Projektet Vintercyklist-Västtrafik lockar rekordintresse. Till årets 442 platsar, som bland annat får gratis dubbdäck, anmälde sig fler än 2 700 cyklister.
Artikel

Rekordintresse för att bli Vintercyklist

2021-12-14

I år är det rekordstort intresse för Vintercyklist-Västtrafik. Projektet som ska leda till att fler upptäcker cykeln och att man inte behöver ställa in den i förrådet för att snön har kommit.
    – Utifrån våra tidigare mätningar har vi sett att det ger bra effekt och att många får upp ögonen för vintercykling, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Antalet vintercyklister ökar för varje år. Men Västtrafik vill att ännu fler ska få upp ögonen för att använda hojen även under vinterhalvåret. I fjol tog de över projektet Vintercyklist från Västra Götalandsregionen och i år fortsätter satsningen.
    – Många kanske tycker att det är lite konstigt att Västtrafik, vars primära uppgift är att ansvara för kollektivtrafik, uppmuntrar till cykling. Men vår vision är att hållbart resande ska vara norm och då kan vi inte bara jobba med bussar och tåg, säger Lena Hesselroth och fortsätter:
    – Vi vill helt enkelt att fler ska upptäcka den här formen av resande och visa att det går att ge sig ut och cykla även om det är snö på backen. Vi vet också att det är lätt att fortsätta om man väl har testat och ser att det funkar. När vi har gjort undersökningar med fjolårets deltagare svarade 81 procent att de har fortsatt cykla minst en gång i veckan och nästan hälften använder cykeln tre dagar i veckan.

Fler än dubbelt så många ville vara med i år

I år har det varit ett stort intresse att vara med i Vintercyklist – som äger rum i 17 västsvenska kommuner. Fler än dubbelt så många som i fjol ville vara med i projektet där man får gratis dubbdäck och annan utrustning i utbyte mot att de väljer att cykla tre dagar i veckan. I år sökte drygt 2 700 personer till de 442 platserna.
    – Det är så klart kul med ett så stort intresse, men samtidigt tråkigt att få tacka nej till så många, säger Lena Hesselroth.

Har redan cyklat ett halvt varv runt jorden

Nytt för i år är att cyklisterna får hjälp av en digital hälsoapp där de bland annat kan registrera sina rundor och även ge feedback och förbättringsförslag till kommunerna vad gäller exempelvis cykelbanor och snöröjning. I appen delas också deltagarna i olika lag, som utmanar varandra och samlar poäng till sig själva och laget för varje genomförd cykeltur.

Projektet inleddes den 1 december och pågår ända fram till mars 2022. Redan efter omkring två veckor har de 442 cyklisterna cyklat nästan 20 000 kilometer – det vill säga ett halvt varv runt jorden.
    – Det finns så många positiva effekter med att cykla. Inte minst alla koldioxidbesparingar och en bättre hälsa. För egen del vill jag också lyfta fram upplevelsen. Att cykla på vintern tycker jag också kan ge en lite Mount Everest-känsla, att man övervinner sig själv på något sätt genom att ta sig ut även om det är kallt och snöigt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Shutterstock

Vintercyklist-Västtrafik

Ett projekt som ska leda till att fler cyklar på vintern i Västsverige. Kommunerna som deltar i år är Borås, Falköping, Göteborg, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Mellerud, Mölndal, Orust, Skövde, Stenungsund, Tjörn, Trollhättan, Vara och Åmål.

Årets upplaga av Vintercyklist sträcker sig mellan 1 december 2021 och 1 mars 2022. I projektet är 442 cyklister antagna och i utbyte mot att de ska cykla minst tre dagar i veckan får de bland annat gratis dubbdäck och reflexväst.

Förra året deltog 337 vintercyklister. Tillsammans cyklade de 157 457 kilometer, motsvarande 3,9 varv runt jorden. De innebar en besparing av koldioxid på 27 ton.