Rökigt i Motalas gamla lokverkstad när premiären av Last one standing ägde rum. Rökigt i Motalas gamla lokverkstad när premiären av Last one standing ägde rum.
Längst upp på pallen kom MAIF-cyklisten Samuel Lord efter att ha dragit längsta strået på slutvarvet mot Lukas Merkel, CK Hymer. Längst upp på pallen kom MAIF-cyklisten Samuel Lord efter att ha dragit längsta strået på slutvarvet mot Lukas Merkel, CK Hymer.
Tio cyklister kom till start i den första upplagan av Last one standing – som nu kan få en fortsättning. Tio cyklister kom till start i den första upplagan av Last one standing – som nu kan få en fortsättning.
Den 200 meter korta banan innehöll många tajta kurvor som gav mycket action under loppet. Den 200 meter korta banan innehöll många tajta kurvor som gav mycket action under loppet.
Artikel

”En riktigt häftig kväll” – succén här för att stanna?

2022-09-15

Tajt inramning, publikvänligt och actionfyllda lopp. Last one standing – det nya tävlingsmomentet under Vättern Bike Games – blev precis så lyckat som arrangören hade önskat. Nu hoppas vinnaren Samuel Lord att det blir ett återkommande event.
    – Det var ett väldigt kul sätt att tävla på och det är sällan som publiken kan följa cykeltävlingar så nära, säger han.

När Vättern Bike Games återkom efter två års pandemiuppehåll var det med besked. Inte minst under fredagskvällen då premiären av Last one standing ägde rum inomhus i Lokverkstan i Motala. Tävlingen, som kan kallas för cyklingens svar på skidsprint, innehåll korta, snabba utslagningslopp, hög musik, mycket action och mycket publik.
    Till slut stod MAIF-cyklisten Samuel Lord som slutsegrare efter en tuff duell mot Lukas Merkel i finalens slutvarv. Även den tredje på pallen var en hemmacyklist, Linus Eriksson Kvist.
    – Det är alltid kul att vinna så klart, och sedan att få göra det på hemmaplan gjorde det ännu bättre. Det var många som stöttade laget och kom fram och snackade efteråt, säger Samuel, som gillade upplägget.
    – Det är kul när det kommer så mycket folk. Under andra tävlingar är det ofta långa varv utomhus där åskådarna inte ser klungan mer än någon gång i timmen. Här blir det en helt annan grej, säger han.

Publiksuccén: ”En riktigt häftig kväll”

Henric Cederlund var en av de omkring 300 personerna i publiken som trivdes i de ruffiga lokalerna i den gamla lokverkstaden.
    – Det var en riktigt häftig kväll. Fartfyllt och intensivt. Inför tävlingen var jag lite orolig över att det skulle vara få omkörningar och inte bli så händelserikt. Men det blev det verkligen. Och det kändes som att cyklisterna blev mer taggade när publiken kom i gång alltmer ju längre kvällen gick, säger han.
   
– Det känns som att det här konceptet går att utveckla hur mycket som helst. Ett evenemang som kan locka cyklister på alla nivåer.

Blev du sugen på att vara med själv?
– Gud, ja! Och jag hade mina två småtjejer med på 11 och 13 år. De drogs också med och blev sugna.

Kan bli fler upplagor framöver

Även arrangören fick mersmak efter premiären.
    – Det verkade som att alla var sjukt nöjda. Vi fick till ett evenemang som cyklisterna sällan får uppleva – med publik nära på plats och rock ’n’ roll, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.
    – Efter att ha testkört banorna blev jag sjukt imponerad av cyklisterna som drog på ordentligt. Vi hade inte räknat med att det skulle gå att köra så fort. Framför allt i finalen var det ett riktigt roligt och tajt race – stundtals med vassa armbågar, säger Oskar, som öppnar för att det kan bli fler upplagor av Last one standing framöver:
    – Det har var ett test, som blev väldigt lyckat. Vi kommer säkert att göra det igen.

Något som fredagens vinnare Samuel Lord hade uppskattat.
    – Jag hoppas verkligen att det blir fler sådana här race med olika upplägg på banorna. Det är annorlunda jämfört med vad vi gör vanligtvis och passar andra typer av cyklister än på landsväg. Jag tror exempelvis att jag hade lite fördel av min MTB-bakgrund, som gjorde att jag kände mig ganska säker i de svåra och tajta kurvorna.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Jeff Thorén

Last one standing

Ett actionspäckat evenemang i Lokverkstaden i Motala som inledde Vättern Bike Games 2022.

Loppet avgörs till största del inomhus på en cirka 200 meter kort bana. Genom tidskval avgjordes vilka cyklister som går vidare till A- respektive B-final. Där togs den långsammaste cyklisten bort efter varje varv och så småningom återstod endast vinnaren.

Prispallen:

  1. Samuel Lord, Motala AIF Serneke Allebike
  2. Lukas Merkel, CK Hymer
  3. Linus Eriksson Kvist, Motala AIF Serneke Allebike