Artikel

Slopestyle-kvalet avslutat

2017-10-07

Slopestyle-SM kunde inte fått en bättre start. Stora profiler, mycket publik och framför allt – härlig stämning och grym inramning.
– En ren glädje att cykla på hemmaplan, säger Martin Söderström.

Med bara minuter före kvalet i slopestyle-SM fick Cykla.se en kort pratstund med Jocke Olsson. Tillsammans med Cim Bergström är det han som styr och ställer i speakerbåset.
– Nu drar det ihop sig. Banan har vi fått ihop precis som vi vill ha den. Det är lite fuktigt, men det ska inte påverka åkarna. Mycket folk har samlats och förutsättningarna är så bra de kan bli, säger Jocke.

Banan, som är utformad av Cim, bjuder åkarna på höga hopp och publiken får se roliga åk.
– Det stora hoppet längst ned lär bli den mest spektakulära delen. Första hoppet, upp på vår ”rooftop”, lär också bli bra. Den ger mycket bättre höjd än vad vi förväntade oss. Så där kan vi nog se större tricks än vad vi trodde, säger Jocke.

Två som är imponerade är Pelle Hagdahl och Patrik Lundström. De är båda från Motala och har lockats hit av slopestyle-tävlingen.
– Det är första gången vi ser på slopestyle. Det är häftigt. Att samla alla sporter på en arena tycker jag är jättebra. Det finns mycket att se på, säger Pelle.
– Vi har väl ingen favorit till att vinna, men Martin Söderström verkar duktig. Det är han och ett par till som sticker ut, säger Patrik.

När kvalet är avslutat hittar vi en nöjd Martin Söderström som placerat sig högt på resultatlistan.
– Det känns bra. Ren glädje att cykla slopestyle på hemmaplan. Att kunna vara här med nära och kära är skönt. Och att det är så mycket publik värmer i kylan. 32 anmälda i tävlingen är fantastiskt, och visar att sporten växer. Vi har många unga talanger som kommer ta det här till nya nivåer så småningom, säger Martin.

Samtliga deltagare fick två åk att slipa på formen. Förhandsfavoriten och världsmästaren Emil Johansson är i topp.
– Jag har honom som favorit att ta hem det här. Jag körde cyclocrossen i går och känner av det i benen. Men jag är nöjd med mina åk, nu är det bara att ladda om till finalen i eftermiddag. Jag siktar på en pallplats, säger Martin.

Text och foto: Johan Fransson