Förra året blev han tvåa. Men efter en stark säsong hoppas nu Johan Norén att han ska ta klivet högst upp på SM-pallen i e-cykling.
Artikel

Säsongens gigant vill ta klivet högst upp på SM-pallen

2024-03-19

I fjol var det premiär för e-cykling under SM-veckan vinter. Fredagen den 22 mars är det dags igen. Och då vill förra årets silvermedaljör ta sig högst upp på pallen.
    – Känslan är god, men det finns många som kan utmana, säger rutinerade Johan Norén.

E-cykling har blivit en sport att räkna med. Allt fler upptäcker tjusningen med att cykla – och tävla – tillsammans via virtuella plattformar. År 2023 gjorde också sporten debut under SM-veckan vinter och fick visa upp sig inför den breda massan. Även i år ingår sporten i tävlingsprogrammet och på fredag gör vassa startfält i såväl dam- som herrklassen upp om guldmedaljerna i Luleå Energi Arena.
    Efter en stark säsong, som bland annat har innehållit seger i Swe Cup, får Skövdebon Johan Norén ses som en av huvudfavoriterna.
    – Inomhussäsongen har gått väldigt bra. Jag har kunnat träna på och lyckats nå höga placeringar på de lopp som jag har fokuserat mest på. Så jag kanske får se mig som favorit, men det gäller också att få till det just den dagen, säger han.

Nytt upplägg under årets SM-tävlingar

Jämför med fjolåret har upplägget ändrats en del till i år. Då blev de sämsta cyklisterna i varje lopp utslagna efter hand. I år däremot får samtliga köra alla lopp, där deltagarna samlar poäng efter placering i de tre etapperna.
    – Det är relativt korta och inte särskilt utslagsgivande lopp, så det kan bli svårt att köra ifrån. För mig hade det passat bättre med tuffare bana med längre åktid. Men känslan är god, säger Johan Norén.
    – Det hade varit kul att få vinna. Jag blir allt äldre och vet inte hur länge jag har chansen att vara med uppe i toppen. Jag vann gravel-SM i somras, vilket innebär att jag har en mästartröja. Det hade varit kul att ha två, fortsätter 39-åringen och skrattar.

Vanligtvis sker tävlandet på hemmaplan under e-cykling. Men under SM är alla deltagare på plats, där de sitter jämte varandra och blickar mot skärmen. En annorlunda upplevelse, menar Johan.
    – Det är så klart lite skillnad men jag ser det som positivt. Alla kör på samma utrustning och det går att hålla lite koll på hur de andra ser ut. Men det gäller samtidigt att inte titta för mycket utan ha fokus på spelet, säger han.

Finalen kommer att sändas live på Svt play

För alla intresserade kommer SM-finalerna även att sändas live på Svt play. Och Johan Norén menar att uppmärksamheten är viktigt för utvecklingen av e-cyklingen.
    – Det är en sport som kommer alltmer och växer hela tiden. Men för framtiden är det självklart viktigt att synas och förhoppningsvis gör det här att ännu fler utomhuscyklister lockas av att vara med.

Och för de som ännu inte upptäckt e-cykling – vad är det bästa med sporten?
– Det är enkelt, lättillgängligt och lätt att få till intervaller. Dessutom är det smidigt att cykla på hemmaplan, särskilt när man har småbarn som jag. Sedan kanske själva cyklingen är roligare utomhus, mer varierande och utmanande.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Svenska Cykelförbundet


I damklassen är Mika Söderström återigen en av de stora favoriterna. På Svenska cykelförbundets hemsida kan du läsa en längre intervju med henne inför SM-tävlingarna.

SM i e-cykling 2024

Äger rum under SM-veckan i Luleå Energi Arena fredagen den 22 mars.

Tävlingen består av tre lopp, där alla cyklister kör samtliga lopp. Efter varje lopp delas det ut poäng efter placering och den som har flest poäng efter det sista loppet koras till svensk mästare. De tre loppen är på olika banor med varierande karaktär.

Tidsprogram:

  • 10.00: 45 minuter linjelopp damer (preliminär tid).
  • 11.00: 45 minuter linjelopp herrar (preliminär tid).
  • 14.05–14.25: 20 minuter linjelopp damer.
  • 14.35–14.50: 15 minuter final damer.
  • 15.00–15.20: 20 minuter linjelopp herrar.
  • 15.30–15.45: 15 minuter final herrar.

Sändningen från tävlingen kan ses på Svt play mellan 14.00 och 15.50.

Johan Norén

Ålder: 39.

Bor: Skövde.

Yrke: Ekonom,

Familj: Fru och två barn.

Intressen: Sport, familjen, resor.

Meriter: 1:a i gravel-SM 2023, 2:a i SM i e-cykling 2023, 4:a i långlopps-SM i MTB 2023, 2:a i långloppscupen MTB 2022.