Det ser ut att bli en tillväxt för svenska motionslopp under 2024. Framför allt är det löp- och skidlopp som drar upp siffrorna, men även Vätternrundan ser ut att gå mot en ökning i år. Det ser ut att bli en tillväxt för svenska motionslopp under 2024. Framför allt är det löp- och skidlopp som drar upp siffrorna, men även Vätternrundan ser ut att gå mot en ökning i år.
Oskar Sundblad, vd på Vätternrundan, som har fått se stort tryck till de mest attraktiva starttiderna till sommarens lopp. Oskar Sundblad, vd på Vätternrundan, som har fått se stort tryck till de mest attraktiva starttiderna till sommarens lopp. "Det gäller att snabba sig på om man vill ha en sådan tid", säger han.
Artikel

Positiv trend för svenska motionslopp

2024-02-16

Många svenska motionslopp ser en stor positiv trend just nu. Flera av årets stora evenemang är – eller är på väg att bli – fulltecknade. Även Vätternrundan har ett högt tryck på sina platser.
    – Till många av våra mest populära tider är det extremt få platser kvar. Så det gäller att passa på, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Under 2024 räknas uppemot 1,3 miljoner människor starta i ett motionslopp i Sverige. En ökning med omkring 15 procent jämfört med året innan. Och trenden är tydlig i framför allt löp- och skidlopp. Det visar siffror från En Svensk Klassiker och organisationen Svenska Motionslopp.
    – Det är glädjande att det i stor utsträckning är deltagare från en ny målgrupp, unga personer, som har hittat till loppen i såväl En Svensk Klassiker som inom Stockholm Marathon, samtidigt som tidigare deltagare har hittat tillbaka, säger Staffan Movin, ordförande Svenska Motionslopp.

Än så länge är inte tillväxten lika påtaglig i exempelvis cykel- och triatlonlopp.
    – Kollar man historiskt på statistiken har vi legat ett eller ett par år bakom löploppen vad gäller sådana här trender. Därför är det bara en tidsfråga innan vi ser effekt även hos oss, säger Oskar Sundblad.

Behöver inte ha en dyr cykel för att genomföra Vätternrundan

Men att Vätternrundan och andra cykellopp inte upplever samma tydliga uppsving ännu har också flera bidragande orsaker, tror Oskar Sundblad. Inte minst de ökade avgifterna från Trafikverket som gjorde att många arrangörer tvingades att ställa in sina evenemang under 2023.
    – Det har påverkat hela Cykelsverige. Även de små loppen är viktiga för återväxten av de större, säger han och fortsätter:
   
– En annan del handlar så klart om konjunkturläget. Vissa tror att man måste ha en jäkligt dyr cykel för att kunna genomföra Vätternrundan. Men det behöver man inte alls. Det går att cykla på vad som helst egentligen, det finns det mängder av bevis på under åren. Dessutom erbjuder vi även möjligheten att hyra cykel på plats i Motala, för att underlätta för cyklisterna.

En trend är också att fler deltagare anmäler sig allt senare till motionslopp. Hittills är omkring 14 000 cyklister anmälda till Vätternrundan 315 km, men Oskar Sundblad ser fram emot en rejäl höjning under mars månad.
    – Hittills följer kurvan fjolårets ganska väl. Då blev det en stor effekt efter Vasaloppet men det borde bli ännu mer nu, med tanke på det stora intresset för det loppet i år.

Snabba ryck för att få de bästa starttiderna

Och vill man ha någon av de mest populära tiderna gäller det att snabba sig på för att inte gå miste om sin plats.
    – Till vissa starttider är det extremt få platser kvar. Å andra sidan är det en fantastisk upplevelse att cykla Vätternrundan oavsett vilken tid på dygnet du startar. Något du bara måste göra någon gång i livet, avslutar Oskar Sundblad.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Röster från andra:

Göteborgsvarvet

– Med den tillväxttakt som vi har för närvarande har vi snart passerat budgetmålet och ser över hur många som vi klarar av att välkomna innan vi behöver sätta stopp. Vi behöver se till både kvalitet och säkerhet för deltagarna och det finns risk för att vi inte kommer att kunna ta emot alla som vill springa Göteborgsvarvet i år, säger Eva-Lena Frick förbundschef i Göteborgs Friidrottsförbund som arrangerar Göteborgsvarvet.

Vasaloppet

– Vi inom Vasaloppet har varit tvungna att revidera vår tidigare målbild och arbetar för högtryck för att kunna möta det stora intresset för årets upplaga av Vasaloppets vintervecka. Förhoppningsvis når vi 60 000 deltagare i år, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Marathongruppen

– Vi ser att åldersgruppen 18–30-åringar är den grupp som växer snabbast i anmälningarna till Stockholm Marathon. Den gruppen är nu nästan lika stor som 30–40-åringar, säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen.