Efter fem år på vd-posten är det nu officiellt är Gunilla Brynell-Johansson till sommaren går i pension.
Det Gunilla Brynell-Johansson minns bäst från åren som Vätternrundan-vd är alla möten med människor, inte minst alla samtal med lyckliga deltagare vid Vätternrundan-målet.
Artikel

Gunilla vill avsluta på topp: ”Vi gör precis allt för att Vätternrundan 2021 ska bli av”

2020-10-16

Till sommaren lämnar Gunilla Brynell-Johansson rollen som vd för Vätternrundan. Men först ska hon se till att världens största cykelmotionslopp återigen kan genomföras i Motala nästa sommar.
    – Mitt fokus är till 100 procent på nästa års lopp och jag kan lova att vi kommer göra precis allt för att Vätternrundan 2021 blir av, säger hon.

I slutet av förra veckan blev det officiellt att Vätternrundan söker en ny vd. Efter fem år på posten är det dags för Gunilla Brynell-Johansson att gå i pension. Men det är helst inget hon själv vill prata om. I stället fokuserar hon helt och fullt på Cykelveckan 2021. Med pandemin runt hörnet har organisationen arbetat hårt med olika typer av lösningar för att kunna säkerställa nästa års evenemang.
    – Jag är helt övertygad om att vi kan och kommer att genomföra ett tryggt och smittsäkert arrangemang nästa sommar, säger hon.

Vad kan vi se fram emot mest under Cykelveckan 2021?
– Den stora delen är det som vi hade velat visa redan i år, den nya bansträckningen på Vätternrundan 315 km. Det är den största banjusteringen sedan loppet  bytte håll 1974 – och är en förändring som gör loppet tryggare, säkrare och inte minst vackrare. Det ska bli roligt att höra reaktionerna.
    – Sedan får vi inte glömma Tjejvätterns 30-årsjubileum. Så länge det finns många tjejer som ser ett stort värde i att cykla det loppet ska vi möta det.

God tid att förbereda

Säkerhet och trygghet är något som Gunilla Brynell-Johansson återkommer till.
    – För att kunna få hit deltagarna krävs det att vi kan visa vilka åtgärder vi har gjort och kommer att göra. Vi vill fortfarande behålla känslan av en normal Cykelvecka, även om vi till exempel inte kan ha ett målområde exakt som det såg ut 2019. Fördelen nu är att det bara är oktober, vilket gör att vi har god tid på oss att förbereda oss.
    Och så sent som i onsdags gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över vilka möjligheter som finns att göra undantag från gällande regler och förbud. Något som kan underlätta för att olika typer av arrangemang ska kunna genomföras med över 50 deltagare på ett säkert sätt. Lobbyarbetet är dock inget som Vätternrundan gör på egen hand.
    – Med tanke på att vi har liknande förutsättningar i de flesta motionslopp hjälper vi varandra. Alla behöver inte göra samma sak, utan vi jobbar tillsammans fram trovärdiga modeller som sedan regeringen och Folkhälsomyndigheten tryggt kan fatta beslut på.

Motionsloppen har stor betydelse för folkhälsan

Den viktigaste delen handlar om folkhälsan. Stillasittandet i Sverige ökar och inaktiviteten har dessutom blivit allt större under covid 19-pandemin. Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap vid GiH, drar det till och med så långt i en debattartikel i Svenska Dagbladet att hon menar att stillasittandet är en pandemi i sig. Och något som dessutom kanske förvärras när coronakrisen har tagit slut.
    Gunilla Brynell-Johansson är säker på att motionslopp som Vätternrundan har stor betydelse för att förhindra många av problemen.
    – Folkhälsan är en jätteutmaning i Sverige i dag och sjukvården kostar enorma pengar. Summor som hade minskat rejält om folk hade rört på sig mer. Loppen som helhet bidrar till att folk motionerar mer och är även ett insteg till idrottande i stort. Det spelar ingen roll om det handlar om cykling, löpning eller något annat. Bara man hittar sin grej… Dessutom bidrar motionsloppet med mycket pengar till föreningarna i landet. Om arrangemangen försvinner tappar även föreningarna inkomster, vilket i sin tur innebär att färre kan idrotta.

Är stolt över utvecklingen

När Gunilla Brynell-Johansson tittar ett drygt halvår framåt ser hon sig lämna över vd-stafettpinnen efter en ny lyckad Cykelvecka – och fem magiska år på ”det bästa jobb som hon kan tänka sig”.
    – Det har varit otroligt roligt. Alltifrån att få jobba med folkhälsa, glädjen och gemenskapen vid målgången till att påverka genom lobbyarbete i riksdagen, säger hon.

Vad minns du bäst?
– Jag älskar möten med människor. Och jag har en bild framför mig när jag står i målområdet – där jag har stått de här fem åren – med så mycket folk omkring mig. Bara känslan att stå och prata med människor och få höra deras reaktioner och tankar om deras upplevelser. Det har varit en fantastisk upplevelse.
    – Sedan är jag stolt och glad över vårt utvecklingsfokus. Att ha fått vara med om att ta in elcyklar i Cykelveckan, skapa ett nytt lopp och göra ytterligare ett arrangemang –  Vättern Bike Games…

Annonsen för att hitta Gunilla Brynell-Johanssons ersättare är redan ute. Tanken är att den nye vd:n ska komma in till arrangemangen, precis som hon själv gjorde för fem år sedan. För att sedan ta över helt från och med sommaren.
    – Jag klev själv in i maj då allt var planerat och klart, en perfekt start att se vad den här fantastiska organisationen lyckas skapa varje år.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


Vill du cykla Vätternrundan 315 km eller något av loppen under Cykelveckan 2021? Läs mer och anmäl dig här! 

Gunilla Brynell-Johansson

Ålder: 64.
Bor: Väderstad, metropolen på Östgötaslätten.
Familj: Närmast;  min Mats, två döttrar med respektive och barn.
Yrke: Vd för MAIF Vätternrundan.
Intressen: ”Träna, inklusive cykling förstås, samhällsutveckling och att köra min Harley.”
Dold talang: ”Fickparkera (utan kamera!) och köra Caterpillar.”