Ska du satsa på effektiv inomhusträning är en Wahoo-trainer ett bra alternativ. Här ses coachen Mattias Reck med cyklisten Fredrik Almgren.
Sponsrad artikel

Experten tipsar om inomhusträning: ”Öppnar helt nya möjligheter”

2023-01-06

Att cykla på en smart trainer inomhus blir alltmer populärt och tilltalar en bredare målgrupp. Inte särskilt konstigt då det öppnar helt nya möjligheter, menar proffstränaren och Wahoo-ambassadören Mattias Reck.
    – Vintern och våren är perfekt tid för alla, oavsett nivå, att genomföra tidseffektiv och kvalitativ intensivträning inomhus, säger han.

De senaste åren har det hänt extremt mycket i tekniken vad gäller inomhuscykling. Trainers har blivit smartare och de virtuella plattformarna mer verklighetstrogna. Statistiken visar också att det blir allt fler som cyklar tillsammans via uppkopplade cyklar.
    – Inomhuscykling är ett väldigt effektivt sätt att träna på. Och med dagens moderna cyklar och trainers öppnas helt nya möjligheter. Ja, en helt ny värld för att skräddarsy din träning – oavsett om du är elitcyklist eller vanlig motionär, säger Mattias Reck, som till vardags är tränare för såväl cykelstallet Trek-Segafredo och skidlaget Team Ramudden i Visma Ski Classics.

Finns trainers i alla prisklasser

Kostnaden för en Wahoo-trainer ligger mellan ett par tusenlappar för instegsmodellen Snap till drygt 40 000 kronor för värstingen Kickr Bike. Med det finns trainers i alla prisklasser – däremellan finns exempelvis Core och Kickr.
    – De stora skillnaderna mellan de olika modellerna är vilken max-watt som kan uppnås och tystheten. Men oavsett vilken modell du väljer är det väldigt enkelt att komma i gång. Det som är viktigast när du ska välja trainer är att utgå från dig själv. Hur ofta använder du den, hur verklighetstroget ska det vara, bor du i lägenhet och måste anpassa dig till grannar eller sovande barn…

Förutom enkelheten är tidseffektiviteten en av de främsta faktorerna till den ökade populariteten för inomhuscyklingen.
    – På bara 30–60 minuter får du väldigt bra träning, utan att behöva bekymra dig om väder, trafik eller andra yttre förutsättningar. Tack vare dagens teknik, där såväl trainern som cykeldatorn visar och ställer in exakt rätt watt-motstånd, kan du på ett enkelt sätt träna lika avancerat som proffsen gör, säger Mattias, som också lyfter fram det sociala.
    – Trots att det kan låta ensamt att sitta hemma och cykla är det en väldigt stor gemenskap inom e-cycling. Det är en väldigt stor social plattform, där det finns möjlighet att träffa och prata med andra cyklister runt om i världen.

Cykeldatorn är också ett utmärkt hjälpmedel

Cykeldatorn, som loggar all träning, är också ett utmärkt hjälpmedel för att följa din utveckling. Den kan också programmera hela pass och veckoupplägg. Därefter ställer trainern in sig automatiskt efter passets upplägg med rätt intensitet utifrån dina personliga inställningar, och för cyklisten är det bara att sätta sig på hojen och trampa.
    – Vintern och våren är perfekt tid för alla att genomföra tidseffektiv och kvalitativ intensivträning inomhus. För att sedan fokusera på att öka antalet timmar i sadeln och vänja oss vid längre distanser från påsk och framåt.

För att skapa en komplett träningsupplevelse inomhus finns det förutom trainern och skärmen även ett stort antal smarta tillbehör som man kan bygga ett ekosystem av. Mattas Reck nämner bland annat fläkt och en matta för svett.

Vad är viktigt att tänka på i övrigt?
– Även om det ibland kan vara bra att träna med lite extra värme, så bör de flesta passen genomföras med god ventilation och kylning. Ställ därför din trainer så svalt du kan, exempelvis i en källare, ett garage, eller nära ett fönster som du kan öppna. Gör vad du kan för att hålla dig kyld. Detta eftersom höjd kroppstemperatur är en stor faktor till prestationsförlust och det skapas mycket värme vid hårt arbete.

Mattias Reck tipsar om bra träningspass på trainern

Här kommer några exempel på pass du kan testa som alla tillhör den senaste forskningen på effektiv kort och hård träning:

1.

2–3 set med vardera 8–10 minuter 40–20

Med det menas 40 sekunders hårt arbete, en bra bit över tröskeln, ofta cirka 120–130 procent av tröskeln (FTP på cykelspråk).

Detta följs av 20 sekunders återhämtning där du trampar lätt.

5 minuters vila mellan set.

2.

Dynamiska trösklar (snabb start/felpacade)

4–5 x 5 minuter med snabb start.

Första en och en halv minuten kör du hårt (Vo2max-tempo) så att pulsen går upp snabbt. Därefter kör du mer kontrollerat kring din tröskel i tre och en halv minut.

3.

Fallande intervaller med kortare arbete och därmed längre relativ vila

Först 70–20, sedan 60–20, 50–20, 40–20, 30–20, 20–20.

Gå från längre till kortare intervaller. Gör ett par av varje så att du kommer upp i totalt mellan 20 och 30 minuter beroende på träningsstatus.

Wahoo

Wahoo är ett av de ledande företagen vad gäller träningsteknologi och uppkopplad träning. I deras sortiment finns alltifrån smarta trainers och cykeldatorer till pulsmätare. Wahoos produkter har i drygt tio år försett atleter och motionärer med produkter som har hjälpt dem att nå sina mål – oavsett nivå.