Mika Söderström – ett nytt stjärnskott på den svenska cykelhimlen. Mika Söderström – ett nytt stjärnskott på den svenska cykelhimlen. Foto: Škoda Cycling Team
Det var anmälan till Škoda Cycling Team som blev lite av ett startskott till cykelsatsningen. Det var anmälan till Škoda Cycling Team som blev lite av ett startskott till cykelsatsningen. Foto: Škoda Cycling Team
Landsväg, gravel, e-cycling eller cykelcross. Mika Söderström har fastnat för alla typer av grenar … och gillar dem allihop. Landsväg, gravel, e-cycling eller cykelcross. Mika Söderström har fastnat för alla typer av grenar … och gillar dem allihop. Foto: Kevin Hemphälä
Till den här e-cyclingsäsongen värvades Mika av World Tour-laget Movistar. Till den här e-cyclingsäsongen värvades Mika av World Tour-laget Movistar.
Artikel

Mika Söderström – doldisen som spås bli nästa stora stjärna

2023-01-16

Hon tvingades ge upp sin friidrottssatsning. Men fann en ny karriär – som redan har gett henne stora framgångar. I mitten av februari är Mika Söderström en av de som ska försvara de svenska VM-färgerna i e-cycling.
    – Jag är glad att jag har hittat något som passar mig så bra, säger hon.

Det har gått snabbt för den forna friidrottstalangen som spåddes stora framgångar inom medeldistanslöpning. När skadorna satte stopp för den karriären började hon cykla i stället och det är ingen tvekan om att Mika Söderström har förutsättningarna för att lyckas även här.
    Det senaste året har 23-åringen bland annat kommit 21:a i gravel-VM och i februari är hon ett av de stora svenska hoppen i världsmästerskapet i e-cycling.

Allt inleddes med att hon sökte till fjolårets Škoda Cycling Team, som skulle ta sig an Vätternrundan 315. Hon kom med och insåg att det var en sport som passade henne, både fysiskt och mentalt.
    – Jag tänkte att det skulle vara en rolig utmaning att börja med. Jag ville inte ta det alltför seriöst, utan mest hitta andra att cykla med. Det var en häftig miljö att vara i, och det var väldigt kul.

Tagit sig till VM i både gravel och e-cycling

Det var bara början på ett år som skulle visa sig bli väldigt framgångsrikt – och varierat. Efter att under sommaren ha tävlat på landsväg testade hon gravel med så goda resultat att hon kvalade in till VM i Italien. När sedan inomhussäsongen närmade sig blev hon kontaktad av World Tour-laget Movistar eTeam för att cykla med dem under vinterns Zwift Grand Prix. Och även där har det blivit succé.
    – Det är väldigt roligt att cykla tillsammans i lag på det här sättet. I och med att jag är så pass ny i det här har jag fått mycket vägledning och hjälp av de andra. Men personligen har det gått väldigt bra, säger Mika.

I februari stundar nästa stora internationella event, VM i e-cycling, där Mika Söderström är en av tolv svenska cyklister.
    – Det är roligt att vi är så många från Sverige och en tävling som jag ser fram emot. Sedan är det svårt att säga hur det kommer att gå. Det är i en ny värld som de inte har släppt ännu, men det verkar som att det är lite likt banan från VM-kvalet och där gick det ju bra…

Vad är det som har gjort att du har lyckats så bra, så snabbt?
– Den största anledningen är nog för att jag gör det här för att det är så kul. Eftersom jag är ny inom cyklingen har jag inte så bra koll på hur man borde göra, utan gör det i stället på ett sätt som jag är bekväm med. Och det har blivit lyckat, motiverande och roligt, säger Mika.
    – När jag tävlade i löpning hade jag problem med psykisk ohälsa och prestationsångest. Nu känns det som en lättnad att ha fått tillbaka glädjen igen. Hittills har det gått bra och jag har hittat balansen. Jag hoppas att det fortsätter så.

Mika Söderström: ”Just nu tycker jag att det mesta är roligt”

Hur cykelframtiden ser ut är annars mycket av ett tomt blad för Mika Söderström. Inte minst vilken av alla grenar som hon ska satsa mest på.
    – Just nu tycker jag att det mesta är roligt. Det är kul att få cykla liksom…
    – Det är också den känslan jag vill ha, och den får jag uppleva i de flesta cykelformer. Men e-cycling är väldigt kul och det ser jag mig fortsätta med. Gravel och landsvägscykling också. Sedan utesluter jag inte cykelcross heller och är även intresserad av tempo. Samtidigt är det ju svårt att testa alla grejer, man behöver ju nya cyklar till varje, säger Mika och skrattar.

Oavsett känner hon sig lycklig över att ha hittat en ny sport som hon tycker om.
    – Jag skulle inte säga att det har ersatt löpningen, cyklingen är en helt annan grej. Men jag är glad att det passar mig så bra.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Škoda Cycling Team, Kevin Hemphälä, Privat

Mika Söderström

Ålder: 23.

Bor: Stockholm

Familj: Föräldrar Gertie och Mikael, bror Teo.

Yrke: Masterstudent, civilingenjör elektrofysik.

Intressen: Cykla och fotografera.