Conny Björnehall, grenordförande för e-cycling i SCF, är taggad inför att sporten gör entré under SM-veckan. Conny Björnehall, grenordförande för e-cycling i SCF, är taggad inför att sporten gör entré under SM-veckan.
SM-tävlingen avgörs i Arena Skövde, där det har byggts upp en cykelarena. SM-tävlingen avgörs i Arena Skövde, där det har byggts upp en cykelarena.
Artikel

Premiär för e-cycling under SM-veckan – eliten gör upp om titeln

2023-02-02

I år blir SM-tävlingen i e-cycling historisk. Inte bara för att hela eliten är samlad på samma plats – utan även för att det är första gången den får chansen att vara med under SM-veckan.
    – Det här är lilla julafton, säger en förväntansfull Conny Björnehall, grenordförande i Svenska cykelförbundet.

Torsdagen den 2 februari är det dags. I den stora handbollsarenan i Skövde avgörs det vem som är bäst i Sverige på e-cycling. Och Conny Björnehall hoppas på en stor publikfest.
    – Vi bygger en hel cykelarena där det kommer att vara en jätteshow. Det känns extremt kul att få samla Sverigeeliten på ett ställe, där de får göra upp i en tävling med exakt samma förutsättningar. Likaså att få visa att e-cycling är så pass fysiskt som det är, även om det är en virtuell sport, säger han.

E-cycling från SM-veckan sänds på SVT

Tävlingsformen är lite annorlunda än vanligt. I stället för ett lopp körs SM i en trestegsraket; först ett linjelopp i en grundomgång, som sedan följs av två finaletapper – där de sämst placerade cyklisterna i varje lopp blir utslagna.
    – Troligtvis kommer det att bli väldigt intensiv cykling, med full gas från början till slut. Vi körde ett testlopp av upplägget med alla uttagna cyklister i söndags och det var jätteroligt att titta på. Det blir väldigt intensivt och publikvänligt, dessutom passar det också bra för tv-sändningarna.

De som inte kan vara på plats i Skövde kan följa SM-veckan precis som vanligt på SVT och SVT Play. Conny Björnehall kommer att vara kommentator tillsammans med rutinerade Björn Becksmo.
    – Jag hoppas att det här gör att fler får upp ögonen för och testar e-cycling. Inte minst ungdomar, som kan se det som ett komplement till vanlig gaming. Det är ett perfekt sätt att kombinera spel med rörelse och vi ser redan nu att sporten lockar allt fler ungdomar, säger Conny.

Förväntansfullt: ”Kommer att bli extremt kul”

Och trots att årets tävling inte ens är avgjord än har Svenska cykelförbundet redan fått frågan om att vara med på SM:s vintervecka även 2024.
    – Det lockar så klart att det är lite nytt och fräscht. För oss är det här lilla julafton. Det är roligt att vara med i det här forumet och visa vår sport. Det kommer att bli extremt kul!

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

SM i e-cycling 2023

Avgörs torsdagen den 2 februari i Arena Skövde och ingår i SM-veckan vinter 2023.

Alla cyklister är på plats i Skövde och tävlar på likadan utrustning, Wahoo Kickr Bike och RGT-plattformen.

Mellan 15.50 och 17.20 kan du följa tävlingarna på SVT Play.

Herrarnas grundomgång startar 12.00. Sedan körs en andra omgång som startar startar 15.50 och SM avslutas runt 17.20 för både herrar och damer. För herrarna blir det enligt elimineringsmodell och för damerna har det på grund av antalet startande ändrats till poänglopp i två omgångar.

Deltagande herrcyklister:

 1. Jimmy Carlsson, Bålsta CK
 2. Henrik Mård, Djurgårdens IF CK
 3. Johan Grahn, CK Master
 4. Mattias Svensson, CK Bure
 5. Henric Almqvist, CK Master
 6. Johan Norén, Serneke Allebike CK
 7. Martin Härberg, SUMO Cycling Club
 8. Matthias Wengelin, Länna Sport CK
 9. Isak Magnusson, Skövde CK
 10. Gabriel Filipov, Team Kalmarsund
 11. Jonas Wiren, Team Kalmarsund
 12. Jesper Svensson, Träningskonsulten Sports Club
 13. Daniel Pinto, IF Mantra Sport
 14. Jakob Björklund, Team Skoglöfs Bil IF

Deltagande damcyklister:

 1. Anna Embring, Fredrikshofs IF CK
 2. Johanna Tidholm, Skoghalls CK
 3. Anna Svärdström, Echelon Cycling & Triathlon Club
 4. Agnes Gustafsson, Köpings CK

SM-veckan

SM-veckan är ett återkommande svenskt multisportarrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television tillsammans med respektive värdstad. Under det årliga arrangemanget samlas ett flertal olika sporter på samma plats, där man korar svenska mästare i respektive sport.

Varje år finns det en vintervecka och en sommarvecka, år 2023 i Skövde respektive Umeå.

SM-veckan vinter i Skövde 2023, som äger rum mellan den 31 januari och 5 februari, innehåller följande idrotter:

 • Boccia
 • Boule
 • Bowling
 • Brottning
 • Cykeltrial
 • Danssport
 • Draghund
 • E-cycling
 • Kyokushin
 • Längdskidor
 • Parallellslalom
 • Rallysprint
 • Simulatorgolf
 • Styrkelyft
 • Virtuell bilsport
 • X-trial

Läs mer på smveckan.se