Artikel

Slopestyleproffset Emil Johansson: ”Jag vill bara ha roligt”

2018-01-29

Det var när Emil Johansson började på Hagströmska Cykelgymnasium som satsningen tog ordentlig fart. 2015 gick flyttlasset från Trollhättan till Falun. Två år senare kunde han titulera sig både världsmästare och svensk mästare i slopestyle.
– Jag försöker ha så mycket kul på cykeln som möjligt, resultaten spelar mindre roll så länge det är roligt, säger han.

Som ung spelade Emil Johansson både hockey och handboll. Men det var först när han fann cyklingen som idrottssatsningen blev ett faktum. Flytten till Falun gav honom de bästa träningsmöjligheterna.
– Jag har alltid fascinerats av cykling och tyckt att det varit väldigt kul. Så småningom blev det hopp med cykeln som blev intresset. Det var ett stort steg för mig att flytta. Jag fick bo med andra i samma ålder som var likasinnade. Jag fick bli vuxen och ta hand om mig själv vilket har varit tufft i vissa fall. Men det har varit en grym resa, säger Emil.

Genombrottet 2017 gick ingen i slopestyle-världen obemärkt förbi. Totalseger i världscupen och högst upp på pallen när det första svenska mästerskapet avgjordes under Vättern Bike Games i Motala.
– Att ta hem den totala världscupen är något jag länge har drömt om. Sedan var det kul att det hände något här hemma. Det var lite annorlunda att visa upp sig i Sverige, jag hade inte tävlat här på ett par år. Sommaren 2016 började jag tävla internationellt, så det har gått snabbt. Men jag gillar att det satsas i Sverige, det är ändå hemmaplan för mig.

Internationellt sett står sig Sverige mycket bra i cykelgrenen. Max Fredriksson, Anton Thelander och Emil Johansson är tre namn med fina placeringar på de stora scenerna.

Slopestyle är en sport som går ut på att göra så svåra tricks som möjligt ned för en bana med olika typer av hopp. Det finns inte särskilt många regler, utan cyklisterna är fria att göra vilka tricks som helst så länge de håller sig på banan. Tävlingsåken bedöms efter stil, svårighetsgrad och flyt. Missar man något eller sätter en fot i backen får man poängavdrag på en skala som går från 1-100.

Blir du aldrig rädd inför ett tävlingsåk eller hopp?
– Absolut är det nerver inblandade, men det är helt normalt när man ska göra något nytt trick eller köra igenom en ny tävlingsbana. Innan jag droppar in för ett tävlingsåk brukar det mesta handla om att mentalt förbereda sig och hålla fokus på rätt saker.

Hur ont har det gjort att ta sig dit du har tagit dig?
– Det händer absolut att man ramlar. Flera gånger varje dag när man övar in ett nytt trick. Det är mycket slit och många långa och tuffa dagar. Sedan i höstas har jag haft problem med ryggen. Det har kommit när jag har växt, så jag hade aldrig kunnat förhindra skadan.

I tre månader har ryggsmärtorna plågat världsmästaren. Det har blivit många besök hos specialistläkare och nu verkar han ha träffat en som kan hjälpa honom.
– Jag har varit hos många specialister i Sverige, men ingen har kunnat hitta felet. Nu har jag träffat en läkare i München som kan hjälpa mig. För mig handlar allt om att bli frisk så fort som möjligt så jag kan göra det jag brinner för. Förhoppningen är att vara tillbaka till första eventet i mitten av mars.

Text: Johan Fransson
Foto: Emrik Jansson


Emil Johansson

Ålder: 18 år.
Intressen: Alla former av cykling. Skidor när möjlighet finns.
Första tävlingen: Slopefest 2012, i världstourens juniorklass.
Idoler: Alla duktiga cyklister. Det är många jag ser upp till.
Favoritbana: Crankworx i Rotorua, Nya Zealand.