En viktig del i att uppnå känslan att klara Vätternrundan är inomhusträning under vintern. Samtidigt som du nöter in teknik eller tränar på att klicka i och ur dina skor genomför du viktiga cykelpass. En viktig del i att uppnå känslan att klara Vätternrundan är inomhusträning under vintern. Samtidigt som du nöter in teknik eller tränar på att klicka i och ur dina skor genomför du viktiga cykelpass.
Rodolfo ”Rodde” Vera, till vänster, och träningsexperten Mattias Reck. Rodolfo ”Rodde” Vera, till vänster, och träningsexperten Mattias Reck.
Söndagen den 14 januari inleddes de gemensamma träningarna tillsammans med Vätternrundan Group Ride Series. Söndagen den 14 januari inleddes de gemensamma träningarna tillsammans med Vätternrundan Group Ride Series.
Artikel

Nå nya nivåer med e-cykling under vintern

2024-01-18

E-cykling är ett smart sätt att hålla kroppen i form under vintern för att vara förberedd när utomhussäsongen kommer.
    Exempelvis om du har en startplats till Vätternrundan inbokad.
    – Du kan smidigt ta dig till en ny nivå om du håller i gång med cyklingen även vintertid, säger cyklisten och cykeltränaren Rodolfo ”Rodde” Vera.

I Västerås ligger en av Sveriges cykelstudios. Här satsas det helhjärtat på e-cykling med Rodde Vera som positiv pådrivare.
    Här förbereder sig flera av studions medlemmar för årets 315 kilometer runt Vättern med hjälp av Vätternrundan Group Ride Series som ingår i experten Mattias Recks träningsprogram. Startskottet gick söndagen den 14 januari och uppslutningen var riktigt bra.
    – Satsningen på Vätternrundan är ny för oss, men vi vill haka på träningsseriens söndagspass för att öka motivationen. När cyklisterna står där på startlinjen, måste allt vara klart och kroppen redo, säger Rodde.
    – Och vi fick en lyckad start. Alla platser var bokade och nu kör vi träningsserien tillsammans under alla veckor.

Fastnade för cyklingen direkt

Rodde Vera är ultralöpare i grund och botten, men började med landsvägscykling för ett tiotal år sedan. Mest som ett mjukare och mer skonsamt alternativ till löpningen.
    Sedan dess är han fast.
    – Ganska snabbt ville jag genomföra En Svensk Klassiker och Vätternrundan var en av de första deltävlingarna. Jag kände direkt att jag ville cykla runt Vättern fler gånger, men snabbare, och började träna med Västerås Cykelklubb.
    – Gemenskapen i klubben, cykelturer med fikastopp, träningsrundor tillsammans… Där och då fastnade jag för cykling.

Rodde Vera hamnade snart i snabbgrupperna och cyklade Vätternrundan i Sub 8-team. När det var dags för loppet 2019 fick han en plats i Skoda Cycling Team, vilket lyfte hans cyklande till en ny nivå.
    – Det loppet, och satsningen inför, innebar en stor förändring i mitt cykelliv. Nu vågade jag ta mer ansvar, började leda grupper i klubben, vilket ledde till att fortsätta med cyklandet även under vintertider.
    – Något som resulterade i att jag år 2021 startade e-cyklingstudion Beyond the Wall. Det saknades helt enkelt en plats för cyklister att mötas på vintern.

Det är här som Rodde och cyklisterna nu bygger upp formen inför sommarens Vätternrundan. Här samlas alla som älskar att cykla. Från elitmotionärerna, som siktar på att ta sig runt sjön på 7.30, till de som ska genomföra loppet för första gången. Eller som Rodde Vera säger: ”en skön blandning av cyklister”.
    – Allt fler upptäcker e-cykling och vill ha hjälp med träningen. Min bestämda filosofi är att alla inte behöver samma pass, det viktiga för optimal utveckling är bra träning som är anpassad för just mig och min nivå.
    – Studion är öppen från fem på morgonen till midnatt, vilket gör att alla kan träna sina specifika pass när det passar dem bäst, morgon, dagtid eller sena kvällar.

Viktigt att ladda och träna tillsammans

Men när det är dags för Vätternrundan Group Ride Series är det gemensam samling som gäller – och så kommer det att bli under hela våren.
    – Att träna och ladda tillsammans är viktigt, oavsett nivå. Nybörjare får mycket stöd och de som redan är starka cyklister kan få känna sig starka, säger Rodde och skrattar.
    – Allt bottnar dock i att alla ska vara redo när det är dags för start i mitten av juni.

Vätternrundan har för avsikt att följa teamets resa på plats i studion under säsongen och följa upp hur det går såväl inför som under själva Vätternrundan.
   
– Loppet är en extrem utmaning, men man känner eufori när teamet passerar mållinjen efter ett genomfört lopp.
    – Och en viktig del i att uppnå den känslan är inomhusträning under vintern, till exempel e-cykling. Samtidigt som du nöter in teknik eller tränar på att klicka i och ur dina skor genomför du viktiga cykelpass som kommer att ta dig runt Vättern. Helt enkelt allt viktigt som behövs inför ett sådant här lopp.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Beyond the Wall på sociala medier

Vätternrundan Group Ride Series

Varje söndag under perioden 14 januari–3 mars kommer Swedish Zwift Riders (SZR) att leda Vätternrundans gruppträningspass på Zwift. Passen blir längre under träningsseriens gång, med målet att du ska klara många timmar på cykeln när loppdagen väl är kommen i juni. Vätternrundan Group Ride Series ingår i Vätternrundans officiella träningsprogram, framtagna av Mattias Reck och Guided Heroes.

Läs mer på vatternrundan.se/sv/zwift-x-vatternrundan/