I mitten av juli ger sig Pierre ut för att cykla genom hela landet. Han kallar det för Movemberutmaningen och gör det för att belysa den fysiska inaktiviteten hos vuxna.
Cykelresan börjar i Gällivare, hos Round Tables nordligaste klubb. Ett par veckor senare beräknar han vara framme i Trelleborg, där den sydligaste klubben finns.
Artikel

Pierres Movemberutmaning ska få pappor aktiva

2020-07-15

Inga unga barn ska behöva säga hejdå till sin pappa. Med hjälp av galna upptåg uppmärksammar Pierre Mörck insamlingen till cancerforskning i något han kallar Movemberutmaningen. I nästa äventyr ska han cykla mellan Gällivare och Trelleborg.
   – Jag vill motivera och inspirera, men även provocera, för att få andra pappor att tänka efter och göra medvetna val kring fysisk aktivitet, säger han.

I mitten av juli ger sig Pierre Mörck ut på sitt hittills största äventyr när han ska cykla genom hela landet. Resan startar i Gällivare och efter två veckor är planen att han ska nå Trelleborg.
   – Jag brinner för välgörenhet genom fysisk aktivitet. För några år sedan kastade jag mig i sjön och blev den första att simma mellan Leksand och Rättvik. Nu är det dags för nästa äventyr, säger han.

Pierre var bara sju år när han förlorade sin far som led av hjärtproblem. I vuxen ålder har han fått veta att halva släktträdet lider av samma problem. Det har tänt en glöd i honom att göra medvetna val som leder till ett mer hälsosamt liv – och mer tid med sina barn.
   – Barn behöver vuxna förebilder och tittar man på rörelse i dag är det problematiskt. Jag tror att vi pappor behöver ta en titt i spegeln och kolla vilka förebilder vi är. Det finns mer att kämpa för, säger Pierre.
Han tror att dagens teknik, med självgående gräsklippare och smarttelefoner, leder till mer stillasittande. Därför krävs det ett personligt ansvar.
   – Ungefär 46 procent av alla vuxna har farligt dålig kondition. Många klarar knappt att promenera tio minuter utan att stanna för att hämta andan. Det är inte okej. Med min utmaning kanske jag inte får fler att cykla genom Sverige, men får jag någon att börja cykelpendla till jobbet har jag i alla fall lyckats inspirera till rörelse.

Att nästa utmaning skulle upplevas från cykelsadeln är något av en slump. Innan han bestämde sig hade han noll mil på en racercykel.
   – Jag är rookie på cykling och har fått lära mig genom att träna. I vintras satt jag på en trainer och när vädret blev behagligt i vår flyttade jag ut min träning. Första gången var jag väldigt nervös över att sitta fast med fötterna och trillade omkull direkt, säger Pierre.
   – Egentligen har jag nog för få mil i benen, men det kanske kompenseras upp av något annat. Mitt pannben, men framför allt syftet till att jag gör det här.

Medan många väljer att cykla mellan Treriksröset och Smygehuk skiljer sig Pierres start och målgång. I stället ska han att cykla från Round Tables nordligaste till sydligaste klubb.
Round Table är en organisation som där män mellan 18 och 40 år får möjlighet att träffas och nätverka. Tillsammans samlar de även in pengar till välgörande ändamål, där Pierre är en av dem som har samlat in allra mest.
   – Jag satt tidigare som riksordförande och har föreningen att tacka för mycket. I det här fallet har den bland annat hjälpt till med att sprida ordet om utmaningen. Det är en stolthet att vara med i den fina gemenskapen.

Efter halva resan får han dessutom stöttning från sidan.
    – På något overkligt sätt har jag lyckats sälja in det här till familjen. De tar husbilen bredvid från Leksand ned till Skåne. Det här är min utmaning, men syftet och anledningen är mina pojkar och min familj, så det är väldigt kul att de inkluderas, säger Pierre och bjuder in fler att möta upp eller vara med på hela resan:
   – Är det någon som vill följa med, om så bara för en stund, är det bara att hänga på.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Pierre Mörck

Ålder: 37 år, ”Men känner mig som 22 i huvudet”.
Familj: Sambo och två söner på 7 respektive 5 år.
Bor: Leksand, ursprungligen från Emmaboda.
Intressen: ”För tillfället blir det mycket cykling. I övrigt håller jag i gång med föreläsningar och slappnar av med sidointresset trav”.
Arbete: Kommunikatör och egenföretagare.
Aktuell: Med sin Movemberutmaning där han cyklar från Gällivare i nord till Trelleborg i söder. Målet är att uppmärksamma insamling till cancerforskning och mäns hälsa genom Movember Foundation. Syftet är att inspirera män till ett aktivare, hälsosammare och längre liv.

Rutten som Pierre planerar att cykla

Gällivare – Boden
Boden – Skellefteå
Skellefteå – Lycksele
Lycksele – Junsele
Junsele – Sundsvall
Sundsvall-Bollnäs
Bollnäs – Falun
Falun – Nora
Nora – Linköping
Linköping – Vimmerby
Vimmerby – Alvesta
Alvesta – Kristianstad
Kristianstad – Trelleborg

Ska du ut på cykeläventyr i sommar?

Mejla oss, så finns chansen att din historia publiceras på Cykla.se!