Linus Eriksson Kvist tog SM-guld i somras på kortbana. Om några veckor hoppas han stå överst på pallen även i Last one standing. Linus Eriksson Kvist tog SM-guld i somras på kortbana. Om några veckor hoppas han stå överst på pallen även i Last one standing.
Linus har haft ett problemfyllt år, med knäproblem och covid-19-sjukdom. Linus har haft ett problemfyllt år, med knäproblem och covid-19-sjukdom.
Att få ett avbrott i vardagen med lite annorlunda tävlingar är något som Linus uppskattar. Att få ett avbrott i vardagen med lite annorlunda tävlingar är något som Linus uppskattar. "Det är livsviktigt för motivationen", menar han.
Artikel

Svenske mästaren på ny mark: ”Ska bli extremt roligt”

2022-09-02

I juli vann han guld i kortdistans under landsvägs-SM. Sedan dess har han mest varit skadad. Men nu är Linus Eriksson Kvist tillbaka – och deltar i Last one standing under Vättern Bike Games.
    – Det är ett väldigt kul tävlingsformat och det ska bli extremt roligt.

Linus Eriksson Kvist var en av de cyklister som presenterades när MAIF Racing lanserade sitt nya Continental-lag i december i fjol. Men trots SM-guldet i somras har inte säsongen gått riktigt som han hade tänkt. I våras blev han sjuk i covid-19 och strax efter framgångarna under SM-veckan i Linköping åkte han på en knäskada som har hållit honom borta från tävlingscykeln.
    – Skadan kom lite oturligt, precis i samband med att formen började komma. Men Men nu är jag äntligen på väg tillbaka och körde Cykelvasan med Team Serneke Allebike för några veckor sedan, säger Linus.

Tävlingen blir ett skönt avbrott i vardagen

Härnäst väntar Vätternrundans nya tävling Last one standing, som är en del av årets Vättern Bike Games. Varvloppet som går inomhus på en cirka 200 meter lång bana och kan liknas vid en skidsprint. Ett skönt avbrott i vardagen, menar Linus.
    – Det ska bli riktigt kul att göra något som jag inte är van vid. Variation är viktigt för motivationen och jag tycker att det är roligt när det svänger och knixar, säger Linus, som tror att han har goda chanser.
    – Här lär man behöva vara explosiv och det passar mig ganska bra. Det spelar egentligen ingen roll hur bra tröskel du har, här gäller det att kunna smälla på 1 000 watt – och göra det om och om igen. Jag hoppas att jag kan göra något bra av det här.

Flera MAIF-cyklister deltar i Last one standing

Konkurrensen är dock hård. Han får bland annat sällskap i deltagarlistan av flera klubbkompisar från MAIF Racing. Något som gör att Linus hoppas att det kommer mycket folk till Motalas gamla lokverkstad och tittar på tävlingen.
    – Det lär vara fantastiskt publikvänligt – tekniskt och cyklister med vassa armbågar. Sedan gör lokalen sitt till och tack vare att varvet är så kort lär man få en bra bild av racet hela tiden.

Efter Last one standing är det ånyo fokus på ”vanliga”, längre lopp under hösten. Men framför allt vill han se till att hålla sig skadefri.
    – Jag hoppas kunna vara med i någon av de avslutande tävlingarna. Sedan är det viktigaste för mig att få en bra vinter, kunna sköta grundträningen ordentligt och komma in frisk till nästa säsong.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Johan Linhart, Micke Fransson/Teambild.se

Linus Eriksson Kvist

Ålder: 23.

Bor: Lund.

Familj: ”Singel och sökande.”

Yrke: Elektriker.

Intressen: ”Äta sötsaker och träna, så att jag kan äta ännu mer sötsaker. ”

Last one standing

Ett actionspäckat evenemang i Lokverkstaden i Motala som inleder Vättern Bike Games 2022 fredagen den 9 september.

Loppet avgörs till största del inomhus på en cirka 200 meter kort bana. Genom tidskval avgörs vilka cyklister som går vidare till finalomgångarna, som består av kvarts-, semi- och final. I den slutgiltiga finalen tas den långsammaste cyklisten bort efter varje varv och så småningom återstår endast vinnaren.

För att delta i tävlingen, som består av såväl herr- som damklass, ska man vara licensierad cyklist. Alla är garanterade minst två lopp.

De tre främsta i varje klass får pris. Ettan kammar hem 10 000 kronor, medan tvåan och trean vinner 2 000 respektive 1 000 kronor.

Cirkatider:

  • 13.00 – Genomcykling
  • 17.00 – Tidskval
  • 21.00 – Final

Läs mer och anmäl dig på Vättern Bike Games hemsida.