Från försäljnings- och marknadschef till vd på mindre än ett år. Nu står det klart att Oskar Sundblad ersätter Gunilla Brynell-Johansson som vd när hon går i pension.
"Glad, stolt och hedrad", sammanfattade Oskar Sundblad beskedet om att han blir ny vd för världens största motionslopp.
Artikel

Oskar Sundblad ny vd för Vätternrundan

2020-12-09

Nu är det klart vem som blir ny vd för Vätternrundan. Och det blir en ”gammal” bekanting. Oskar Sundblad tar klivet upp från rollen som försäljnings- och marknadschef och tar formellt över som vd från den 1 juli 2021.
    – I min värld är det här det finaste uppdraget man kan ha. Det känns galet hedrande, säger Oskar till Cykla.se.

Inte ens ett år efter att Oskar Sundblad klev in på Vätternrundans kansli tar han nästa steg. Under onsdagen blev det offentligt att han ersätter Gunilla Brynell-Johansson som Vätternrundan-vd, när hon efter fem år på posten i sommar går i pension.
    – Det är otroligt hedersfullt och jättespännande, säger Oskar med ett stort leende på läpparna.
    – Jag trivs otroligt bra i min nuvarande roll, men samtidigt kände jag att det här var en chans som kanske aldrig uppstår igen. Det var en tjänst som verkligen attraherade mig och det är så jäkla roligt att få den här möjligheten.

Vad kommer du att bidra med?
– Jag har mångårig erfarenhet från ledande befattningar. Sedan har jag upplevt både Vätternrundan och massor av andra lopp som deltagare, så utifrån ett cyklist-perspektiv har jag en bra bild vad jag vill få ut av ett arrangemang. Jag tror även att jag kan bidra med nyfikenhet och glädje.

Hur ser du på Vätternrundans roll i framtiden?
– Med tanke på att vår position och att vi är en aktör vars vision är att få fler att cykla skulle vi kunna ha ledarvästen på oss ännu mer framöver. Vi ska stå i bräschen för det mesta vad gäller cykling. Samtidigt vill jag så klart även utveckla våra befintliga arrangemang och göra dem ännu mer tillgängliga och omtyckta.
    – Vi måste också fortsätta våga testa nya saker och hitta på andra typer av evenemang. Cyklingen har aldrig varit så här populär och det ska vi dra nytta av.

”Världens roligaste och finaste sak att genomföra”

Själv har Oskar Sundblad tolv Vätternrundor i bagaget. Precis som många andra blev han fast efter debuten.
    – Jag är en av dem som skriver under på att Vätternrundan är världens roligaste och finaste sak att genomföra. Inget slår den upplevelsen. Det är också den bilden som jag så himla gärna vill förmedla.
    – Det är något man bara måste uppleva minst en gång i sitt liv. Och har man gjort det en gång vore det konstigt om man inte vill göra det igen. När man väl gjort två är det inte långt borta att man har gjort tio.

Cyklade med pionjären

I somras fick han dock en annorlunda upplevelse, när han gjorde Vätternrundans enda kvarvarande pionjär Stig Johansson sällskap under den första delen av veteranens 55:e runda runt sjön.
    – Det var några otroligt roliga timmar på sadeln. Han är en legendar och sådana som Stig växer verkligen inte på träd. Han är en del av den svenska folksjälen och en skatt som man bör ta vara på. Inte bara för Vätternrundan, utan även för Fagersanna, Tibro där han bor … och ja, hela Sverige. Jag önskar att fler får ta del av alla Stigs historier framöver…

Det första året i Vätternrundan-organisationen blev inte som planerat. Med pandemins intågande blev utmaningen större än vad han hade tänkt sig. Något som också så klart kommer att prägla loppen även kommande år.
    – Initialt är covid-19 så klart den största utmaningen för oss – att vi ska kunna genomföra ett smittskyddsäkrat evenemang 2021. Men också att vi ska kunna göra ett tillräckligt bra arrangemang som gör att cyklisterna ska vilja återkomma.

Pengar till idrotten – tack vare Vätternrundan

Men han ser inte bara utmaningar – utan även mängder av möjligheter.
    – Det finns fortfarande mycket att utveckla, med all digitalisering, nya koncept och nya trender som finns runt omkring oss. Där kanske vi behöver tänka utanför boxen lite mer, säger Oskar.
    – Vi måste också fortsätta vara stolta över det Vätternrundan bidrar med. Inte bara till samhället i form av folkhälsa, utan även de pengar vi har skänkt till idrotten genom åren. Varje år ger vi tillbaka omkring 11 miljoner kronor till idrottsföreningar runt Vättern, och det är något vi måste bli bättre på att lyfta.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Per Olsson


Vill du cykla något av loppen under Cykelveckan 2021. Läs mer och anmäl dig här!

Oskar Sundblad

Bor: På landet.
Familj: Fru, två barn, fem hönor och två utekatter.
Intressen (förutom cykling): Skidåkning i stora berg och titta på barnen när de idrottar.
Dold talang: Yo-yo eller knopar.