Artikel

RideLondon storslagen cykelmanifestation

2016-07-05

London rustar för cykelfest. Den 29–31 juli arrangeras fjärde upplagan av Prudential RideLondon. Under tre intensiva dagar bjuder den brittiska huvudstaden på en storslagen cykelmanifestation.
– Över 100 000 personer deltar. Evenemanget kallas för den bästa cykelfestivalen i hela världen, säger Hugh Brasher.

Vätternrundan är medlem i det världsomspännande cykelnätverket World Association Of Cycling Events (WACE). Förutom Vätternrundan ingår ytterligare fem liknande breddarrangemang. Närmast i almanackan ligger Prudential RideLondon. Den 29–31 juli drar det ihop sig på öriket. Under tre intensiva dagar förvandlas världsmetropolen till ett mäktigt cykeleldorado med massor av olika arrangemang. Hörnstenarna är motionsloppet London–Surrey med Olympiaparken som startplats och paradgatan The Mall som målraka, ett dam-GP av högsta världsklass och det så kallade Free Cycle-jippot mitt i city.
För Hugh Brasher, som är evenemangschef, är det bråda dagar just nu. Prudential RideLondon har på bara några år blivit en jättegrej.
– Syftet är att inspirera folk att börja cykla och främja en hälsosam livsstil, förklarar Hugh och fortsätter:
– Det handlar också om att få England och Surrey exponerat i tv, att inbringa inkomster till området där eventet organiseras och att samla in pengar till välgörenhet. Under de tre första åren har vi fått ihop 29 miljoner pund varav 12 miljoner i fjol.

Motionsloppet London–Surrey har utvidgats i år till två distanser. 100 mile-varianten (16 mil) har fått en nyetablerad lillebror på 46 miles (7,3 mil). Till det längsta loppet är 27 000 deltagare anmälda. 28 är svenskar (26 herrar och 2 damer). Det kortare har totalt 3 500 åkare. Platserna hade en strykande åtgång. Den som vill vara med får ta sikte på 2017 i stället.
– Gällande 100 mile för nästa år öppnar systemet för anmälan den 8 augusti. Sedan får man besked i februari om man har kommit med eller inte. I februari öppnas även anmälan till 46 mile. Där ges information om platserna i april, berättar Hugh Brasher.
Men för Free Cycle-arrangemanget, den 30 juli, råder inga begränsningar. Upp emot 70 000 personer förväntas delta. Befinner man sig som svensk i London är det bara att haka på.
– Varvet i centrala London mäter totalt 16 km. Det hela är en fantastisk familjedag. Jag rekommenderar alla att vara med. Det är ett enastående tillfälle att cykla runt på gator avlysta från all övrig trafik och se Londons sevärdheter.
– Efteråt kan man också titta på världseliten på damsidan i varvloppet Grand Prix Classique. Prissumman är den högsta i hela världen för ett damlopp. Den ligger i nivå med vad herrarna brukar åka om och är på 100 000 euro.

Hugh Brasher passar på att lovorda initiativet WACE. Idén att hjälpas åt med att marknadsföra cykling världen över är lovvärd. Det här uppmuntrar människor att cykla i andra länder och träffa nya människor och uppleva annorlunda kulturer. Hugh Brasher kan tala av egen erfarenhet. I juni besökte han Sverige för första gången i sitt liv och åkte Vätternrundan.
– Det var lite chansartade omständigheter med regn mitt i loppet, men det gjorde inget. Det spetsade enbart till utmaningen. Totalt sett var det en fantastisk upplevelse. Jag kom i mål på 11 timmar och 14 minuter inklusive två längre depåstopp. Räknar man enbart åktiden låg den på nio och en halv timme, konstaterar engelsmannen.

Vad tycker du var det mest speciella med Vätternrundan?
– En intressant sak var grupperna som åkte loppet ihop. Alltså de stora samtränade gäng som körde gemensamt hela vägen. Sedan uppskattade jag kamratskapet och det faktum att depåstationerna var så välorganiserade. Att äta svenska köttbullar och potatis till frukost var onekligen en ny och märklig upplevelse. Men det var verkligen välbehövligt vid den tidpunkten, hävdar Hugh Brasher.

Text: Per Gustafsson
Foto: RideLondon