Cyclists best är sajten som ska samla de bästa svenska cykelrundorna. Cyclists best är sajten som ska samla de bästa svenska cykelrundorna.
Jessica Clarén Cyclists best Cykelinspiratören Jessica Clarén är en av dem som har bidragit med rundor till Cyclists best.
Oskar Sundblad Vätternrundans försäljning- och marknadschef Oskar Sundblad är en av hjärnorna bakom Cyclists best. Nu hoppas han att Vätternrundan får in fler rundor till sajten. "Det här är bara början", säger han.
Artikel

Cyclists best – sajten som ska samla Sveriges bästa rundor

2021-03-19

I dag lanseras  Cyclists best. Sajten som ska göra det lättare att upptäcka nya cykelrundor i Sverige. Bakom konceptet står ett av världens största cykelmotionslopp – Vätternrundan.
    – Vi vill ge cykelpepp året runt och det här är en plattform där vi tillsammans med cyklisterna ska samla guldkornen bland svenska cykelrundor, säger Oskar Sundblad, försäljnings- och marknadschef på Vätternrundan.

Det var under förra årets Min Vätternrundan, när deltagarna fick cykla loppen på hemmaplan, som idén började växa fram.
    – Vi visste redan då att vi skulle få en hel del rundor inskickade till oss. Till slut fick vi in över tusen GPX-filer och det gjorde att vi ville ge något tillbaka till alla deltagarna. Då började vi spåna och kom fram till att vi skulle skapa en liknande White Guide för cyklister, säger Oskar Sundblad.

Plattform för svenska guldkorn

Ett knappt år senare är det dags för lansering. På cyclistsbest.se bjuder Vätternrundan redan nu på några av guldkornen bland svenska cykelrundor, såväl på asfalt som på grus och i terräng. Sajten innehåller också ett antal så kallade Cyklistvänner som ger sina bästa tips på andra aktiviteter längs rundorna.
    Samtidigt vill organisationen få hjälp med att fylla på med fler sträckor.
   
– Det här är bara början och vi kommer att fortsätta mata sidan med nya rundor. Vi vill helt enkelt skapa en plattform där alla Sveriges bra rundor finns samlade. Och det vill vi göra tillsammans med våra deltagare och alla svenska cyklister.

Vem som helst kan skicka in förslag på rundor till Vätternrundan, men det gäller att de håller hög kvalitet.
    – När man går in på Cyclists best ska man veta att det är bra grejer. Själva cykelrundan så klart, men cykling handlar om så mycket mer – fikastoppen, utsiktsplatser, upplevelsen runt omkring… you name it, säger Oskar Sundblad.

Inspiratörer som ambassadörer

För att säkerställa kvaliteten har Vätternrundan fått hjälp av några av Sveriges mest profilstarka cyklister som har erfarenheter av mängder av rundor runt om i landet. Bland ambassadörerna märks exempelvis Alexander Wetterhall, tidigare proffscyklist i såväl landsväg som mtb, Dennis Klaar och Johan Alfredsson från The Bike Pack samt Rövardöttrarna Marija Aurell och Evelina Danielsson.
    För att inte tala om entreprenören och cykelinspiratören Jessica Clarén, som bland annat har grundat She Rides.
    – Det här är en idé som jag har haft själv tidigare, så jag tycker att det är kanon. Sharing is caring, och det är mycket det som cykling handlar om. Att hitta nya rundor föder nya sinnen, säger Jessica och fortsätter:
    – Coronapandemin har gjort att allt fler söker äventyr på hemmaplan, så det här är verkligen något som behövs. Jag tänker att det både kan vara bra för de som söker nya vägar och de som vill cykla men inte riktigt vet var de ska börja, säger hon.

Vad kommer du att bidra med?
– Allt! Jag rör mig ganska mycket över hela Sverige och gillar all typ av cykling.

Vilken är din absoluta favoritrunda?
– Måste jag välja en är det nog Rörbäcksnäs. Det är ett fantastiskt cykelmecka med superfina stigar. Pratar vi Stockholm, där jag bor, och landsväg har jag en runda ut mot Tyresta och gamla Nynäsvägen som är jättefin.

Oskar Sundblads favoriter

Oskar Sundblad har en annan – inte särskilt överraskande – favorit…
    – Halvvättern-banan är så jäkla bra. Den har allt. Fin cykling över de östgötska slätterna och Omberg, vägar med lite trafik – och inte minst sjukt bra fik. Dessutom är den lagom lång, så man kan ta den som en schyst runda på helgen. Tillsammans med några goa vänner kan det inte bli bättre, säger Oskar.
    – Som gammal gotlänning vill jag även nämna någon av de fina rundor som finns på Gotland. En av favoriterna går från Östergarnslandet, ner över Hoburgen som är öns sydligaste udde och sedan tillbaka igen. En runda med varierande terräng, glest med bilar och en del fikamöjligheter. Vem vet, en dag kanske den kommer upp på Cyclists best också.

Text: Pierre Henriksson

Bidra till Cyclists best

Har du en drömrunda som du tycker platsar på Cyclists best? Hör av dig till Vätternrundan på info@vatternrundan.se så kanske den dyker upp på sajten framöver.