Det blir nionde året som Škoda är huvudpartner till Vätternrundan. Och i år har du som deltagare chansen att vinna en resa till Tour de France 2023.
De allra flesta tänker nog på bilar när Škoda kommer på tal, men verksamheten började med cykeltillverkning.
Artikel

ŠKODA satsar stort på Vätternrundan – vinner du VIP-resan till Tour de France?

2022-06-15

Ska du cykla Vätternrundan 315 i år? Då kanske du blir vinnaren som får följa med ŠKODA och se Tour de France på riktigt nära håll 2023.
    – Har du snabbast tid på en spurtsträcka i Hjo blir du bjuden på en idrottsupplevelse utöver det vanliga, säger Hanna Westrin, press- och sponsoransvarig på ŠKODA.

I år är det nionde året som ŠKODA är huvudpartner till Vätternrundan. Och när Cykelveckan nu är tillbaka på rätt tid igen satsar de lite extra.
    – Vi vill tänka nytt, skapa synlighet och stärka bandet med Vätternrundan. I år kommer vi att synas runt hela Vättern, men med fokus på start- och målområdet i Motala, säger Hanna.

En del i nytänkandet är att låta en deltagare få följa med till Tour de France nästa år, där ŠKODA har varit officiell partner sedan 2004. På en 200 meter lång sträcka i Hjo gäller det att ha sparat lite på krafterna. Snabbast cyklist vinner och får åka med till Frankrike. Under en etapp följer du klungan i en av de gröna följebilarna, flyger helikopter över klungan, träffar tidigare Tour de France-cyklister och får provcykla delar av banan.
    – Ingen kommer att missa segmentet, så det gäller bara att ha kräm kvar i benen och cykla så fort som möjligt.
    – Vinsten är verkligen något exceptionellt. Vinnaren får åka med oss till tävlingen och se den på nära håll. Det blir en cykel- och VIP-upplevelse att minnas!
    Men det är det inte bara den snabbaste som vinner pris. Vätternrundan kommer även att dela ut pris till den cyklist som cyklar sträckan på den genomsnittligaste tiden. Och där ligger en startplats till nästa års runda i potten.

”Ingen kommer att kunna missa oss utmed banan”

Om du är på plats i Motala under Cykelveckan, och i synnerhet när Vätternrundan 315 körs, lär du märka ŠKODAs närvaro.
    – Vi har ett långvarigt samarbete med Vätternrundan och vi vill verkligen visa att vi är en stark partner.
    – Våra gröna skyltar, som känns igen från Tour de France, kommer att synas även under Vätternrundan. Ingen kommer att kunna missa oss utmed banan. Vi vill skapa lite av en fransk tourkänsla även på hemmaplan i Sverige.

Till årets Vätternrundan kommer självklart även ŠKODA Cycling Team att stå på startlinjen. Teamet har kört loppet sedan 2014 där 15 erfarna cyklister och 15 ambitiösa motionärer ska försöka cykla runt Vättern på rekordtid. Skillnaden från tidigare år är att hela årets team kommer att bestå av enbart kvinnor.
    – Trots att biltillverkningen är den största delen av företaget nu för tiden finns cykeln verkligen i vårt dna. Inte minst för att företaget grundades som cykeltillverkare och det är något som skapar trovärdighet, säger Hanna.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: ŠKODA

ŠKODA och cykling

Säg ŠKODA och de flesta tänker på bilar. Men grunden till dagens bilimperium började 1895 med tvåhjulingar. Tack vare två tjecker som var trötta på dåtidens skrala cyklar och som helt enkelt tog saken i egna händer.

Václav Klement var revisor, bokhandlare och affärsman. Václav Laurin var mekaniker, bilbyggare och cykelentusiast. Tillsammans lade de grunden till ett stycke cykel- och bilhistoria.

Företaget Laurin & Klement bildades i hemstaden Mladá Bolseslav 1894, där ŠKODAs huvudkontor fortfarande ligger. Året därpå startades cykelproduktionen.

Det tog ytterligare tio år innan den första bilen rullade ut genom fabrikens grindar och i dag är det just bilproduktionen som är företagets stora marknad.