Cyklister som badar i Motala. Varför inte passa på att ta dig ett svalkande dopp i Motala.
Cyklist vid övergångsställe i Gränna. Gränna bjuder på mysiga kullerstensgator såväl dag som natt.
Cyklister vid Ombergs Turisthotell. Missa inte att stanna till på Ombergs Turisthotell, hit kommer du lika lätt oavsett fordon.
Artikel

Saker att göra med och utan cykel runt Vättern

2024-05-23

Varje år vallfärdar tusentals cyklister till Motala för att köra Vätternrundan. Bansträckningarna bjuder förvisso på mycket vackert, men trakten lämnar många guldkorn värda att vända tillbaka till efter målgång.
– Folk blir ofta överraskade av hur mycket som finns att upptäcka, säger Åse Wännerstam från nätverket Runt Vättern.

Mitt i klungan, längtandes efter nästa gel och när energin tryter kan det ibland vara svårt att ta in den vackra omgivningen längs Vätternrundan. Varför inte vända tillbaka senare när pulsen lagt sig? Trakten bjuder på en mängd destinationer, både för sightseeing och cykling.

Åse Wännerstam arbetar tillsammans med nätverket Runt Vättern för att fler ska upptäcka den unika miljön vätterbygden erbjuder. Inför, under och efter Vätternrundan.  Bland annat driver nätverket webbplatsen runtvattern.se.

– Vättern är fantastisk, en klarvattensjö som skapar ett visst klimat. Småorterna blir som pärlor runt sjön och ger ett kontrastrikt landskap med mycket att upptäcka. Det som är unikt med destinationen är småskaligheten, menar Åse.

I nätverket ingår samtliga kommuner runt Vättern och ett hundratal verksamheter, föreningar och företag. I nätverket ingår dessutom Vätternrundan som organisation.

– ­Det går alldeles utmärkt att cykla runt Vättern året om, säger Åse.

Tips på cykelrundor runt Vättern

Du som Cykla.se-läsare kan vara lugn, det finns mängder av cykelleder i vårt närområde. Oavsett om du vill cykla landsväg, gravel eller MTB. Åse är omgiven av cykelentusiaster och har plockat upp flera heta tips på rundor genom åren.

– Runt Vätternleden är en skyltad cykelled, som går just runt Vättern. Den är dragen en bit från de större vägarna och bjuder på både grus och asfalt. Perfekt för dig med gravel-cykel, förklarar Åse.

Höjderna och skogsområdena en bit från vattnet bjuder också på häftiga MTB-leder runt sjön. Varför inte spendera en hel vecka runt Vättern och upptäck ett område i taget?

Åse delar med glädje med sig av några MTB-favoriter.

– I Huskvarna finns fantastiska leder på höjderna vid IKHP-stugan, väl värda att besöka. På västra sidan kan du med fördel cykla i Hökensåsskogen. Och utanför Tibro finns vackra Rankås – perfekt för mountainbike. Jag tycker också väldigt mycket om Omberg på östra sidan av sjön.

Guide med färdiga rutter för cykelsemestern

För att göra det enkelt att hitta har Runt Vättern skapat guider på Naturkartan.se ­– med färdiga rutter och detaljerade beskrivningar. Den där drömsemestern behöver därmed inte vara långt borta.

– Fler borde svemestra och hemestra, det finns så mycket att upptäcka här på vår hemmaplan. Det finns också ett stort lokalt engagemang av att dela med sig och visa upp sin ort. Som besökare får man lätt en gemytlig och okonstlad upplevelse, säger Åse.

Det finns alltså många anledningar att förlänga din vistelse kring Vätternrundan eller återvända till bygden. Besök runtvattern.se för ännu mer inspiration och information om närliggande resmål och destinationer.

Text: Jesper Liljegren
Foto: Petter Blomberg & Sportograf

Åses fem Vätterfavoriter:

Rudenstams: Ett givet stopp för lunch och fika med vacker utsikt.

Vädersta Centralkonditor: Ett cykelmecca, perfekt gofika på rundan.

Harge Uddar: Fantastiskt vackert, lägg dig på en klippa och bara var för en stund.

Tiveden & Hökensås: Naturskönt och perfekt för cykel och vandring.

Omberg: Skapa matminnen på Ombergs Turisthotell. Och njut av sällsynta naturmiljöer där berget, skogen, slätten och Vättern möts.

Åses bubblare runt Vättern:

Hjo Hamn

Karlsborgs fästning

Populära publikplatser och cirkatider under Vätternrundan 315 km:

Motala: Här startar och slutar motionsloppet.

Vadstena: De första cyklisterna passerar staden redan 20:00 den 14 juni. De sista tidig morgon den 15 juni.

Ödeshög: Här passerar cyklisterna mellan 20:30 den 14 juni till 13:30 den 15 juni. Med en topp mellan 04:00 och 07:00.

Gyllene Uttern: Det är troligt att cyklisterna passerar mellan 21:30 den 14 juni och 15:00 den 15 juni.

Jönköping: Cyklisterna passerar Jönköping mellan 23:00 den 16 juni till 16:00 den 15 juni.

Hjo: Cyklisterna passerar Hjo mellan midnatt och 17:00 den 15 juni.

Askersund: Här passerar cyklisterna mellan 02:00 och 20:00 den 15 juni.