Nu är vintersäsongen här och trenden med e-cycling fortsätter att hålla i sig. Nu är vintersäsongen här och trenden med e-cycling fortsätter att hålla i sig.
Conny Björnehall, ansvarig för grenen e-cycling på Svenska Cykelförbundet.
Artikel

Tiden för e-cycling är här – starka trenden fortsätter

2022-12-09

I början av december arrangerades årets första deltävling i Swe Cup i e-cycling. Anmälningarna rasade in, vilket visar att sportens starka trend håller i sig.
    – Man känner att det bubblar där ute i stugorna. Jag har aldrig blivit så överöst med frågor som när våra aktiviteter drar i gång, säger Conny Björnehall, grenansvarig på Cykelförbundet.

Conny är själv en inbiten e-cyklare. Ett par gånger i veckan sätter han sig på hojen där hemma, kopplar upp sig och cyklar digitalt tillsammans med andra via olika plattformar. Och han tror att han vet orsakerna till det ökade intresset.
    – Den största faktorn är fortfarande enkelheten. Det är så tidseffektivt och lyxigt att kunna riva av ett kvalitetspass på 45–60 minuter på hemmaplan, oavsett väder eller andra förutsättningar. Sedan får man inte glömma den sociala aspekten – att cykla i lag och kommunicera med andra runt om i landet eller världen. Den kombinationen tilltalar många i dagens samhälle, säger Conny.

Trenden med e-cycling fortsätter att hålla i

Men han erkänner att han och de övriga i förbundssektionen var lite oroliga kring hur intresset skulle vara inför den här säsongen.
    – Med tanke på att deltagarantalet i motionslopp minskar oavsett vilken sport man pratar om, så funderade vi på om det även skulle avspeglas för vår del. Men här har det snarare varit precis tvärtom. Antalet cyklister ökar fortfarande, vilket är jätteroligt, även om det kanske inte är en lika stor ökning som förr.

Och Sveriges alla e-cyklister har mycket att se fram emot under den här vintersäsongen. Förutom Swe Cup och alla andra lopp under säsongen finns också andra stora höjdpunkter. Som att e-cycling för första gången kommer att vara med under SM-veckan den första helgen i februari och att vi därefter har flera stora svenska medaljchanser under VM ett par veckor senare.
    – Jag tror att SM-tävlingarna blir en riktig ögonöppnare för den breda massan. Tack vare att det sänds i nationell tv kommer hela svenska folket att kunna se hur kul det här är. Att det är ett bra sätt att få folk i rörelse och förhoppningsvis boostar det e-sport över lag.

Goda svenska medaljchanser i vinterns VM

Under SM-tävlingarna kommer Sveriges 15 bästa cyklister på dam- och herrsidan göra upp om titeln i tre spännande moment – på plats i Skövde. Först ett kort linjelopp, där de fem sista åker ut. Därefter faller ytterligare fem bort i en backetapp innan allt avgörs genom ett sprintlopp.
    – Det kommer vara mycket action och häftigt att se på. Kanske inte lika roligt för cyklisterna, som har väldigt kort vila mellan loppen, säger Conny och skrattar.

Den nationella eliten står sig också stark utomlands. Till vinterns världsmästerskap är tolv svenska cyklister uttagna, åtta damer och fyra herrar. Och där har vi goda medaljchanser, menar Conny Björnehall.
    – Jag blir väldigt förvånad och nästan besviken om vi inte tar medalj på damsidan, där vi har extremt starka namn. För herrarna beror det mer på dagsform, men har vi en cyklist på topp tio i den tuffa konkurrensen får vi vara nöjda. Men oavsett är jag så sjukt stolt att lilla Sverige kan ha så många cyklister med i VM.

Text: Pierre Henriksson

E-cycling

E-cycling eller virtuell cykling innebär att man cyklar mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam plattform. Störst framgång och mest populär just nu är Zwift.

En av fördelarna med e-cycling är att din träning blir mer realistisk. Du kan följa en bana på skärmen och då anpassas också motståndet på din smarta uppkopplade utrustning. Det är också en social plattform där det finns möjlighet att träffa och chatta med andra cykelintresserade personer, kompisar, team, klubbmedlemmar och kända profiler inom sporten.

E-cycling som sport har vuxit väldigt snabbt senaste året och marknaden har det fullkomligt exploderat. Exempelvis har Tour de France körts virtuellt med direktsändning på Eurosport och dessutom arrangerar UCI och Zwift världsmästerskap i sporten.

Sverige ligger långt fram inom e-cycling och har några av världens bästa cyklister, både på såväl dam- som herrsidan. Förbundet har redan anordnat ett svenskt mästerskap, en Swe Cup och flera utmaningar inom landsväg och MTB på Zwift.