Artikel

Favoriten höll för trycket i slopestyle-SM

2017-10-07

Emil Johansson är den första svenska mästaren i slopestyle någonsin. Två bra åk i kvalet följdes upp med stor show i finalen.
    – Det känns riktigt bra, jag är jätteglad, säger Emil.

Från ett spännande kval valde domartrion ut de tolv bästa åkarna där favoriterna väntat tog plats. Mellan kval och final kom vinden att spela en huvudroll. Finalåken försenades och publiken visade stor tålmodighet och väntade ivrigt på att få se deltagarna göra upp om SM-titeln.

Medan vinden låg på som värst fick Cykla.se ett snack med huvuddomare Alexander Bäckvall.
    – Jag är imponerad av hur bra nivå det är. Det har varit jämnt, där segerkandidaterna gjorde det extra bra. Det har varit svårt att bedöma, framför allt de stora hoppen. Där har åkarna gjort det riktigt grymt. Inför finalen är det spänt, jag har ingen aning om hur det här slutar, säger Alexander.

I en spännande final bjöds publiken på tricks och konster av sällan skådat slag. Sist ut var förhandsfavoriten Emil Johansson. I ett närmast felfritt åk steg jublet när han inför hundratals åskådare briljerade med cykeln.
    – Oj, vad kul det här var. Det kändes riktigt bra. Det första åket i finalen var nästan identiskt med det jag gjorde i kvalet. I andra åket tog jag ut svängarna och det räckte till seger. Jag är jätteglad och vill verkligen tacka publiken som stått ut med väntan, säger Emil efter prisutdelningen.

Tillsammans med Cim Bergström skötte Jocke Olsson snacket i mikrofonerna. Lyrisk av glädje konstaterade han att det varit ett lyckat svenskt mästerskap.
    – Det har varit helt fantastiskt. En härlig dag med duktiga åkare. Helt klart en värdig vinnare, är man bäst i världen ska man vara bäst i Sverige också. Jag har njutit hela dagen, min röst börjar försvinna nu, men det var det värt.

Om jag säger Vättern Bike Games 2018, vad säger du då?
– Absolut! Där vill jag vara med, säger Jocke.

Text och foto: Johan Fransson


Slopestyle-SM

Vinnare: Emil Johansson
Andraplats: Martin Söderström
Tredjeplats: Nils Buller