Lukas Vernersson är en av deltagarna som står på startlinjen när Last one standing ska avgöras. Och Lukas är optimistisk, en plats i finalen är ett solklart mål. Lukas Vernersson är en av deltagarna som står på startlinjen när Last one standing ska avgöras. Och Lukas är optimistisk, en plats i finalen är ett solklart mål.
Till vardags tävlar Lukas Vernersson, i gul tröja, i Motala AIF Serneke Allebike. Teamet tävlar på den tredje högsta nivån i världen och är i dag Sveriges enda continentallag. Till vardags tävlar Lukas Vernersson, i gul tröja, i Motala AIF Serneke Allebike. Teamet tävlar på den tredje högsta nivån i världen och är i dag Sveriges enda continentallag.
Artikel

Revanschsugen Lukas Vernersson siktar högt på Last one standing

2023-09-29

Mjölksyra, snabba race och ett jäkla drag, både på och runt banan.
Det är vad Last one standing under Vättern Bike Games i Motala handlar om.
Och Lukas Vernersson är laddad.
    – Jag siktar definitivt på en plats i finalen!

Last one standing blir den optimala avslutningen på en fartfylld cykeldag. Hög musik och korta, snabba lopp med några av Sveriges bästa cyklister på startlinjen innebär garanterad action.
    För Lukas Vernerssons del blir det premiär. Han missade förra årets tävling på grund av sjukdom, men känner sig nu redo för att gå långt.
    – Jag är revanschsugen och vill visa att jag kan vinna det här, säger Lukas som kommer att tampas mot flera lagkamrater under tävlingen.
    – Lagkänslan kommer givetvis att finnas där, tanken är att någon av oss ska vinna, men visst vore det roligt att hamna högst upp på pallen.

Lukas tävlar för Motala AIF Serneke Allebike som bildades strax före jul 2021. Teamet tävlar på den tredje högsta nivån i världen – UCI Continental – och är i dag Sveriges enda continentallag.
    – För egen del har säsongen varit lite upp och ner, berättar Lukas.
    – Jag har blivit sjuk vid fel tidpunkter och råkat ut för någon krasch. Jag hade hoppats på mer, men jag får vara nöjd med de resultat som jag har nått.

Snabbaste Halvvättern någonsin

På hemmaplan kan teamet i alla fall stoltsera över att ha cyklat Halvvättern på den snabbaste tiden någonsin. Under Cykelveckan i somras genomförde laget de 15 milen på imponerande tre timmar och 18 minuter.
    – Det var hårt och jag tvivlade lite under loppet, men det gick ändå, säger Lukas.

Vad säger du om helgens tävling?
– Det är en cool tävlingsform och det ska bli väldigt kul att prova. Det blir ju annorlunda jämfört med vårt vanliga cyklande, men det är bara att släppa på spärrarna och våga ta kurvorna.
    – Vi kommer att cykla på betong där greppet kanske inte är det bästa, men här får man riskera lite. Loppen handlar visserligen mycket om teknik, men det ska bli roligt att bara köra på.

För Lukas och hans teamkompisar är årets säsong slut. Efter Vättern Bike Games väntar välförtjänt vila och därefter är det bara upp på sadeln igen och börja hårdträningen inför nästa år.
    – Jag vet inte hur tävlingsschemat ser ut för nästa säsong, men oavsett kommer jag att vara revanschsugen. Precis som jag är inför Last one standing. Det ska helt klart bli väldigt häftigt när det är dags för start.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Emma Stålberg, Jessica Blomqvist

Lukas Vernersson

Ålder: 21.

Klubb: Motala AIF Serneke Allebike.

Bor: Bohus-Björkö utanför Torslanda.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Bästa cykelminne: ”När jag vann U23-klassen på SM 2022. Det var kul att få köra med mästartröjan under ett helt år, så det gör jag gärna igen. Nästa chans blir förhoppningsvis under SM nästa år.”

På cykelagendan står närmast: ”Just nu inte så mycket förutom att först ladda om batterierna för att därefter börja med mycket träning igen.”

Last one standing

Tävlingen avgörs på en cirka 200 meter lång bana och kan liknas vid skidsprint, med tidskval och sedan finalomgångar där cyklisterna slås ut en efter en.
Den avslutande finalen – med sex cyklister – ser dock annorlunda ut. Vid varje varvning plockas den som ligger sist av och efter fem varv är det bara vinnaren kvar.