I år blir ŠKODA Cycling Team historiskt. Under 2022 kommer laget enbart bestå av kvinnor. I år blir ŠKODA Cycling Team historiskt. Under 2022 kommer laget enbart bestå av kvinnor. Nina Lindström (tvåa från vänster i bild) ser fram emot säsongen.
Nina Lindström Nina Lindström, en av 30 cyklister i årets team.
Artikel

Nina blir del av historiskt ŠKODA-lag – med bara kvinnor

2022-02-09

I år blir ŠKODA Cycling Team historiskt. För första gången någonsin består alla 30 cyklister i teamet av kvinnor. Ett lag som ska cykla för att uppmärksamma damcykling och få en snabb tid på Vätternrundans nya bansträckning.
    – Jag ser det som en ära att få vara med i något som kan bidra till att tjejcykling lyfts lite extra, säger Nina Lindström.

Cyklingen är på väg att bli mer jämställd. I fjol var det premiär för en damklass i vårklassikern Paris-Roubaix och till sommaren arrangeras även Tour de France Femmes, kvinnornas motsvarighet till världens största etapplopp.
    Ett historiskt år som ŠKODA har tagit fasta på – och skapat ett rent tjejlag till den nionde upplagan av ŠKODA Cycling Team som ska cykla Vätternrundan 2022.
    – Det är efterlängtade och viktiga steg framåt som vi på ŠKODA står fullt bakom. När årets ansökningar till teamet innehöll rekordmånga starka och inspirerande kvinnor kändes det helt naturligt att satsa fullt ut på ett damlag, säger Hanna Westrin, press- och sponsoransvarig på ŠKODA Sverige.

Gjorde ŠKODA Cycling Team-debut i höstas

Nina Lindström gjorde debut i såväl Vätternrundan som ŠKODA Cycling Team i höstas. Då som rekryt i laget där cyklisterna får känna sig som ett proffs under en säsong. Med skräddarsydda träningsscheman, coachning av meriterade ambassadörer och utrustning får de utvalda rekryterna perfekta förutsättningar för att utvecklas som cyklister och genomföra Vätternrundan.
    Den fina insatsen i fjol gjorde att Nina Lindström till i år fick frågan om hon ville bli ambassadör.
    – Det var inte så svårt att övertala mig. Jag längtar efter att få uppleva det igen – men den här gången från andra sidan. Det ska bli superintressant att träffa de nya rekryterna och alla ambassadörer.

Hur var din upplevelse förra året?
– Jag kände några tjejer som hade varit med tidigare och som sade att det var något magiskt, att jag bara måste söka. Och de hade rätt. Det var en helt fantastisk upplevelse och jag lärde mig massor längs vägen.
    – Inte minst att få träffa andra cyklister som älskar sporten lika mycket som jag gör, lära känna dem, både få och ge stöd till andra. Vi fick en grym teamkänsla.

Vill locka fler kvinnor till sporten

Att ŠKODA Cycling Team i år blir ett tjejlag tror Nina Lindström inte kommer att innebära några större skillnader, rent teammässigt. Däremot menar hon att det är viktigt för att locka fler kvinnor till sporten.
    – Stämningen i gruppen har inte så mycket med kön att göra, alla cyklister är sin egen person och har sina egna personligheter. Det spelar ingen roll om det är dam- eller herrcyklister. Däremot tycker jag att det är viktigt att lyfta damsport i allmänhet. Och om jag kan vara med och bidra till det ser jag det som en ära, säger Nina och fortsätter:
    – Förhoppningsvis blir det här ett år som kan göra jätteskillnad för tjejcyklingen. Inte bara på tävlingsnivå, utan att fler hittar in till sporten över lag.

Intresset gick från noll till hundra direkt

För Nina själv har utvecklingen gått snabbt. Hon började cykla så sent som 2018 och i stort sett direkt var hon som fastlimmad på sadeln.
    – Det gick från noll till hundra ganska snabbt kan man väl säga. Från första sekund var det bara … wow. Min pappa tävlade på motorcykel tidigare. Kanske finns det något i generna som gillar att köra snabbt, säger hon och skrattar.

Nu ser hon fram emot vårens och sommarens äventyr tillsammans med de övriga 29 tjejerna i teamet.
    – Jag längtar redan efter första teamträffen och landsvägspassen som väntar. Att få ge så mycket stöd och pepp till laget som det bara går.

Vad bidrar du med utifrån dina erfarenheter från debuten i fjolårets Vätternrundan?

– Att det var jobbigt som fan. Men det ska det vara. Det var en fantastisk utmaning – inte bara fysiskt, utan även mentalt. Samtidigt var det en magisk upplevelse att få vara med om. Att se alla andra cyklister längs vägen, få heja på dem och ja… hela stämningen runt loppet.

Text: Pierre Henriksson
Foto: ŠKODA Cycling Team

ŠKODA Cycling Team

ŠKODA är huvudsponsor till Vätternrundan och har ett eget team i loppet. Varje år rekryteras 15 nya cyklister till ŠKODA Cycling Team. Tillsammans med lika många handplockade ambassadörer ges dessa cyklister en unik och personlig utvecklingsmöjlighet för att nå maximalt resultat under en säsong.

2022 är första gången som laget består av enbart kvinnor.

Följ teamets resa mot målet här.