Mika Söderström kom sexa och bäst av de svenska deltagarna under VM i e-cycling förra helgen. Mika Söderström kom sexa och bäst av de svenska deltagarna under VM i e-cycling förra helgen.
Landsväg, gravel, e-cycling eller cykelcross. Mika Söderström har fastnat för alla typer av grenar … och gillar dem allihop. Landsväg, gravel, e-cycling eller cykelcross. Mika Söderström har fastnat för alla typer av grenar … och gillar dem allihop. Foto: Kevin Hemphälä
Artikel

Svensk succé under VM i e-cycling – stjärnskottet sexa

2023-02-24

Under VM förra helgen visade Sverige på nytt att man är en av stormakterna i e-cycling. I den hårda konkurrensen hade damerna sju cyklister bland de 30 första. Bäst av dem var Mika Söderström, som slutade på en sjätte plats.
    – Verkligen succé. Otroligt kul att allt jobb gav utdelning, säger Mika till Cykla.se.

Redan inför årets VM var det klart att det virtuella mästerskapet skulle bli en svensk framgång. Hela åtta damer och fyra herrar hade kvalat in och därmed var Sverige ett av länderna med flest cyklister i deltagarlistan. Och det var framför allt på damsidan som bredden gav rejäl effekt.
    I den första av tre omgångar gällde det att vara bland de 30 första (av 87 startande) för att gå vidare, vilket sju av åtta svenskor lyckades med.
   
– Att vi hade åtta damer till start var bara det väldigt stort. I och med det visste vi vad nästan tio procent av startfältet hade för taktik i det första loppet. Att sedan sju gick vidare som topp 30 var fantastiskt. Hela laget, inklusive alla som har jobbat nära oss cyklister, har lagt mycket tid på förberedelser och taktik. Så det var otroligt kul att det gav utdelning, säger Mika Söderström.

Mika var ensam svensk i finalrundan

Mika var, efter två starka insatser, dock den enda av svenskorna som tog sig vidare till finalrundan.
    – Jag cyklade precis som jag tycker om att cykla och det sätt som är mest optimalt för mig att cykla Zwift på. I det första heatet blev det en långspurt, som jag gillar. I det andra krävdes det en ”all out effort” för att gå vidare, men jag kände mig stark. Jag uppmätte också fyra slag högre i maxpuls än vad jag trodde att jag hade, så i det sista loppet var mina ben rätt klara med att cykla.

I finalen gjorde tio cyklister upp om pallplatserna genom ett elimineringsrace, där den sist placerade slogs ut vid varje varvning.
    – Då var det egentligen bara att blunda, trycka allt jag kunde och hoppas att jag inte var sist över linjen vid varje eliminering. Det räckte en bra bit och det är inte mycket, om ens något, som jag hade kunnat göra annorlunda. Jag är stolt över min insats, säger Mika, som till slut blev sexa.

”Ibland behöver man någon annan som tror på en”

På bara omkring ett år har Mika Söderström gått från att vara det tidigare friidrottslöftet som tvingades avsluta sin karriär på grund av skador till att bli en av världens bästa e-cyklister. En snabb resa.
    – Det korta svaret är nog för att jag tycker att det är så otroligt kul. Men det är så klart mycket mer än så.  Jag kan med ganska stor säkerhet säga att jag inte hade startat i VM om jag inte hade blivit upplockad av Movistar (World Tour-lag i e-cycling) i höstas. Ibland behöver man någon annan som tror på en, och det här skulle jag säga var precis så. Jag tror också att det handlar om att jag har hittat människor som, precis som jag, tycker att Zwift är väldigt roligt. Personer som inte har tvekat på att dela med sig om sina egna kunskaper och erfarenheter.
    – Sverige som land är dessutom fantastiskt duktiga på det här med e-cycling, det såg vi ju inte minst på VM. Så utan all den stöttningen jag har fått hade jag inte cyklat VM som jag gjorde. Min prestation kommer inte bara från mig utan det finns så många fler bakom, säger hon.

Hur var det att vara med på VM?
– Inte så oväntat, men otroligt kul och väldigt jobbigt. Det är svårt att beskriva med ord, men det var stort. Samtidigt var det en väldigt speciell känsla när jag klev av cykeln i vardagsrummet, då allt var som vanligt igen.

Danskt och nederländskt i toppen på VM i e-cycling

För Mika väntar härnäst finalen av Zwift Grand Prix nästa helg. Vad som händer efter inomhussäsongen är i skrivande stund inte spikat.
    – Mitt fokus har varit på Zwift och VM de senaste veckorna, så jag har inte riktigt hunnit fundera på resten av säsongen. Men jag cyklar det som jag tycker är kul – och det mesta är ju kul, så jag hittar nog på något bra. Man kommer i alla fall att se mig mycket på grus, så mycket vet jag.

Om det gick bra för damerna i VM, med Mika i spetsen, var det lite tyngre för herrarna. Ingen av dem gick vidare till den andra omgången, där Johan Norén och Samuel Brännlund var närmast att klara topp 30-cutten.
    Världsmästare blev Bjørn Andreassen, från Danmark, och nederländskan Loes Adegeest.

Text: Pierre Henriksson


Blir du inspirerad att börja med inomhuscykling? Här får du tips på hur du kommer i gång!

VM i e-cycling 2023

Loppen ägde rum i ett virtuellt Glasgow på e-cyclingsplattformen Zwift.

Tävlingen avgjordes i tre omgångar, där ett antal cyklister gallrades bort efter varje runda. I finalomgången togs den sista som passerade mållinjen bort efter varje varv tills det återstod tre cyklister som körde om medaljerna.

Resultat, damer:

1. Loes Adegeest, Nederländerna
2. Zoe Langham, Storbritannien
3. Jacqueline Godbe, USA

Svenska placeringar:

6. Mika Söderström, Sverige
20. Gabriella Nordin, Sverige
21. Nellie Larsson, Sverige
22. Anna Embring, Sverige
23. Johanna Tidholm, Sverige
26. Sara Lundin, Sverige
27. Marlene Bjärehed, Sverige
63. Åsa Fast-Berglund, Sverige

Resultat, herrar:

1. Bjørn Andreassen, Danmark
2. Jason Osborne, Tyskland
3. Marc Mäding, Tyskland

Svenska placeringar:

37. Johan Norén, Sverige
39. Samuel Brännlund, Sverige
49. Martin Lindqvist, Sverige