Omberg När man tagit sig upp för backen kommer man framöver att pumpa in Ombergsluft i däcken. Något som kommer se till så att däcken rullar avsevärt snabbare.
Pumpa däck Forskare har upptäckt att cyklar går snabbare om man pumpar i höghöjdsluft i däcken.
Artikel

Vätternrundans upptäckt – Ombergsluft ger racerfart

2021-04-01

Uppdatering kl 21.00: Med anledning av dagens datum är nedanstående artikel ett aprilskämt. I dag kan Cykla.se avslöja att Vätternrundans bansträckning återigen kommer att ändras. Från och med i år kommer rundan att ledas om över Omberg.
    Anledningen? En stor forskningsupptäckt som visar att cyklarna rullar snabbare om man pumpar höghöjdsluft i däcken. Betydligt snabbare.
    – Det här är revolutionerande och fascinerande uppgifter. Nu kan vi kapa tiderna med upp emot 25 procent på Vätternrundan, säger Reinhold Messner, ansvarig för pneumatik på Vätternrundan.

Forskningen har pågått under många år och det är Vätternrundan tillsammans med universitetet i Lhasa, Tibet, som har bedrivit den. Nu är resultatet ett faktum.
    Genom att pumpa ”tunn” luft i däcken rullar cyklar avsevärt mycket lättare.
    – Effekten märks redan på en höjdskillnad på några hundra meter, säger Reinhold Massner, som har samarbetet med forskaren Heinrich Harrer från det tibetanska universitet.

Pumpning av Ombergsluft

Vätternrundan har exempelvis upptäckt att Omberg har sådan typ av luft och efter mycket omfattande tester har organisationen nu bestämt sig för att utnyttja det.
    Till årets lopp dras sträckan om, över just Omberg, och på toppen av backen kommer det att erbjudas en stor pumpningsstation till alla cyklister.
    – Det påverkar så mycket att det kommer att vara värt det. Om sträckan ner till Jönköping brukar kännas smidig, blir den fullständigt gudomlig framöver.

Ny sträckning igen

Redan inför fjolårets lopp gjordes den största förändringen sedan loppet bytte håll 1974, när den sista delen fick en ny sträckning och utökade loppet till 315 kilometer. Dagens beslut innebär alltså att bansträckningen därmed kommer att ändras två år i rad, även om förra årets inte hann testas med anledning av att pandemin gjorde att 2020 års Cykelvecka fick genomföras på hemmaplan.

Tar det inte extra tid att dels cykla upp för Omberg, dels stanna och pumpa däcken när man väl är där?
– Det kommer det till viss del att göra, men samtidigt blir cyklingen så otroligt mycket lättare och behagligare. Tiden sparar man snabbt in och tillsammans med Heinrich har vi räknat ut att den minskas med i snitt 25 procent. Vi kommer alltså att få se Vätternrundantider ner mot fem timmar. Otroligt!

Foto: Shutterstock och Petter Blomberg/Vätternrundan