massa andra grejer i världen som gör att min lilla del försvinner allt längre bort.
    – Det är inte alltid lätt att leva som man lär, men jag försöker ändå göra mitt bästa för att uppskatta livet, vardagen och de små sakerna som man annars lätt tenderar att glömma bort.

Har släppt en bok – som hjälper honom att minnas

I januari 2021 kom boken Som ett hjärta som vägrar sluta slå ut, där han mer utförligt berättar historien om sitt hjärtfel, olyckan och resan tillbaka till livet. Något som hjälper honom att minnas.
    – Tiden går så fort, vilket gör att man glömmer och förtränger vissa saker omedvetet. Det är en ganska mänsklig mekanism. Därför känns det bra att ha allt nedskrivet.

Förutom att berätta sin egen historia vill han också upplysa om vikten av att lära sig hjärt-lungräddning.
    – Även om man inte har tillgång till HLR-utbildningar via sitt jobb eller liknande, bör man tillskansa det på något annat sätt. För det var ändå tack vare det som min pappa gjorde som gör att jag kan sitta här i dag.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Hjärt-kärlsjukdom i Sverige

  • I Sverige lever fler än två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Det är den främsta dödsorsaken i Sverige, där omkring 30 000 svenskar varje år dör på grund av det – ungefär en tredjedel av alla dödsfall.
  • Omkring en fjärdedel av alla som får stroke i dag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga i yrkesför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år. Den senast tillgängliga siffran för plötsligt hjärtstopp, med data för 2019, visar att fyra av tio drabbade är i åldrarna 20–69 år.
  • Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.
  • Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

(Källa: Hjärt-Lungfonden)

Cykla för forskningen – tillsammans med Vätternrundan och Hjärt-lungfonden

I anslutning till World Heart Day arrangerar Vätternrundans samarbetspartner Hjärt-Lungfondens digitala lopp, den 1–2 oktober, där alla kan vara med. Anmälningsavgiften på 100 kr går oavkortat till hjärt-lungforskningen.

Du väljer själv om du vill cykla 2,5 km, 5 km 10 km – eller mer. Så ta med din familj, dina kollegor eller din bästa vän och var med du också!

Gör så här:

  1. Ladda ner appen RaceONE och skapa ett konto, om du inte redan har gjort det.
  2. Sök efter ”Vi cyklar för forskningen” i appen och köp startplats/er.
  3. Registrera dig på loppet med din loppkod som du fått i bekräftelsemejlet från RaceONE. I bekräftelsemejlet får du även en digital nummerlapp för egen utskrift. Hurra!
  4. Bestäm om du ska registrera cyklingen live med RaceONE-appen (rekommenderas) eller om du vill ladda upp ditt resultat från din cykeldator eller träningsapp i efterhand. Mer information om appen och registrering av resultat hittar du här.
  5. Registrering av resultat skall ske senast kl. 23:59 den 2 oktober.