Last one standing är en ny actionspäckad tävling som ingår i Vättern Bike Games. Tävlingen äger rum den 9 september i Lokverkstaden i Motala. "Det kommer..
Artikel

Ny actionspäckad tävling: ”Blir hur coolt som helst”

2022-08-29

Hög musik, några av Sveriges bästa cyklister och snabba, korta race med mycket action. Så beskrivs tävlingsmomentet Last one standing som inleder årets Vättern Bike Games fredagen den 9 september.
    – Det här kan bli hur coolt som helst, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Vätternrundan vill vara en visionär och föregångare när det gäller cykling. Med Last one standing hoppas organisation att de har skapat en actionspäckad tävling som blir ett återkommande event överallt i landet.
    – Det blir ett jäkla jippo och tävling i ett. Dit man antingen kan komma som åskådare och uppleva grymma cyklister som cyklar väldigt snabbt på en väldigt kort och explosiv bana, eller som deltagare och få chansen att mäta sig med cyklisterna, säger Oskar Sundblad.

”Precis som Vätternrundan, fast helt tvärtom”

Last one standing kan liknas vid skidsprint, med tidskval och sedan finalomgångar där cyklisterna slås ut en efter en. Den avslutande finalen – med sex cyklister – ser dock annorlunda ut. Vid varje varvning plockas den som ligger sist av fram och efter fem varv återstår alltså bara vinnaren.
    – Det är precis som Vätternrundan, fast helt tvärtom. Det här är inte för alla att delta i, det går otroligt snabbt och cyklas inomhus på korta sträckor.
    – Vi har tagit inspiration från evenemang utomlands och vad vi vet har ett sådant här lopp inte hållits tidigare i Sverige.

Tävlingen äger rum i den gamla Lokverkstaden i Motala. En ”arena” som kommer göra sitt för stämningen, tror Oskar Sundblad.
    – Det är precis som det låter, en gammal industrilokal som har gjorts om till en väldigt snygg evenemangslokal där det numera arrangeras bland annat konserter och konferenser. Coolt och ruffigt.
    – Vi ser framför oss mycket publikfrieri, musik, oljud och häftigt ljus. Samtidigt som det finns god mat och dryck för alla åskådare som tittar på. Ett perfekt häng för kompisgänget eller kollegorna en fredagskväll.

Vätternrundan vill vara ledande inom cykling

Banplaneringen är fortfarande på skissbordet, men kommer att vara på omkring 200 meter med en liten del utomhus. Underlaget är betong och vad gäller cykelval rekommenderar arrangören en vanlig racer med bockstyre.
    – Det här kan bli hur coolt som helst. Vi vill alltid testa nytt och vara ledande, vilket det här är ett utmärkt exempel på. Blir det här lyckat kanske vi utvecklar det ytterligare framöver.

Text: Pierre Henriksson

Last one standing

Ett actionspäckat evenemang i Lokverkstaden i Motala som inleder Vättern Bike Games 2022 fredagen den 9 september.

Loppet avgörs till största del inomhus på en cirka 200 meter kort bana. Genom tidskval avgörs vilka cyklister som går vidare till finalomgångarna, som består av kvarts-, semi- och final. I den slutgiltiga finalen tas den långsammaste cyklisten bort efter varje varv och så småningom återstår endast vinnaren.

För att delta i tävlingen, som består av såväl herr- som damklass, ska man vara licensierad cyklist. Alla är garanterade minst två lopp.

De tre främsta i varje klass får pris. Ettan kammar hem 10 000 kronor, medan tvåan och trean vinner 2 000 respektive 1 000 kronor.

Cirkatider:

  • 13.00 – Genomcykling
  • 17.00 – Tidskval
  • 21.00 – Final

Läs mer och anmäl dig på Vättern Bike Games hemsida.

Vättern Bike Games

Är en arenatävling som sedan 2017 arrangeras årligen av Vätternrundan (med undantag av pandemiåren 2020 och 2021). I år går evenemanget den 9–10 september.

  • 9/9 – Last One Standing: Fartfylld tävling inomhus på kortbana i Lokverkstaden. För dig som älskar i gångdrag och mycket mjölksyra och vill delta i landsvägscyklingens första och mest adrenalinfyllda tävling inomhus.
  • 10/9 – Team Challenge: En arenatävling där MTB-cykling för alla åldrar och nivåer står i fokus. Allt från Minivättern MTB till succétävlingen Team Challenge 4, 8 och 12 timmar. Dessutom finns ett fartfyllt prova-på-område med pumptrack och mycket mera! Cykel- och folkfesten arrangeras av Vätternrundan på Bondebacka, i hjärtat av Motala.

Läs mer om Vättern Bike Games här, där du också kan anmäla dig.