215 mil efter att Tobias och Truls Appelgren gav sig av nådde de målet i Smygehuk.
Truls, elva år i augusti, vid sin cykel som han fick i julklapp. På 26 dagar tog den honom hela vägen från Riksgränsen till Smygehuk.
För 35 år sedan cyklade Tobias Appelgren genom hela Sverige med sin pappa. I år tog han med sig sin son på samma äventyr.
Måndagen den 6 augusti 1984 skrev Aftonbladet om elvaårige Tobias som cyklade med sin pappa Kjell genom landet. När sonen Truls fick artikeln av sina farföräldrar var det inget snack – han skulle göra som pappa.
Artikel

Tioårige Truls cyklade med pappa genom Sverige

2019-08-13

Som elvaåring cyklade Tobias Appelgren med sin pappa genom hela landet. I år, när hans son Truls fyller elva, var det dags att återuppleva samma färd igen – 35 år senare.
    – Jag vet inte om det här går att toppa, säger Tobias Appelgren.

När Truls Appelgren fyllde tio år fick han ett gammalt tidningsurklipp av sina farföräldrar. En Aftonbladet-artikel som porträtterade hans pappa och farfar på deras cykelresa genom Sverige. Det blev startskottet till ännu ett cykeläventyr för pappa Tobias.
    – Vi hade pratat om det litegrann, att det hade varit kul. Men när Truls fick artikeln inramad så bestämde han sig. Tanken var att hans storasyster skulle följa med, men hon ändrade sig under våren, säger Tobias.

Den 215 mil långa sträckan – från Riksgränsen i norr till Smygehuk i söder – tog 26 dagar, inklusive två vilodagar när det regnade för mycket i Kiruna. Och bortsett från en punktering på Truls bakhjul gick allting enligt plan.
    – Det var jättehärligt. Det blir väldigt speciellt när ingenting annat distraherar. Vi hade ett gemensamt mål och det var så lättförståeligt.
    – När vi kom fram frågade mina föräldrar om Truls hade saknat telefon och tv-spel. Han hade inte ens tänkt på det någon gång. Det var bara vi två. Vi tältade oss genom hela landet och på kvällarna kunde vi spela Yatzy. Behållningen var att hela tiden vara tillsammans.

Cykelresan skedde 35 år efter att Tobias följt med sin pappa på samma äventyr. Då upplevde han det som att de stannade och tittade på en hel del saker. Nu var det mer fokus på cyklandet.
    – Men frågar du Truls kanske han svarar annorlunda. Å andra sidan cyklade vi på väldigt fina partier. Vi hittade en gammal väg utan biltrafik längs med Ångermanälven. Det var fantastiskt att cykla där, en liten slingrande väg med fina vyer, säger Tobias.

Den dagliga dosen cykling skiljde sig åt från dag till dag. Utan någon direkt träning inför resan blev de första dagarna som en uppvärmning. Då låg distanserna på mellan sex och sju mil.
    – Mot slutet cyklade vi 12 till 15 mil varje dag. Vi hade hela dagar på oss att ta oss fram så det var lugnt. Och det var inga klagomål heller.
    – Vi bestämde oss från början att aldrig gå, i stället stannade vi i tunga backar och efter någon minut var det Truls som sa att ”Nu kör vi, annars kommer vi aldrig fram”. Och varje morgon var det han som ville ut och cykla.

Var din pappa intresserad av att följa med dig och Truls?
– Vi föreslog att han skulle med, men han tyckte att vi skulle göra det själva. Han visste nog att upplevelsen av att bara vara far och son var väldigt speciell.
    – Han är faktiskt ute på samma tur nu. Den här gången med sina vänner. Han är 76 år men håller i gång och tränar.

Tror du att den här resan går att toppa på något sätt?
– Jag vet inte. Vi har pratat om att cykla ner i Europa, hela familjen. Det är en lika lång sträcka till Rom som vi cyklade genom Sverige.
    – Eller kanske Paris. Truls har läst om Team Rynkeby, men där behöver man vara 18 år för att vara med.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat, urklipp från Aftonbladet.


Truls och Tobias Appelgren

Vem vann flest Yatzyomgångar? ”Truls.”
Roligaste cykelsträckan? ”Nedförsbackarna från sydsvenska höglandet mot Skåne.”
Bästa campingmaten? ”Risgrynsgröt direkt ur paketet.”
Hur fick ni tiden att gå på cyklarna? ”Den gick av sig själv. Att cykla blir aldrig tråkigt.”