David Alledal är en av ambassadörerna på Cyclists best. David Alledal är en av ambassadörerna på Cyclists best.
Hittills har David Alledal en runda på Cyclists best. Hittills har David Alledal en runda på Cyclists best – som han kallar Stockholms Finest.
Artikel

Östgötasonen blir ambassadör på Cyclists best: ”Fokus på upplevelsen”

2021-03-22

David Alledal har bara landsvägscyklat på riktigt tre och ett halvt år. Men under den tiden har han blivit helt frälst. Nu är han en av ambassadörerna som ska bidra med cykelrundor till Vätternrundans nya sajt Cyclists best.
    – Jag vill helst ha mina rundor böljande, och gärna någon backe som gör att man blir riktigt jäkla trött, säger han.

Han cyklade visserligen Vätternrundan ett par gånger för omkring 15 år sedan, men då på en lånad cykel och utan en meter som förberedelse.
    – Då räknas det knappt att man cyklar – man plågar sig och hatar det, säger han och skrattar.
Därför var det kanske lite oväntat när David Alledal testade landsvägscykling igen för några år sedan. Och inte kunde sluta.
    – Sedan dess är mitt liv ganska förändrat. Jag blev snabbt bra och fastnade för kombinationen av allting. Maskinen i sig, som är en perfektion av delar och materialval. Den stundtals ljudlösa känslan när cykel möter asfalt. Blandningen av färg och form. Fåfängan!

Med i Skoda Cycling Team

Numera kretsar en stor del av hans liv kring cyklingen. Trots tre småbarn blir det mängder av mil på sadeln varje år. Sedan 2019 har han varit med i Skoda Cycling Team och har dessutom startat Östergötlands Finest Gran Fondo, en sällskapsrunda i landskapet han är uppväxt i.
    – Då får jag visa några av Sveriges finaste vägar, där man bara kan njuta på cykeln, säger David som dessutom jobbar på Poc Sports, som bland annat säljer cykelutrustning.
    Från och med 2021 är han också en av ambassadörerna för Cyclists best, Vätternrundans satsning på en sajt som ska samla de bästa cykelrundorna i Sverige.
    – Det är kul att de vill ta ett helhetsgrepp på cyklingen. Vätternrundan är bra på att få många att cykla, men tyvärr är det många i dag som slutar att cykla när loppet har varit. Det är så synd, för det är ju egentligen då som cykelsäsongen börjar på riktigt. Förhoppningsvis kan det här göra att fler fortsätter över hela året.

Vilka rundor gillar du bäst?
– Det är lite olika. På vintern är det mest bara de som blir av. På sommaren är jag ofta nere på östgötaslätten och letar enfiliga, små 70-vägar. Det får gärna vara folk- och biltomt. Därför går jag ofta upp svintidigt och cyklar.

Vad ska en bra runda innehålla?
– Att man är klädd efter förutsättningarna och känner sig bekväm i det. Jag vill ha personer runt omkring mig som har fler intressen än cykling och jag gillar långa rundor med fokus på upplevelsen. Och när jag kommer hem vill jag känna att jag har tagit mig lite vatten över huvudet och nästan är lite för trött.

Och till sist, favoritrundan?
– Att ge sig ut tidigt en sommardagsmorgon på Östgötaslätten och runda Omberg. Det blir inte bättre cykling än så.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

David Alledal

Ålder: 38.
Bor: Nacka.
Familj: Sambo och tre barn.
Yrke: Creative Lead på POC.
Intressen: ”Vackra saker och upplevelser.”
Dold talang: ”Har bara offentliga talanger.”