Christian Bauer i träning inför Titan Desert-loppet i Marocko. Christian Bauer i träning inför Titan Desert-loppet i Marocko.
Škoda Titan Desert pågår under sex dagar genom marockansk öken. Škoda Titan Desert pågår under sex dagar genom marockansk öken.
Christian Bauer i Škoda-dräkt. Christian Bauer i Škoda-dräkt.
Artikel

Škoda Titan Desert är träningsprofilens nya utmaning: ”Världens tuffaste MTB-lopp”

2024-04-24

Att cykla 60 mil med hela 6500 höjdmeter är tufft. Att göra det i stekande het marockansk öken är extremt. Den utmaningen väntar de sex deltagarna i Škoda Cycling Team.
– Positiva tankar är det enda som gäller, säger fysfenomenet Christian Bauer, 58, veckan innan avresa.

Škoda Titan Desert är ett av världens tuffaste mountainbikelopp och lockar årligen äventyrssugna cyklister från hela världen. Loppet går i sex etapper genom den marockanska öknen, belägen mellan de mäktiga Atlasbergen och den milsvida Saharaöknen. Banan är med sina mjuka sanddyner och hårda bergsterräng väldigt krävande för deltagarna.

Efter en tids förberedelser med allt från värmepass till coaching och mental träning står nu sex deltagare i Škoda Cycling Team redo att korsa öknen. En av deltagarna är multisportaren och inköpschefen Christian Bauer.

– Det här kommer att bli min största utmaning i livet, säger Christian.

Christian Bauer har spelat fotboll på elitnivå, tävlat i slalom, kört fyra Vasalopp och cyklat Vätternrundan tre gånger. Lägg därtill otaliga bataljer på tennisplanen, i padelburen och på golfbanan. Trots en diger meritlista väntar nu ett äventyr utöver det vanliga för stockholmaren.

– Jag ser fram emot att utmana mig själv till det yttersta och vara i en miljö jag inte ens har varit i närheten av. Det blir en otrolig upplevelse, förklarar 58-åringen.

Förberedelserna har gått enligt plan

Söndagen den 28 april är det dags att omsätta träningen i praktik. Christian känner sig väl förberedd och har gjort jobbet inför.

– Det har blivit cykling sex dagar i veckan, spinningintervaller på vardagarna och fem–sex timmar cykel utomhus såväl lördag som söndag under de sista fyra helgerna. Jag får ett individanpassat upplägg av en coach, även med den mentala biten. Dessutom har jag nytta av att vara gruppträningsinstruktör på SATS där jag håller i både både cykel- och HEAT-klasser. Så, jag har vana av både cykel och värme sedan tidigare, berättar Christian.

Förutom mil på cykeln har vintern också inneburit en vasaloppssatsning inklusive en gedigen träning inför. Något som har gett en bra uppbyggnad. Christian känner sig förväntansfull även om utmaningen är aningen oviss.

– Kroppen är hel och det är inget som stör. Men det känns lite som att ge sig ut i det okända, vad väntar egentligen där ute? Att cykla 10 mil per dag i 30–35 grader, det innebär verkligen att tänja på gränserna. Jag kommer inte veta alls vad som väntar förrän vi kommer ner till Marocko, säger han.

Loppet pågår under sex dagar med en etapp per dag i varierad terräng. Efter avslutad etapp väntar ett stort tältläger för övernattning och återhämtning. Totalt väntas 500 deltagare stå på startlinjen. Det är en individuell tävling, men Skoda-gänget kommer köra parvis.

– Det är främst på grund av allt som kan hända där ute i öknen. Allt ifrån värmen till att cykeln går sönder, förklarar Christian.

Ett sammansvetsat team med blandad bakgrund

I Škoda Cycling Team ingår totalt sex cyklister av olika bakgrund förenade mot samma mål. Förutom träning, utrustning och support ger teamet också en upplyftande sammanhållning menar Christian och presenterar sina lagkamrater.

– Vi har Åre-duon William Larsson och Emrik Jansson med bakgrund inom skidåkning och mountainbike. Lägg därtill Jennifer Kivinen, med sin sköna utstrålning. Hon är lika säker bakom styret som på surfbrädan. Sedan är det Patrik Mårdh, en alltid glad ultralöpare av rang som ”tillfälligt” sadlat om till cykel inför detta lopp

Sist men inte minst kommer Christians parhäst under loppet, Carlos Silva, med rötterna i Brasilien.

– En glädjespridare av rang, MTB-expert och dessutom cykelmekaniker till yrket. Perfekt för mig ute i öknen, skrattar Christian.

Med förberedelserna på plats, träningen gjord och utrustningen redo återstår bara resan ned för teamet. Christian har målbilden klar och tror att den största utmaningen kommer sitta i skallen.

– Du måste förtränga jobbiga tankar och hela tiden tro på dig själv. Positiva tankar är det enda som gäller. Jag ser varje genomförd etapp som en stor delseger. Att gå i mål på dag sex, oavsett placering, hade inneburit den största segern för mig. Min känsla handlar mer om att överleva än att jaga placeringar, säger Christian.

Vad skulle du skicka med till de läsare som kanske är sugna på äventyr – stora som små – men som kanske tvekar på att ta klivet?

– Våga utmana dig själv, tänj på gränserna och tro på dig själv. Sätt upp en målbild i god tid och fokusera. Då blir äventyret ännu mer spännande. Sedan skulle jag rekommendera att hitta någon annan som vill vara med och träna ihop med dig. Vem vill inte uppleva ett äventyr och vidga vyerna på livet? Kan jag, så kan du!

Text: Jesper Liljegren
Foto: Škoda Cycling Team

Följ Christian och resten av teamets äventyr genom Instagramkontot; @skodacyclingteam och på loppets webbplats. Tävlingen pågår mellan 28 april och 3 maj.

Christian Bauer

Ålder: 58 år.

Bor: Lidingö.

Familj: Gift med Pernilla Wahlgren, döttrarna Caroline & Smilla, två barnbarn.

Yrke: Inköpschef inom dagligvaruhandeln.

Intressen: Allätare inom idrott (sommar som vinter), åka båt, umgås med familjen, gärna med goda middagar, långa promenader. Älskar att vara ute i naturen.

Dold talang: Vet inte om det är en dold talang, men är utbildad alpin- & längdåkningsinstruktör.

Škoda Cycling Team 2024

Carlos Silva
Ålder: 42
Bor: Stockholm
Yrke: Cykelmekaniker
Instagram: @karlouz

Jennifer Kivinen
Ålder: 29
Bor: På resande fot
Yrke: Bröllopsfotograf, äventyrare
Instagram: @jenniferkivinen

William Larsson
Ålder: 30
Bor: Åre
Yrke: Extremskidåkare
Instagram: @william_larsson

Emrik Jansson
Ålder: 30
Bor: Åre
Yrke: Äventyrsfotograf
Instagram: @emrikjanssonphotography

Patrik Mårdh
Ålder: 40
Bor: Stockholm
Yrke: Idrottslärare
Instagram: @patrikmardh

Christian Bauer
Ålder: 58
Bor: Lidingö
Yrke: Inköpschef, gruppträningsinstruktör
Instagram: @cebebauer