Artikel

Slopestylestjärnan värmde upp med cyclocross

2017-10-06

Under lördagen siktar han på ett historiskt SM-guld i slopestyle. På fredagskvällen värmde Martin Söderström upp med att cykla cyclocross. 
   – Vilken härlig sport. Jag ser fram emot att cykla mer av det här i framtiden, säger en av världens bästa slopestyleåkare. 

Det var med tunga andetag Martin Söderström pustade ut efter målgången. Fredagens lopp var hans andra cyclocross-tävling någonsin.
– Förra gången la jag inte upp loppet så bra. Jag körde för hårt från början och punkade redan efter två varv. Då ledsnade jag lite på cyclocrossen, så nu var det comeback, säger han.

Och nu fick han en bättre upplevelse av sporten – minst sagt.
– Det var visserligen fruktansvärt på alla sätt. Men också underbart på många sätt. Det var jättekul, vilken härlig sport! Nu när man slopestylekarriär börjar dala lite neråt får jag mer tid och jag ser fram emot att cykla mer av det här i framtiden, säger en lyrisk Martin Söderström, som uppmanar alla att testa att cykla cyclocross.
– Det spelar ingen roll hur bra man är, det finns för alla nivåer. Man blir nästan aldrig trött heller, för man har alltid någon framför sig att jaga.

Martin Söderström körde i herrar b och vara nära att nå pallen. Men det blev ”bara” en fjärdeplats.
– Det var lite tråkigt, när det var så nära. Men nu får vi hoppas att jag når pallen på slopestyle-SM i morgon i stället. Om nu benen orkar upp från sängen vill säga, säger han och skrattar.

Ja, för det är ju för slopestyle-tävlingen han först och främst är här. Ett SM som är historiskt – det första någonsin i sporten. Och Martin Söderström lovar hög kvalitet.
– Jag hörde att det var 32 anmälda och det visar hur otroligt starka vi är inom slopestylesporten. När man var och kollade på träningen i dag kändes det ingen skillnad mot att vara ute på världstouren och tävla. Vi har så sjukt hög nivå i Sverige och jag tycker att alla som kan ska komma hit i morgon (lördag). Det kommer bli galet – med krascher, stora trick, you name it.

Tar du guldet?
– Nja, det blir svårt. Jag har inte tränat så mycket. Vi har ju Emil Johansson som har varit oslagbar internationellt sett. Men det kanske visar sig att det är en succé att vila sig i form, säger han.

Text och foto: Pierre Henriksson