I år är det ett nytt grepp för Škoda Cycling Team. I stället för Vätternrundan är det gravel som gäller för gänget, när de ska cykla genom Sverige. I år är det ett nytt grepp för Škoda Cycling Team. I stället för Vätternrundan är det gravel som gäller för gänget, när de ska cykla genom Sverige.
Satsningen på gravel går i linje med Škodas ompositionering på bilmarknaden och företagets outdoor-profil. Satsningen på gravel går i linje med Škodas ompositionering på bilmarknaden och företagets outdoor-profil.
Artikel

Nytt grepp för Škoda Cycling Team – satsar på gravel

2023-01-27

I år är det tioårsjubileum för Škoda Cycling Team. Det firas med ett nytt koncept. Den här gången ska sex utvalda cyklister cykla på grusvägar genom Sverige – på gravelhojar.
    – Det är dags att testa något nytt, säger Hanna Storckenfeldt, press- och sponsoransvarig på Škoda.

Sedan 2014 har Škoda Cycling Team varit ett färgsprakande inslag i Vätternrundan. Men till den här säsongen har laget bytt inriktning. Från att cykla runt Sveriges näst största sjö kommer laget nu i stället att ta sig från Kiruna i norr till Smygehuk i söder.
    – Det förra formatet har varit otroligt framgångsrikt och något många känner till. Men någonstans känner vi att vi måste förnya oss innan det blir urvattnat, och vi kände att tiden var inne, säger Hanna.
    – Vi kommer inte att gå ifrån landsvägscykling, utan är exempelvis fortfarande stolt bilpartner till Vätternrundan och fortsatt huvudpartner till Tour de France internationellt. Men just vad gäller Škoda Cycling Team har vi valt att testa på gravelcykling i år.

Vill förverkliga cyklisters drömmer

Samtidigt bantas antalet cyklister från tidigare trettio till sex – tre ambassadörer och tre rekryter.
    – Vi har enats om att sex personer, där de cyklar i par om två, är en lagom storlek. Vi vill kunna följa dem och dokumentera det här på ett bra sätt, både deras resa genom Sverige och de personliga resorna som kommer att äga rum längs vägen.

Målsättningen med laget är dock densamma som tidigare. Att förverkliga cyklisters drömmar och förse dem med förutsättningar för att klara en extrem uppgift, vad gäller såväl utrustning som träningsmöjligheter och coachning.
    Utmaningen består av att cykla Unmapping Sweden, ett gravellopp över 2 350 kilometer med 18 000 höjdmeter. En distans som ska klaras av på tolv dagar.
   
– Det kommer så klart att skilja sig åt mot tidigare. Det här blir verkligen ett natur- och friluftsäventyr där cyklisterna får sova och äta i naturen. Med flera osäkerhetsmoment, exempelvis skador och gruppdynamik, som gör det otroligt spännande.

På tisdag stänger ansökan till årets lag

Vill du få chansen att vara med gäller det att vara snabb. Tisdagen den 31 januari stänger ansökan till årets lag. Och hittills har det varit ett stort intresse.
    – Jag trodde kanske inte att det skulle rasa in så här många ansökningar, men det visar att det finns ett sug.

Vad för typer av människor tror du lockas av en sådan här utmaning?
– Nu kanske jag låter klyschig, men är man mitt i livet och fast i de typiska livspusselfrågorna där vardagen snurrar på med teamsmöten, hämtningar och lämningar på förskola – då kanske man längtar efter det stora äventyret. Här får man chansen att utmana sig själv i en grupp av människor. Visst kan man cykla genom Sverige, men vi erbjuder också en unik möjlighet med de förutsättningar som de utvalda får.
    – Samtidigt får det inte vara första gången som du sitter på en cykel. Det är ett riktigt tufft lopp som kräver god fysisk form och erfarenhet. Du måste dessutom vara tillräckligt motiverad att ta dig an uppgiften, samt kunna vara borta från såväl familj som jobb i upp till 14 dagar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Škoda Cycling Team

Škoda Cycling Team 2023

Efter att ha cyklat Vätternrundan i nio år, ska nu Škoda Cycling Team genomföra gravelloppet Unmapping Sweden. I år består laget av tre ambassadörer och tre rekryter, som två och två ska ta sig genom hela Sverige – från Kiruna i norr till Smygehuk i söder.

Blir du antagen får du under säsongen tillgång till en cykel från Cannondale, hjälm, glasögon samt kläder från POC. packväskor från Restrap, teamkit från Verge, föreläsningar, mental coachning, träningsläger, anmälningsavgift, logi och mycket mer.

Ansökan stänger den 31 januari. Läs mer och skicka in din ansökan här.