Arrangörerna kallar det för Arrangörerna kallar det för "Vinterns längsta fikatur". Första helgen i februari är Abloc Winter Challenge tillbaka igen.
Snö eller barmark? Mattias Carlsson, från Abloc, menar att en av tjusningarna med loppet är att man inte vet vad man anmäler sig till. Blir det snö eller barmark den här gången? Mattias Carlsson, från Abloc, menar att en av tjusningarna med loppet är att man inte vet vad man anmäler sig till.
Depåerna är något som arrangörerna satsar hårt på. I år blir det bland annat stopp på Ullinge värdshus, Eksjö Stadshotell och Vallby Säteri. Depåerna är något som arrangörerna satsar hårt på. I år blir det bland annat stopp på Ullinge Värdshus, Eksjö Stadshotell och Vallby Säteri.
Med start tidig morgon och målgång på kvällen blir det en hel del timmar i mörker för cyklisterna under Abloc Winter Challenge. Med start tidig morgon och målgång på kvällen blir det en hel del timmar i mörker för cyklisterna under Abloc Winter Challenge.
En nyhet för i år är att det finns chans att göra utmaningen på hemmaplan, antingen via cykel, promenad eller på skidor. En nyhet för i år är att det finns chans att göra utmaningen på hemmaplan, antingen via cykel, promenad eller på skidor.
Artikel

”Vinterns längsta fikatur” är tillbaka – med ny bansträckning

2023-12-21

I februari är klassikern tillbaka. Då är det dags för den nionde upplagan av Abloc Winter Challenge. Men det här gången är det med en ny bansträckning.
    – Vi drömmer om en härlig vinterdag med två minusgrader, snö och plogade vägar, säger Mattias Carlsson från arrangören Abloc.

Första lördagen i februari är det åter dags för 40 cyklister att ge sig av från Jönköping och ut på vägarna. Abloc Winter Challenge har blivit en årlig tradition för många vintercyklister sedan premiären 2015.
    – Vi vill visa att man inte behöver ställa undan cykeln utan att det går att fortsätta cykla även på vintern. Det här vår vintercharterresa i väntan på att åka på läger till Mallis eller Båstad på våren, säger Mattias Carlsson.

Cyklar genom det Småländska höglandet

Precis som tidigare är det Vätternrundan-distansen 315 kilometer som ska cyklas. Däremot är det en ny bansträckning för i år. Från starten i Jönköping väntar det Småländska höglandet, där turen går genom grevlandskap, Bauerskogar och naturreservat. Längs vägen ska också ett antal depåer besökas. Med våffelbuffé på Eksjö Stadshotell, fläskpannkaka på Vallby Säteri och nattamacka på Ullinge värdshus som några av höjdpunkterna.
    – Vi är väldigt nöjda med sträckningen och ser fram emot att cykla på de här fantastiska vägarna. Förhoppningsvis är det en drömmig vinterdag. Winter Challenge hör ihop med snö och tack vare att vi är på höglandet i år är det större chans för det. Samtidigt är lite av tjusningen med hela evenemanget att man inte vet riktigt vad man anmäler sig till och vilka förutsättningarna blir, säger Mattias.

Förutom bansträckningen presenterar arrangörerna även en annan nyhet. Den här gången ska det också finnas möjlighet att göra utmaningen på hemmaplan.
    – Winter Challenge har alltid varit en fantastisk upplevelse för de 40 cyklister som cykla. Men nu kommer vi också erbjuda möjligheten att göra flera digitala utmaningar. Det kan vara alltifrån att promenera till att åka skidor eller cykla.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Christopher Lanaway

Abloc Winter Challenge

Nästa års upplaga av vinterklassikern Abloc Winter Challenge äger rum den 3 februari med start och mål i Jönköping. Distansen är 315 kilometer och det finns 40 startplatser. Bansträckningen är ny och går den här gången på Småländska höglandet, bland annat genom grevlandskap, Bauerskogar, Astrid Lindgren-leden, Smålands Trädgård. Mestadels slingriga asfaltsvägar, men även en del magiska grusvägar.

Anmälan är öppen och fram till julafton erbjuds ett ”early bird”-pris.

Läs mer och anmäl dig här!

Mer information om den digitala utmaningen kommer inom kort på guidedheroes.se.