Stefan Wendt ska cykla genom Sveriges alla landskap. En cykeltur på 340 mil som ska ta 17 dagar. Stefan Wendt ska cykla genom Sveriges alla landskap. En cykeltur på 340 mil som ska ta 17 dagar.
Stefan Wendt Stefan gillar äventyr och cykling. En perfekt kombination, menar han.
Stefan Wendt Genom sitt hobbyföretag "Bättre med åren" vill han inspirera till livslång träning och hälsa.
Lättviktscykel Stefan cyklar med minimal packning under sina långfärdscyklingar. Och genom att få ner vikten på cykeln kan han ta sig längre.
Artikel

Racern ska ta Stefan genom alla landskap – på 17 dagar

2021-05-26

I Selma Lagerlöfs klassiska bok flög Nils Holgersson genom landet på en tamgås. Under de kommande 17 dagarna ska Skövdebon Stefan Wendt göra om den bedriften, fast ensam på en racercykel. Med start under torsdagen ska han ta sig genom Sveriges alla landskap – 340 mil fördelat på drygt två veckor.
    – Jag började googla, såg att det inte var någon som hade gjort det förut och blev sugen, säger han.

Det är inte första gången som Stefan Wendt genomför ett långcyklingsprojekt. År 2014 cyklade han från Treriksröset till Smygehuk på en stabil cykel fullt utrustad med campingrejer, mat och dryck. När han fyra år senare stod för nästa stora utmaning – att ta sig från Gibraltar i södra Spanien till hemstaden Skövde – valde han en annan taktik.

Han kallar det skämtsamt för ”credit card-touring”. Och precis som under Europaresan 2018 är det nu med en minimal packning, ramväska och en stor sadelväska han tar sig an landskapsresan som inleds torsdagen den 27 maj.
    – För mig har själva cyklingen lockat mer än det primitiva livet. I och med att jag jobbar till vardags och har begränsat med semester måste jag kunna leverera mer mil per dag om jag ska genomföra de längre resorna. Och genom att få ned vikten och ha så lite packning som möjligt kan jag köra med racercykel och därmed förflytta mig snabbare, säger Stefan.
    – Att cykla långt innebär såväl en fysisk som mental utmaning. Vilket gör att jag ser det som en morot att få komma till ett hotell eller bed and breakfast, få duscha och äta på restaurang när jag kommer fram på kvällen i stället för att tvingas sätta upp ett tält i dåligt väder.

Firar med god middag

Han inleder på hemmaplan i Skövde och om allt går som det ska avslutas den 340 mil långa strapatsen 17 dagar senare på Gotland där han möts upp av sin fru för en veckas semester. Eller ja, självklart kommer det bli cykling där också. Med ”fikakorgscykling”, som han kallar det.
    – I övrigt blir det nog att fira med någon god middag med frugan. Mer än så blir det inte. Men det är klart att det kommer vara en skön känsla när man kommer fram.

Hur känns kroppen under en sådan här utmaning?
– När jag cyklade genom Europa var det precis som nu omkring 20 mil om dagen och min upplevelse därifrån är att det är jobbigast omkring dag tre. Då känner man sig sliten och har lite småskavanker, men sedan vänder det och kroppen börjar anpassa sig. Det gäller att vara ganska lågintensiv, inte gå på för mycket och ta korta break emellanåt. Då kan man hålla på väldigt länge. Sedan kör jag inte totalslut på mig heller. Jag ska ju upp dagen efter igen.

Och mentalt?
– Det är samma där. Man går in i en bubbla. Skulle man cykla 20 mil på hemmaplan är det riktigt långt, men här går man in i ett mood, där huvud och kropp vet vad de ska göra.

Även om han ska genomföra landskapsresan på egen hand har folk hört av sig om att göra honom sällskap.
    – Jag har märkt ett stort intresse. När jag lade ut rutten på min Facebook-sida var det folk överallt längs vägen som kontaktade mig för att cykla tillsammans med mig en bit. Jag har även fått värdefulla tips om vilka vägar som är bäst att cykla på, och har ändrat rutten lite grann efter det. Nu tror jag att jag har fått till det jäkligt bra.

Gillar friheten att cykla själv

Stefan berättar att mötena med olika människor är något av det som han tror han kommer att uppskatta mest. Samtidigt som han gillar friheten att cykla själv.
    – Det är så mycket brus hela tiden i vardagen. Kommer man i väg på något sådant här kan man sjunka in i sina egna tankar och känna friheten – inte behöva anpassa sig efter någon annan.
    – Något jag insåg när jag cyklade genom Sverige förra gången var hur mycket skog det finns i Norrland. Mil efter mil trampade man på vägarna där längs skogarna. Det låter jävligt tråkigt när man berättar om det, men det gav en skön meditativ känsla och man landar i sina egna tankar.

Vad ser du mer fram emot under resan?
– Cykel är så jäkla bra och ett perfekt fordon för att upptäcka nya ställen. Man tar sig överallt, ser och hör allt. Om jag skulle köra den här sträckan med bil vore det fruktansvärt tråkigt. Men när man cyklar kommer man in i orter, tittar in trädgårdar, stannar till och snackar med någon. Den upplevelsen ser jag fram emot.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Stefan Wendt

Ålder: 57 (blir snart 58).
Bor: Skövde.
Yrke: Biträdande IT-chef vid Högskolan i Skövde.
Familj: Gift med Liselott och har två vuxna barn (Olle 27 år och Lisa 24 år).
Intressen: ”Familj, resor, cykling. Samt mitt hobbyföretag ”Bättre med åren”, där jag sprider inspiration, kunskaper och erfarenheter om livslång träning och hälsa.”
Dold talang: ”Kan äta mycket. Personligt rekord för en måltid är sju Big Mac (fast det är många år sedan nu 😉).”

Läs mer om och följ Stefans Wendts landskapsresa på hans Facebook-sida.

Stefans landskapsresa

Från den 27 maj till 12 juni cyklar Stefan Wendt genom alla 25 svenska landskap.

Rutten går i följande ordning: Västergötland, Närke, Östergötland, Södermanland, Västmanland, Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen, Dalarna, Värmland, Dalsland, Bohuslän, Halland, Skåne, Blekinge, Småland, Öland, Gotland.