Fem sjättedelar av laget som togs ut till årets Škoda Cycling Team 2023. Från vänster ses Andreas Lindh, Amir Ansari, Maja Melin, Marie Rydne och Mattias Hargin. Saknas gör Kajsa Larsson. Fem sjättedelar av laget som togs ut till årets Škoda Cycling Team 2023. Från vänster ses Andreas Lindh, Amir Ansari, Maja Melin, Marie Rydne och Mattias Hargin. Saknas gör Kajsa Larsson.
Kajsa Larsson ser fram mot cyklingsäventyret genom Sverige. Kajsa Larsson ser fram mot cyklingsäventyret genom Sverige.
Škoda ser till att all nödvändig utrustning finns med på cyklarna, men deltagarna ansvarar själva för mat, navigering och sömn. Škoda ser till att all nödvändig utrustning finns med på cyklarna, men deltagarna ansvarar själva för mat, navigering och sömn.
Artikel

Sextetten som ska cykla 235 mil med Škoda Cycling Team 2023

2023-04-03

Knappt 2 000 cyklister sökte till Škoda Cycling Team 2023 – sex personer valdes ut.
   Och för sextetten väntar ett äventyr som heter duga.
– Jag har aldrig haft så hög snittpuls under ett dygn som när jag fick beskedet att jag var uttagen, men det ska bli väldigt kul – och framför allt spännande, säger Maja Melin från Umeå.

Unmapping Sweden innebär ett gravellopp över 2 350 kilometer med 18 000 höjdmeter – från Kiruna till Smygehuk. En distans som ska klaras av på tolv dagar. Starten går den 26 juni. All packning och förnödenheter finns med cyklarna. Nätterna tillbringas utomhus i bivacker. Tolv dagar senare ska cyklisterna rulla in i Smyghuk efter i snitt 20 mils cykling per dag på grusvägar.
    Här snackar vi om en utmaning som kräver pannben av stål!
    – Men oj vad spänd jag blev när beskedet kom. Jag kröp ner i sängen, drog täcket över huvudet och bara kände nervositeten skölja över mig. Men nu känns det bra och jag ser fram emot upplevelsen, säger Maja som tillsammans med Amir Ansari från Tierp och Marie Rydne från Göteborg är uttagna som rekryter.

Trion kommer att lotsas av varsin ambassadör som i år är alpinstjärnan Mattias Hargin, outdoor-äventyraren Kajsa Larsson och cyklisten Andreas Lindh. Cyklisterna genomför sedan resan genom Sverige i par.
    Och det kommer att bli tufft.
    – Vi fick kartan med vägarna som vi ska cykla på och 70 procent av dem är grusbelagda. På vissa av dem sägs det vara bättre att cykla på en MTB, säger Kajsa som ska genomföra loppet tillsammans med Maja.

Utforska sig själva fysiskt och mentalt

Loppet genom Sverige är en del av Škoda Cycling Teams 10-årsjubileum. Från att ha cyklat Vätternrundan byter man nu inriktning till ett nytt koncept.
    –  Årets utmaning kommer på många sätt skilja sig från tidigare, men det viktigaste är oförändrat – att uppfylla cyklisters drömmar. Det här projektet har sedan starten för 10 år sedan varit en möjliggörare för människor att utforska sig själva fysiskt och mentalt, individuellt och tillsammans. I år mer än någonsin. Vi är nog lika spända som cyklisterna att få följa det här stora äventyret, säger Hanna Storckenfeldt, press- och sponsoransvarig på Škoda. 

Kajsa Larsson fanns med i Škodas lag som trampade runt Vättern förra året. Cykelintresset grundlades efter elitkarriären tack vare hennes mammas gamla cykel och hon upptäckte att hon gillade att ”gneta på” mil efter mil. Med bakgrund som både gymnast och skidåkare på hög nivå vet hon vad det handlar om att ge allt, men nu kommer det definitivt att bli annorlunda.
    – Jag har ingenting emot att ha det lite obekvämt. Jag älskar att vara ute i naturen och det ska bli väldigt roligt att se hela Sverige från sadeln, säger Kajsa.
    – Jobbigast blir nog vädret och den mentala biten, men det är bara gilla läget. Jag är inställd på att nå målet och att inte tänka på något annat.

Maja har alltid älskat att idrotta och kom i gång med cyklingen när kroppen sa ifrån efter alltför många skador relaterade till löpning. Grunden lades på hennes mormors gamla treväxlade för att sedan växa till en passion.
    Med stark vilja ska hon klara av de 235 milen även om det givetvis kommer att bli tufft med långa dagar på sadeln.
    – Škodas koncept är inget nytt för mig, men jag har inte sökt tidigare eftersom jag är rädd för att cykla i klunga. När det här loppet dök upp sökte jag och det känns verkligen kul att ha det framför sig, säger Maja.

Ansvarar för mat, navigering och sömn

De sex cyklisterna får räkna med långa dagar på cykeln. Škoda ser till att all nödvändig utrustning finns med, men de ansvarar själva för mat, navigering och sömn. Gänget kommer att träffas i maj för att träna tillsammans, dessförinnan är det individuell träning för teamet.
    – Jag håller i gång hela tiden, men jag behöver fler timmar i sadeln. När det väl går att cykla mer utomhus kommer fokus att ligga där, säger Maja och får medhåll av Kajsa.
    – När vi träffas ska vi lägga upp hur vi som grupp ska genomföra loppet. Det gäller att ladda både mentalt och fysiskt.

Vad blir viktigast att fokusera på under loppet?
– Svenskt sommarväder är ju ganska varierande, så det kan ju ställa till det, men det gäller att fokusera på målet och inte det negativa. Framför mig ser jag att vi ska bada när chansen ges och att vi ska ha roligt tillsammans, trots att det kommer att vara både jobbigt och tungt vissa stunder, säger Kajsa.
    – Pepp, stöd och pannben blir oerhört viktigt, och att sätta upp delmål. Men som Kajsa säger så handlar det om att målgången i Smygehuk ska vara den stora moroten, säger Maja.

Hur ska ni fira när ni kommer fram?
– Det är inte bestämt än, men givetvis kommer vi att göra något roligt. Och så ska min syster gifta sig den helgen, så då blir det firande igen, säger Kajsa.
    – Och jag fyller år den 1 juli, mitt under loppet, och då blir det tårta. Bara det en sak att se fram emot, säger Maja.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Škoda Cycling Team, Privat

Škoda Cycling Team 2023

Ambassadörer

Mattias, Hargin, 37 år, Stockholm
Före detta alpinåkare med över tio säsonger i världscupen. Mattias tar alla utmaningar på allvar och kommer att ge allt för att leverera på topp.

Kajsa Larsson, 28 år, Åre
Professionell friskidåkare som varvar surfande och cykling på sommaren med skidor på vintern. Kajsa älskar att vara ute i naturen och att ha det lite obekvämt under en tid spelar ingen roll.

Andreas Lindh, 44 år, Stockholm
Driven och erfaren cyklist som alltid sätter laget före jaget. Äventyrare som klarar av målen som sätts upp.

Rekryter

Maja Melin, 30 år, Umeå
Fysioterapeut med stark vilja och passion för all form av rörelse, framför allt konditionsidrott. Uppväxt i fotbolls- och löparskor, men hittade cyklingen efter att drabbats av för många löpningsrelaterade skador. Ser fram mot sitt livs största fysiska och mentala äventyr.

Amir Ansari, 23 år, Tierp
Elitcyklist från Afghanistan som kom till Sverige som flykting. Är i dag en av landets starkaste cyklister och vill med loppet inspirera andra att allt är möjligt.

Marie Rydne, 49 år, Göteborg
Entreprenör och egenföretagare med samma driv på cykeln som i arbetslivet. Älskar utmaningar och har bland annat cyklat genom Sverige på landsväg.